NASTUPILI ALPHA COLLECTIVE I AMERICAN MUSIC PROJECT

OTVOREN 4. PULA JAZZ FESTIVAL: Ljubav je život i jazz isto tako

| Autor: Mladen RADIĆ


Prvi su na ljetnoj terasi Doma hrvatskih branitelja nastupili estonski Alpha Collective, kojeg čine mladi glazbenici u čijem je prvom planu pjevačica i gitaristica Anett Tamm. * Bazičnoj trojci American Music Projecta, koju čine klavirist i autor stihova Keith Javors, pjevač Dejuan D Priest Everett i alt saksofonist Dane Bays, pridružila su se dva iskusna Puljana - kontrabasist Nenad Mirt i bubnjar Dušan Kranjc

Prve večeri 4. međunarodnog Pula Jazz Festivala predstavila su se dva benda koja su različita, ali ih povezuje činjenica da su se i jedan i drugi na svoj način približili granicama jazza, pa čak ih malo i prešli.

Publika koja je osim iz Pule došla i iz Londona, Nizozemske, pa čak i Novog Zelanda, bila je zadovoljna, na trenutke skoro pa i euforična.

Zanimljiva kombinacija

Prvi su na ljetnoj terasi Doma hrvatskih branitelja nastupili estonski Alpha Collective, sastavljen od mladih glazbenika u čijem je prvom planu pjevačica i gitaristica Anett Tamm. Njen nježan i čisti glas razlijegao se dvorištem, dok je bend gazio vodama jazza i nečeg što nas je podsjetilo na prog rock. Ta se kombinacija dopala publici čiji su ih zadovoljni aplauzi dovukli na bis.

Slično je bilo i s American Music Projectom čijoj su se bazičnoj trojci, koju čine klavirist i autor stihova Keith Javors, pjevač Dejuan D Priest Everett i alt saksofonist Dane Bays, pridružila dva iskusna Puljana, i to kontrabasist Nenad Mirt te bubnjar Dušan Kranjc. Stil ovog benda je kombinacija klasičnog, što se kaže straightforward jazza i rapa koji se pretvara u klasično recitiranje stihova, na trenutke bez one karakteristične reperske ritmike.

Pjesme su to o ljubavi i životu pa se tako u jednoj ponavlja refren "Život je ljubav - ljubav je život", a naslov druge kaže "Izaberi ljubav", što su skladbe s albuma "On the bright side". Pjevač Dejuan D Priest Everett zahvalio se publici "što izgleda tako lijepo" i izgleda da je njegovo komplimentiranje djelovalo da se publika dodatno opusti i na kraju ih nesuzdržano pozove na bis. Dodatak je bio improvizacija na poznatu Hancockovu "Cantaloupe Island" uz Olega Kirejeva s kojim su već prije toga izveli "Lonnie's lament" Johna Coltranea.

Jam session

Publika je bila raspoložena za još te se sve pretvorilo u kratki jam session na kojem im se priključio pjevač Nicolas Bearde koji je preuzeo kormilo u "Every day I have the blues" te je motivirao i publiku da zapjeva.

Bearde će nastupiti u subotu u sklopu festivala, a prije njega zasvirat će Matjaž Mikuletić Band.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater