UKUPNO 14 KONCERTNIH VEČERI

JAZZ IS BACK! BP 2021.: Jazz festival svjetskog glasa sredinom srpnja otvara se u Grožnjanu

Najduži jazz festival u Hrvatskoj održava se u suradnji Općine Grožnjan, Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan i Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu. Tijekom festivala održat će se ukupno 14 koncertnih večeri na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta kazala je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica HGM-a predstavljajući bogat program

| Autor: Mladen RADIĆ
Sva jazz zbivanja u Grožnjanu su hommage Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala (Snimila Adriana Tošić)

Sva jazz zbivanja u Grožnjanu su hommage Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala (Snimila Adriana Tošić)


Više od dva desetljeća druga polovica srpnja u Grožnjanu rezervirana je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP koji se ove godine otvara 14. srpnja. Festival je jučer u Grožnjanu predstavila Hrvatska glazbena mladež u suradnji s partnerima.

BP Evening na otvaranju

- Najduži jazz festival u Hrvatskoj održava se u suradnji Općine Grožnjan, Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan i Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu. Tijekom festivala održat će se ukupno 14 koncertnih večeri   na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta kazala je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica HGM-a predstavljajući bogat program. Istaknula je kako je većina utjecajnijih glazbenika iz Hrvatske i regije napravila prve korake upravo u Grožnjanu gdje se na neki način brusila i odluka za odabir glazbe kao profesionalne karijere.

Festival će biti otvoren koncertom BP Evening na kojem nastupaju Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti. Ova koncertna večer kao i sva jazz zbivanja u Grožnjanu su hommage Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala.

Druge festivalske večeri 15. srpnja jazz fanove oduševit će Grožnjan All stars: Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina. Zoran Predin nastupa 16. srpnja, a 17. srpnja sviraju Andreja, Rundek i ekipa Ftičeki.

Dolazi Nic Collins

Žena za sva vremena Zdenka Kovačiček nastupit će 20. srpnja, a Kaplowitz jazz kvartet 24. srpnja. Završnu koncertnu večer festivala Jazz is Back! BP, 27. srpnja uveličat će hrvatska diva Josipa Lisac, a večer prije nastupit će JM International Music School Finale, studenti i mentori Ljetne jazz škole.

Među imenima koja posebnu pažnju privlače ove godine je Nic Collins, izvrstan bubnjar i sin poznatog Phila Collinsa koji je sa svojim ocem svirao na koncertima te nastupa i solo s vlastitim bendom Better Strangers.

Na festivalskom programu je o Ethno Croatia, JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla, Next generation – Hrvoje Kralj, Borko Rupena, Valdemar Kušan, Luka Čapeta, Nikola Šantek, kao i Exploding Pig te Croatia Drum Camp finale sa studentima i mentorima.

- Festival jazza u Grožnjanu je definitivno primjer kako bi mogli u jednoj knjizi objasniti kada se kultura, turizam i umjetnost spoje i od toga naprave jedan lijep turistički proizvod koji živi i potvrđuje se već 22 godine, naglasio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Dodao je kako u kulturi i umjetnosti nije uvijek jednostavno pronaći diversifikaciju koja će iz godine u godinu biti atraktivna i koja će biti motiv dolaska gostiju.

Croatia Drum Camp

Posebnost festivala Jazz is Back! BP jest što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a upravo u toj školi podučava međunarodni tim mentora. Uz festivalske večeri i jazz školu valja izdvojiti i sedmodnevni seminar Croatia Drum Camp s najboljim svjetskim bubnjarima i perkusionistima. Ljetna škola jazza traje od 15. do 27. srpnja, a Croatia Drum Camp od 20. do 26. srpnja. Tijekom 14 dana održavaju se i radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, bas i saksofon, te radionica za ansamble. Ukupno 10 radionica i predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Grožnjan svake godine, uz renomirane mentore, ugosti mlade talentirane glazbenike, sudionike seminara i radionica, iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke ali i drugih europskih država te SAD-a koji u ovom čarobnom istarskom gradiću dobiju snažan vjetar u leđa i podršku koja ostavlja traga na njihove buduće umjetničke karijere. Činjenično, mladi su fokus svih grožnjanskih aktivnosti, a Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži je kulturni laboratorij mladih talenata.

Grožnjanski festival Jazz is Back! BP je odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine. Također, festival nije samo "koncert" - tu sigurno imaju veliku ulogu i atmosfera i sam ambijent gradića Grožnjana, koji je u svakom svom segmentu grad umjetnik. Sve to stvara izvrsnu klimu što se očituje i kroz činjenicu kako se posjetitelji, predavači i izvođači rado vraćaju Grožnjanu.

Na festivalu će se predstaviti brojni vinari i uljari, a posjetitelji će biti u mogućnosti kušati i specijalitete priređene prema receptima svjetski poznatih jazz glazbenika koji su radili i nastupali u Grožnjanu. Jam session mladih glazbenika svakako će začiniti i gastro te eno degustacije.

I putem live streama

Predstavljanju jazz festivala svjetskog glasa nazočili su između ostalih, Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan, Rino Duniš, predstavnik Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan, Iva Šalamon Reškovac, direktorica tvrtke Art Hill, partnera programa, Danko Stefanović, voditelj RTL Musica, medijski partner te Salih Sadiković, bubnjar i mentor seminara. Sadiković je svojedobno nastupao s Boškom Petrovićem u BP Convention Big Bandu, a izdvojio je kako su Grožnjan i Festival ključni u stvaranju budućih jazz glazbenika u regiji.

Posebne video pozdrave sudionicima su uputili Elvis Stanić i Zoran Predin s pozivom na posjet Grožnjanu i Festivalu. Festival će biti moguće pratiti i putem live streama na Youtube kanalu Općine Grožnjan i HGM-a.

Program podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Istarske županije i Općina Grožnjan te sponzori. Detaljne informacije o edukacijama za mlade i koncertima mogu se pronaći na na hgm.hr mrežnim stranicama.

 

Program festivala Jazz is Back! BP 2021.

 • 14.07. BP Evening - Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti
 • 15.07. Grožnjan All stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina
 • 16.07. Gastarbajter trubadur - Zoran Predin
 • 17.07. Andreja, Rundek i ekipa Ftičeki
 • 18.07. Ethno Croatia
 • 19.07. JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla
 • 20.07. Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band
 • 21.07. Next generation – Hrvoje Kralj, bas, Borko Rupena, bubnjevi, Valdemar Kušan truba, Luka Ča-peta, gitara, Nikola Šantek, klavir
 • 22.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Stanić, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina, Nic Collins, Famoudou Don Moye, Salih Sadiković
 • 23.07. Exploding Pig
 • 24.07. Kaplowitz Jazz Quartet , Lela Kaplowitz, vokal, Joe Kaplowitz – klavir, Elvis Penava – gitara Marko Lazarić – bubnjevi
 • 25.7. Croatia Drum Camp finale - Students & Mentors - Famaudou Don Moye, Nic Collins, Salih Sadi-ković, Karlheinz Miklin Jr.
 • 26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors
 • 27.07. Josipa Lisac

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini