U DNEVNOM BORAVKU ROJCA

SINERGIJA: Gori Ussi Winnetou i pulski strip umjetnici ujedinili snage na albumu "Made in England"

| Autor: Mladen RADIĆ
Brojna publika u Rojcu (Igor DRAŽIĆ)

Surla je glazbena rezidencija Radne sobe Pionir u kojoj su sudjelovali Franci Blašković, Luka Žužić (klavijature i trombon) i rezidenti Pionira - Edi Cukerić (gitara), Alen Rosanda (multiinstrumentalist) i Branko Crnogorčić (bubnjevi) u kojoj je u srpnju prošle godine nastao album "Made in England"

U Dnevnom boravku Rojca sinoć je predstavljen zanimljiv grafičko-glazbeni projekt, grafička novela "Sinergija" koja bilježi 87. album Gori Ussi Winnetou "Made in England".

To je produkt radionica SURLA i ComicArt koje su realizirane u sklopu projekta Grad(imo) Rojc. Surla je glazbena rezidencija Radne sobe Pionir u kojoj su sudjelovali Franci Blašković, Luka Žužić (klavijature i trombon) i rezidenti Pionira - Edi Cukerić (gitara), Alen Rosanda (multiinstrumentalist) i Branko Crnogorčić (bubnjevi) u kojoj je u srpnju prošle godine nastao album "Made in England".

Veliki broj bazena

Autor tekstova je Branko Lučić - Kobra Brajderica koji je inspiraciju za tekstove pronašao u novinarskom istraživanju Marija Benčića o nevjerojatno velikom broju bazena u Istri. Autor glazbe je Franci Blašković, a jednu skladbu potpisuje Arinka Šegando. Drugi dio Sinergije čine stripovi koje su slušajući 87. album Gori Ussi Winnetou stvarali Iva Gašparić, Iva Horvat, Petra Pletikos, Denis Sardoz, Ivana Vojnić Vratarić i Marko Vojnić.

S predstavljanja projekta (Igor DRAŽIĆ)

Benčić se prisjetio svog istraživanja koje je počelo 2017. kada je od direktora Turističke zajednice Savičente doznao da na području ove općine ima oko 270 smještajnih jedinica i 230 bazena. Voda u bazenima nikada se ne mijenja, samo se dodaju nove kemikalije, radi čega je obavezno se tuširati nakon plivanja, te postoje razna pravila, tako da su bazeni otrovno okruženje. To je bila inspiracija Lučiću koji je sinoć pričao kako su nastali tekstovi na albumu, pa se tako nadovezao i na Benčićevo istraživanje objavivši da je osnovana organizacija koja će uništiti sve bazene i golf terene u Istri. Došao je i na temu boškarina od kojeg se radi hrana.

Rekorder Bojan Žižović

- Spasili smo boškarina da bismo ga počeli jesti. Svaki Istrijan koji skuha i pojede boškarina je za mene najobičniji kanibal, upozorio je Lučić. O bazenima, tovarima, pčelama i drugim stvarima govori se na albumu "Made in England", a Lučić je kao "službenog mentora" ploče naveo Radojicu. Ujedno je Lučić odgovarajući na Benčićevo pitanje objasnio da nije on autor najviše tekstova na Francijevim albumima, jer taj broj, taj rekord za sada pripada Bojanu Žižoviću. Kazao je i da je Franci prepustio upravljanje Ligom za boj protiv turizma Marku Brecelju.

Urednik i oblikovatelj knjižice te jedan od autora stripova Marko Vojnić govorio je sinoć i u ime kolega koji su, kako je napomenuo, svi jednako važni, a odabrao ih je jer su mu bili nekako najbliži. Kazao je i da sve ovo ne bi nastalo da nije bilo Noela Mirkovića koji je "osmi autor ovog stripa". Spomenuo je i Nadana Rojnića, čija ilustracija krasi sam CD.

- Ovo je odličan projekt što se tiče promocije grafičke kulture u kombinaciji s glazbom, konstatirao je Benčić, na što je Vojnić komentirao da je Franci svjesno ili nesvjesno dao poticaj toj kreativnosti, a Lučić pojasnio da je svaka Francijeva ploča Gori Ussi Winnetou promišljena do kraja.

Na kraju, Benčića je zanimalo hoće li biti i drugog broja Sinergije na što je od Mirjane Radulović iz Saveza udruga Rojca dobio pozitivan odgovor, dok je Edi Cukerić ispričao kako mu je Franci došao prvo da bi u Pionirskom domu snimio samo jedan album, pa onda još jedan i tako dalje Franci je krenuo, a ekipa iz studija mu je bila suport. Franci, koji je okupljenima uputio kratku audio-poruku, se u međuvremenu približio svojoj stotoj ploči i trenutno je na 96 snimljenih albuma. Sunakladnici projekta su Savez udruga Rojca i Udruga Tondak.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini