PIŠE BORKA PETROVIĆ

Dabogda ljetnih gužvi

Ilustracija (Neven LAZAREVIĆ)

Ilustracija (Neven LAZAREVIĆ)


U jeku pandemije koronom, jednim od akata gradonačelnika grada Pule, i ove se godine organizira prometna jedinica mladeži. No, ono što je malo zbunjujuće jest obrazloženje odluke u kojem se navodi da Pula, kao turistička destinacija, iz godine u godinu bilježi porast dolazaka domaćih i stranih gostiju, kako tijekom ljetnih mjeseci tako i tijekom cijele godine.

Time se, pojašnjavaju dalje, broj vozila na prometnicima i pješaka višestruko povećava, pa je stoga nužno da Grad Pula organizira prometnu jedinicu mladeži, a sve radi "ostvarivanja više razine sigurnosti u cestovnom prometu i dobre protočnosti prometa kao i osiguravanja sigurnijeg kretanja pješaka".

Ok, možda se ova odluka i pojašnjenje, inercijom samo prepisali od lani, a možda gradska uprava zna nešto više od nas običnih smrtnika. Ili se samo nada da će turistička sezona ipak biti takva da ćemo trebati nekoga da regulira ljetne gužva na cestama.

Bez obzira na to koliko su nas živaca, i vremena, koštale ljetne prometne gužve; sjetimo se samo čepova na Velom Vrhu ili zaobilaznici radi kojih se za ulazak i izlazak iz grada čekao i po sat vremena, upravo su one bile pokazatelj da smo, ako ne prometno, onda barem turistički uspješni.

Jednostavna je računica: ako nema kolona automobila, to znači da nema turista, barem ne u onoj mjeri koliko bi ih trebalo stići da se ljeti zaradi dovoljno da možemo, mirno potkoženi, utonuti u zimski san. Stoga, dabogda imali ljetne gužve više ne zvuči kao kletva, prije kao molba; dao nam Bog ljetnih gužvi i "malih bijelih" na raskrižjima, kako bismo preživjeli godinu. Možda ne debelo potkoženi, ali barem da se ne osušimo skroz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater