KONCERT PJESAMA MONDINA

ZBOR PRAKSA: U znaku snažnih emocija

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Mondine, čiji naziv dolazi od talijanskog glagola mondare, što znači oguliti, oljuštiti ili očistiti, bile su sezonske radnice u rižinim poljima, posebno u talijanskoj dolini rijeke Po od kraja 19. do pedesetih godina 20. stoljeća

Iznimna atmosfera, prožeta jakim emocijama, uz sjajan pulski zbor Praksa bila je vidljiva u petak navečer u Zajednici Talijana, gdje je ovaj zbor pjevao pjesme mondina.

Mondine, čiji naziv dolazi od talijanskog glagola mondare, što znači oguliti, oljuštiti ili očistiti, bile su sezonske radnice u rižinim poljima, posebno u talijanskoj dolini rijeke Po od kraja 19. do pedesetih godina 20. stoljeća.

Zbor Praksa odabrao je neke od najpoznatijih pjesama koje su te vrijedne sezonske radnice pjevale da bi si olakšale teške dane, a u mnogim je tekstovima prisutan i atemporalan kontekst, koji je i dan-danas primjenjiv na druge sustave i okolnosti.

Posao mondina bio je izuzetno naporan, a uglavnom su ga obavljale žene iz najsiromašnijih društvenih slojeva, iz Emilije-Romagne, Veneta, Lombardije i Pijemonta, radeći u sjevernoj Italiji, uglavnom u Vercelliju, Novari i Paviji.

Koliko je to bio naporan posao, može se zamisliti znajući da su sate i sate provodile bosih nogu u vodi do koljena i savijenih leđa. Sve je to vodilo i do pobunjeničkih pokreta i nereda u ranim godinama dvadesetog stoljeća.

Upravo da bi olakšale težak posao, radnice su pjevale, izmišljale su nove pjesme, na poznatim melodijama su pjevale drugačije riječi, no pjevale su i političko-socijalne pjesme, anarhističke te antifašističke pjesme.

Sjajan zbor Praksa, uz nekoliko izuzetnih glasova, interpretirao je njihove snažne pjesme, a koncert je završio uz neizostavnu "Bella ciao", u jednoj nešto drukčijoj verziji, kada je i sva publika zapjevala zajedno s ovim zborom, koji je u petak navečer bio posebno nadahnut.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini