Piše Vanesa BEGIĆ

Mlinovi ili spomenici?


Nakon što smo prije nekog vremena pisali o nazivu pulskog prigradskog kvarta Monumenti, javila su se dva čitatelja s raznim objašnjenjima o tome nazivu. Naime, riječ je o pulskom turističkom prigradskom predjelu koje administrativno pripada Mjesnom odboru Štinjan, a nazvan je Monumento.

Prvi je čitatelj rekao da se slaže s onime što je pročitao kod Pietra Kandlera i da je etimologija ovoga toponima vezana uz mlinove koje pokreće vjetar (mulini a vento) te da je skraćenjem toga naziva došlo do Mulimenti.

Taj predio graniči sa Štinjanom, Vallelungom i Valdežuncem. Drugi pak čitatelj smatra da bi pravi naziv trebao biti Monumenti, što je talijanski naziv za spomenike, gdje ističe da su ti mlinovi u biti spomenici, pa odatle monumenti odnosno Monumenti. I danas se u govoru najčešće koristi upravo taj naziv -Monumenti.

Još godinama unazad poznati pulski arhitekt Attilio Krizmanić kazao je da se taj pulski predio pogrešno naziva Monumenti, a da je ispravan naziv Mulimenti, odnosno mulini a vento.

Mlinovi ili spomenici, pitanje je sad. Spomenici mlinovima? Upravo zbog činjenice da je jezik živ organizam i da se mnoge stvari kroz vremena mijenjaju, niti nazivi lokacija i toponima nisu toga pošteđeni. Posebice u gradu tako bogate i zanimljive povijesti stare tri tisuće godina kao što je Pula.

Što bješe prije, mlinovi ili spomenici?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini