NAJNOVIJEPIŠE BORKA PETROVIĆ

Kako prepoznati domaće rotkvice?

(A. DAGOSTIN)

Rotkvice u Hrvatsku stižu iz Italije. U vrijeme Uskrsa proda ih se 125 tona ili pola milijuna vezica, od čega je 80 posto iz uvoza. Domaće rotkvice prepoznaju se po smeđoj, a uvozne po zelenoj gumici, objavio je nedavno jedan tjednik. To je bio dovoljan razlog da postanem sumnjičava te se na tržnici, bez imalo srama, zagledavam rotkvicama u boju laštika.

Bilo ih je zelenih, crvenih, žutih, a neke su bile zavezane plavom špagom pa mi nije preostalo drugo nego da pitam prodavačice da mi razjasne situaciju. Sa smiješkom sam se ispričala na pomalo glupom pitanju te potom k'o iz topa ispalila: "Jesu li vaše rotkvice domaće?", a nakon potvrdnog odgovara, uperila prst u laštik upitavši, "A zašto onda on nije smeđe boje?!"

Prodavačica Miranda s OPG-a Šestan nije se uvrijedila već samo nasmijala. Pokazujući mi drvenu kašeticu punu zemlje i lišća od rotkvica, dokazala mi je da su njezine sto posto domaće.

- Na rukama se vidi jesu li rotkvice, ali i ostalo povrće, domaće, a ne na laštikima. Zaveživamo ih s čime imamo, kazala mi je, pokazujući svoje žuljave, težačke ruke.

One u centrima uzgojene su u plasteniku, sve su iste veličine, čiste i sjajne, kao da zemlju nisu nikada ni vidjele, ispričala mi je šjora Miranda. Stoga, želite li kupovati domaće, pustite blesave priče i vjerujte ljudima iza kojih stoji rad na zemlji, najteži od svih.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam