DUESSELDORF

Njemački potrošači 2018. prvi put više plaćali karticama nego gotovinom

| Autor: Hina
Darko JELINEK

Darko JELINEK


Njemački potrošači u 2018. godini prvi put su više plaćali kreditnim i debitnim karticama nego gotovinom, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta za maloprodaju EHI.

U najvećem europskom gospodarstvu gotovina je tradicionalno bila glavno sredstvo plaćanja u transakcijama koja se obavljaju na prodajnom mjestu. No, da se takav trend mijenja, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje koje je proveo taj institut sa sjedištem u Koelnu.

Nijemci su za plaćanja gotovinom lani utrošili približno 208 milijardi eura, dok su plaćanja putem kreditnih ili debitnih kartica dosegnula nekih 209 milijardi eura, pokazala je studija toga instituta. To znači da su kartična plaćanja za oko milijardu eura premašila ona gotovinska.

Čelnik toga instituta Horst Rueter takav zaokret pripisuje beskontaktnim plaćanjima. Beskontaktna plaćanja "usvojena su puno lakše nego su čak i optimisti očekivali", rekao je Rueter, dodajući kako se za prilično malene iznose često koristi takav način plaćanja.

Drugi stručnjaci nisu previše sigurni da će Nijemci odustati od plaćanja gotovinom. "Nijemci su ljubitelji gotovine i ostat će takvi", rekao je Holger Sachse iz Boston Consulting Groupa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater