BRUNO KRAJCAR

Premijera spota večeras na CMC-u i portalu Glasa Istre: "Istrian Shipyard" autorova posveta istarskim brodograditeljima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Premijera spota Brune Krajcara

Premijera spota Brune Krajcara


S juga čarobne Istre stiže glazbena razglednica "Istrian Shipyard", jednog od najsvestranijih glazbenika, skladatelja, kantautora i pijanista Bruna Krajcara.

U fuziji različitih žanrova jazz rukopisom, u ovoj se skladbi zrcali tradicijska glazba Istre koja je prepoznata i na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine. Premijera spota bit će u utorak, 14. lipnja u 19 sati na CMC-u i na portalu Glasa Istre.

Pjesma "Istrian Shipyard" nalazi se na albumu "Istrian Instrumental Rhapsody" koji je ove godine bio nominiran za nagradu Porinu u kategoriji najboljeg instrumentalnog albuma. To je, kako je sam Krajcar rekao, svojevrsni hommage istarskim brodograditeljima i tradiciji brodogradnje u Istri, posebno u Puli.

- Nadasve me raduje suradnja s vrsnim jazz saksofonistom, dugogodišnjim glazbenim suputnikom Denisom Razzom, ističe Bruno.

Prateći spot je režirao Edi Gojak, a snimao Zoran Burazerović u brodogradilištu Tehnomont u Puli gdje se prvi puta među brodovima našao i koncertni klavir. Saznajemo da je snimanje bilo vrlo zanimljivo, nešto posve novo i da je to za Krajcara bilo iznimno iskustvo, vrlo poticajno, te da ima i puno planova za budućnost.

"Istrian Shipyard" dostupna je na svim streaming servisima. "Istrian instrumental rhapsody" niz je od 11 kontrastnih skladbi različitih boja, raspoloženja i tonaliteta, ali objedinjenih jedinstvenim glazbenim zvukom istarske ljestvice. Sam je Krajcar kazao da je ovom instrumentalnom kompilacijom želio podariti arhaičnost i istovremeno svježinu glazbene fuzije različitih žanrova s elementima heksatonske ljestvice koja je iznikla iz istarske netemperirane tradicijske pjesme.

Neke od skladbi s albuma nastale su izvorno kao instrumentalne, dok su druge od pjevanih obrađene u instrumentalnim verzijama. To je na neki način Krajcarov povratak klasičnoj glazbi, ali i tradiciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini