PREDVODNIK JE NIZOZEMSKA

Broj plaćanja putem nosivih uređaja u Europi u 2019. porastao osam puta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Upotreba nosivih uređaja za plaćanje (wearables) nastavlja rasti u Europi, a broj je transakcija u 2019. bio osmerostruko veći u odnosu na lanjsku godinu, pokazuje istraživanje kompanije Mastercard objavljeno u utorak.

Plaćanje pomoću nosivih uređaja je dostupno u 26 zemalja Europske unije, a taj široko prihvaćen trend u Europi omogućuje više od 30 različitih vrsta nosivih uređaja, pri čemu je predvodnik Nizozemska, na koju otpada trećina svih takvih transakcija u 2019.

Na europskoj listi drugo je Ujedinjeno Kraljevstvo (18 posto), zatim tu je Švicarska (8 posto), Rusija (7 posto), peta je Poljska, slijede Švedska, Češka, Finska, Njemačka, a popis deset vodećih europskih zemlja zaključuje Ukrajina.

Nizozemska po broju transakcija na globalnoj razini zauzima drugo mjesto, dok je globalni lider Australija, dok su sve ostale zemlje u prvih deset po broju ovakvih transakcija europske zemlje, s iznimkom SAD-a koji se nalazi na osmom mjestu.

Vlasnici mogu koristiti svoje nosive uređaje za obavljanje transakcija tamo gdje je prihvaćeno beskontaktno plaćanje, a iz Mastercarda ističu da je ono označilo prekretnicu u načinima plaćanja.

Pritom, 61 posto svih europskih transakcija u trgovinama je beskontaktno, što predstavlja porast od 23 posto u odnosu na početak lanjske godine. 

Direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Sanja Žigić kaže da u toj kompaniji predviđaju da će se novi načini plaćanja brzo usvojiti jer korisnici žele brža i praktičnija plaćanja, pod uvjetom da ih pruža njima pouzdana kompanija.

Kako pojašnjavaju iz Mastercarda, nosivi uređaji poput pametnih prstena, narukvica ili pametnih satova koriste i tehnologiju komunikacije bliskog polja - NFC mogućnosti (Near-Field Communication). Nakon što korisnici uređaj povežu sa svojom debitnom ili kreditnom karticom, njime mogu beskontaktno platiti.

Inače, postoje "pasivni" i "aktivni" nosivi uređaji. Pasivnim uređajima, kao što je pametni prsten, korisnici odobravaju transakciju unošenjem PIN koda na terminalu za plaćanje isto kao što to rade i karticom. Aktivnim nosivim uređajima poput pametnog sata, korisnici mogu sami unijeti PIN na taj uređaj te se plaćanje obavlja samo jednim dodirom, navode iz Mastercarda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini