NA GROŽNJANSKOJ TERASI BELVEDERE

OTVOREN FESTIVAL JAZZ IS BACK! BP: Glazbeni hommage Bošku Petroviću ispunjen humorom i virtuoznošću

| Autor: Tea TIDIĆ
Prva večer Festivala Jazz is Back! BP u Grožnjanu (Foto: HGM)

Prva večer Festivala Jazz is Back! BP u Grožnjanu (Foto: HGM)


"Jazz is back, and it's here to stay… a sad se ispričavam, vino mi se hladi", riječi su kojima je tradicionalno svake večeri otvarao festival Jazz is Back! na grožnjanskoj terasi Belvedere bard jazza, etablirani vibrafonist, skladatelj, pedagog i jedan od osnivača ovog festivala Boško Petrović.

Neizbrisiv trag ostavio je Boško Petrović među zidinama ovog grada umjetnika – kako u koncertnom tako i u pedagoškom smislu – stoga je tradicionalno na grožnjanskom jazz festivalu jedna večer posvećena upravo njemu, te je tako ove godine 23. po redu festival Jazz iz Back! BP otvoren nastupom prijatelja, suradnika i sljedbenika Boška Petrovića.

Kao uvertira u koncertnu večer, u gradskoj Loži održana je prezentacija vinara uz nastup novigradskog pijanista i pjevača Sandija Čakala, koji je već niz godina redovni polaznik Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, a koja se održava istovremeno kad i festival.

Organizator festivala je Hrvatska glazbenika mladež te je selektorica programa festivala Jazz is Back! BP Dubravka Dujmović Kušan iz HGM-a. Okupljenoj publici na terasi Belvedere na početku koncertne večeri obratio se grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz:

- Hrvatska glazbena mladež već 23 godine neumorno organizira ovaj festival, a Općina Grožnjan kao i Polivalentni kulturni centar Grožnjan na čelu s Rinom Dunišem daju potporu ovom projektu. Veliku podršku sve ove godine daju nam i brojni sponzori, a tu je i 15-ak vinara koji su neizoistavni dio naše glazbene jazz priče. U Grožnjanu možete uživati svim čulima - jer, osim jazza, imamo i dvije gradske galerije - uz Gradsku galeriju Fonticus, tu je i gradska galerija posvećena slikarskoj manifestaciji Ex Tempore, rekao je Stocovaz.

I tako je i službeno otvoren festival i krenula je koncertna večer "BP evening" na pozornici terase Belvedere – a nastupili su dugogodišnji BP-jevi suradnici, prijatelji i bendovski kolege, gitarist Primož Grašič i basist Mario Mavrin, zatim učenik Boška Petrovića, slovenski vibrafonist Vid Jamnik koji ima već zavidnu međunarodnu karijeru, te pijanist Blaž Jurjevčić i bubnjar Tijan Grašič – a oni su poveli publiku kroz pravu glazbenu retrospektivu satkanu od skladbi Boška Petrovića, dobro znanih jazz standarda kao i autorskih skladbi ovog sastava.

Boško Petrović je bio nadaleko poznat po iznimnom smislu za humor, a u istom duhu su glazbenici interpretirali koncertni repertoar – tako je gitarist Primož Grašić malo "korigirao" naslov jazz standarda "There will never be another you" pa ga je najavio kao "There will never be another Vid". Virtuozne solo dionice koje su izvodili lakoćom ovi vrsni glazbenici bogato su začinili glazbenim citatima iz često nespojivih pjesama, a koji su u ovom slučaju savršeno funkcionirali. Kad je najavljivao skladbu koju je napisao Mario Mavrin, Grašič je rekao: "Ovo je njegova jedina skladba, i eto – prva i odmah je veliki uspjeh". Cijele večeri su se izmjenjivale duhovite dosjetke kao i zaigrani glazbeni dijalozi, a koncertnu večer zaključili su skladbom Boška Petrovića "Cherokee Fields Forever", i tako su se na najbolji način prisjetili svog prijatelja, suradnika i mentora koji i dalje živi kroz svoju glazbenu ostavštinu kao i brojne mlade glazbenike koje je usmjeravao u usavršavanju umijeća sviranja jazza.

Festival Jazz is Back! BP je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival, te je najdugovječniji i ujedno najduži hrvatski jazz festival. Ove godine do 27. srpnja svakodnevno predstavlja koncertne nastupe svjetskih jazz glazbenika, domaćih glazbenih zvijezda i mladih talenata.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a koncerti počinju od 21 sat.

U petak je na programu koncert Ethno Croatia, na kojem će se predstaviti mladi glazbenici, polaznici istoimene radionice koja se održala u Grožnjanu, a valja napomenuti da su pod vodstvom Cristobala Araya i Lucije Maroević uz glazbu, učili i o jednakosti, toleranciji i demokraciji te će sve to predstaviti na pozornici terase Belvedere.

U subotu je na programu koncert pod nazivom Grožnjan All Stars, na kojem će se nastupiti mentori Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina.

U nedjelju, 17. srpnja nastupit će Zvjezdan Ružić, skladatelj i pijanist, peterostruki dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin.

Svi koncerti se mogu pratiti i live streamingom putem YouTube kanala Općine Grožnjan, a više informacija se može naći na hgm.hr.

Program festivala Jazz is Back! BP 2022. – terasa Belvedere s početkom do 21 sat

 • 15.07. Ethno Croatia
 • 16.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina
 • 17.07. Zvjezdan Ružić
 • 18.07. JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla
 • 19.07.   Dameronia's Legacy All Stars - Jim Rotondi, Dick Oatts, Jon Boutellier, Gary Smulyan, Luis Bonilla, Andrea Pozza, Aldo Zunino, Bernd Reiter
 • 20.07. Amira Medunjanin & Ante Gelo
 • 21.07. Borna Šercar & Lado
 • 22.07. Zdenka Kovačiček & Green House Band
 • 23.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Penava, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, John Riley & Marko Lazarić
 • 24.07. Croatia Drum Camp finale - Students & Mentors - Famaudou Don Moye, John Riley, Karlheinz Miklin Jr. & Marko Lazarić
 • 25.07. Sterpin - Kolarević Quartet - Branko Sterpin, Srđan Kolarević, Srđan Kuzmanović, Marco Quarantotto
 • 26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors
 • 27.07. Edi East Trance Blues

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater