PIŠE Borka PETROVIĆ

Tigrić je sklopio svoje oči


Mačak Tigrić, maskota i starosjedilac pulske tržnice, jučer je zauvijek sklopio svoje oči. Presudio mu je pas pušten s povodca koji ga je napao dok je spavao na toplom betonu. Tigrić, ili Tajgić kako su ga neki zvali, u zadnje je vrijeme bio bolestan na bubrege i dosta pospan. Nažalost, nije uspio pobjeći. No, zato je pobjegao vlasnik psa, ne pruživši mačku potrebnu pomoć.

Tigrića su znali svi koji su prolazili centrom grada - često je spavao nasred ceste u krugu oko tržnice, opušteno kao kralj, kao da ga se ništa na ovom našem svijetu ne tiče. Hrane mu nije falilo, dolazio bi svakoga dana na ručak u obližnju trgovinu za kućne ljubimce Pipi. Ispred nje je imao svoju zdjelicu, a odnedavno i suncobran pod kojim je volio odmarati. Za Tigrića bi posjetitelji okolnih dućana uvijek kupili konzervu mekane hrane, a počastili bi ga pokojom srdelom i prodavači s ribarnice.

Tigrić je, mada nije imao svoj stalni dom, za svog života bio voljen i mažen mačak i vijest o njegovoj smrti rastužila je jučer mnoge koji su se u njemu brinuli, ili ga znali sretati. Nažalost, uličnim se mačkama pod stare dana ne piše dobro i često stradaju od pasa ili pod kotačima automobila.

Do mene su nedavno došle i vijesti da su mace iz Uljanika počele izlaziti iz kruga pustog brodogradilišta te se, za sada, zadržavaju ispred portuna na bulevaru. Vozači, pripazite na njih, maknite nogu s gasa, nisu one jadne krive za propast brodogradnje i to što zbog gladi moraju krenuti u prometni grad. I ove su mačke nekada uveseljavale ljude, baš poput mačka Tigrića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum