INTERVJU

ZORAN PREDIN: JA SAM SE RODIO ZA KANTAUTORA. To je smisao mog života, živim za ta dva sata na bini

U Rovinju ću predstaviti izbor mojih poznatih omiljenih pjesama iz svih razdoblja i žanrova mog stvaralaštva, plus nekoliko sasvim novih s nadolazećeg albuma "Gastarbajter trubadur" * Prošle godine je Pisac u meni počeo s pisanjem drugog romana, a Kantautor s pripremama za ovogodišnje, napokon, ljetne koncerte

| Autor: Mladen RADIĆ
Zoran Predin: Živim samo od glazbe, pa su mi zabrane koncerta za vrijeme pandemije jako teško pale (Snimio Danilo Memedović)

Zoran Predin: Živim samo od glazbe, pa su mi zabrane koncerta za vrijeme pandemije jako teško pale (Snimio Danilo Memedović)


U sklopu 25. Dana Antuna Šoljana, koji se u Rovinju održavaju u petak i subotu, u kazalištu "Antonio Gandusio" večeras u 20 sati nastupit će slovenski pjevač i skladatelj Zoran Predin, jedan od najpoznatijih kantautora s ovih prostora i uvijek rado viđen gost u Istri. Glazbenu karijeru počeo je 1979. kao suosnivač rock-sastava Lačni Franz, s kojim je snimio 11 albuma.

Unutar njihova opusa zacrtani su temeljni okviri Predinove samostalne karijere i glazbe, sazdane na sintezi rock-elemenata, folka, šansone, kabareta, jazza, crnoga humora, profinjene osjećajnosti i intimnih poetskih opservacija. Prvi značajan diskografski istup izvan matične postave bio je album "Svjedoci priče" u suradnji s Arsenom Dedićem. Danas je iza Predina više od 40 objavljenih albuma i više od dvije tisuće koncerata od Maribora do Sydneyja, od Zagreba do Kaira, od Tešnja do Dublina. Indie rock, gypsy swing, jazzy šansona, kantautorske balade, filmska glazba i glazba za kazalište, sve je to Predin koji je poznat i po brojnim suradnjama. Osim glazbe, iza njega su i četiri zbirke poezije, dvije knjige priča i, upravo objavljeni, roman "Mongolske pjege".

Crni humor i nestašni komentari

U Rovinju se Predin predstavlja kantautorskim koncertom uz gitarista Igora Polaka u duetu nazvanim "Srebrni pioniri". Vlastite i poznate pjesme drugih autora Predin izvodi kako su zvučale kad su nastale. A, rovinjski koncert povod je i razgovoru s Zoranom Predinom.

- Možete li najaviti koncert koji ćete izvesti u Rovinju, što publika može očekivati?

- Bit će to izbor mojih poznatih omiljenih pjesama iz svih razdoblja i žanrova mog stvaralaštva, plus nekoliko sasvim novih s nadolazećeg albuma "Gastarbajter trubadur". Pogotovo je prvi singl, pjesma "Bez tragova i sjene" postala veliki hit. Kroz najave pojedinih pjesama predstavljam se publici na takozvani stand up način, s crnim humorom i nestašnim komentarima.

- Vi ste i glazbenik, i pjesnik, i romanopisac, pa kako ste vi proživjeli ovo proteklo vrijeme izolacije?

- Jedva. Živim samo od glazbe, pa su mi zabrane koncerta jako teško pale. No, previše slobodnog vremena iskoristio sam za pisanje novih pjesama. Tako je nastao album "Gastarbajter trubadur" na hrvatskom u izdanju Croatia Recordsa, a tu je i slovenski LP s naslovom "Takšnih več ne delajo". To su dva albuma, dvije jezične verzije, iste muzike i različitih tekstova po temama. Pisanjem se bavim već duže vrijeme, objavio sam nekoliko knjiga pjesama, zbirku anegdota, putopisa i dnevnika "Druga žena u haremu", zbirku kratkih priča "Glavom kroz zid" i u veljači ove godine svoj prvi roman "Mongolske pjege". Prošle godine je Pisac u meni počeo s pisanjem drugog romana, a Kantautor s pripremama za ovogodišnje, napokon, ljetne koncerte.

Bazični optimizam uvijek prisutan

- Taj osjećaj za poeziju kakav imate vi i neki vaši kolege – rađa li se čovjek s njime, ili se poeziju zavoli kroz život?

- S tim se rodiš. To imaš ili nemaš. A "obrt" pisanja tekstova za pjesme je nešto što možeš naučiti od svojih idola.

- Humor je važan dio vaših nastupa. Koristite li se njime kako bi lakše uspostavili komunikaciju s publikom ili ne razmišljate previše o njegovoj svrsi na koncertima?

- Humor je sastavni dio mojih najava pojedinih pjesama. Postao sam poznat po tome. Držim distancu spram dnevne politike, koju namjerno ne komentiram, ali ponekad mi ipak iskoči neki vic na račun ogromne aktualne proizvodnje gluposti u mome kraju.

- Može li publika uživati u koncertu ako izvođač ne uživa?

- Ne. Nikako. Ja sam se rodio za kantautora. To je smisao mog života. Živim za ta dva sata na bini. Ako izvođač ne uživa u tome što radi, sve skupa nema smisla.

- Što vam vaše životno iskustvo kaže, je li nakon proteklih godinu i nešto s pandemijom došlo vrijeme za novi optimizam ili vas je život naučio da opreza nikad dosta?

- I jedno i drugo. S godinama dolazi iskustvo, s njime i oprez, ali bazični optimizam u mome karakteru uvijek je prisutan.

- I za kraj, volite nogomet, a Euro 2021 je blizu. Vaša predviđanja?

- Kao uvijek, kad na prvenstvima nema slovenskog tima, navijam za sve ostale države bivše YU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum