Vrhunska američka pjevačica

Somi večeras otvara drugi Backstage Live Pula festival

| Autor: Mladen RADIĆ

Festival Backstage Live Pula 2019 započinje večeras u 21 sat svoje drugo izdanje u ambijentu Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, a u Pulu dolazi Somi, vrhunska američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla koju nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves.

Kao što je nedavno istaknuo jedan od organizatora festivala Dražen Kokanović, njene albume i koncerte jednako obožavaju publika i kritika, a njen ugled sve više raste i trenutno Somi spada među najveća imena suvremenog jazza, iako neki ističu da njene veze s jazzom nisu uvijek čvrste.

Somi je djetinjstvo provela u Zambiji, a danas živi u SAD-u i Nigeriji te je zahvaljujući tome, između ostalog, stekla i bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu, a svoju glazbu naziva new african jazzom i zasniva ju na multikulturalnosti, ponajprije spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Osebujan pristup jazzu snažno začinja utjecajima world musica, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava.

U raznim prigodama pjevala je uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, a kao gosti su joj se u nekim izvedbama pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Somi je prvo od četiri imena koje će nastupiti u sklopu festivala, a već za dva tjedna stižu Charlie Hunter i Lucy Woodward.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum