MOR ROLL

Novi studijski projekt pulskog glazbenika: Album "AndaluzIstra" i spot za singl "Susedica"

| Autor: Mladen RADIĆ
Mor Roll

Mor Roll


Mor Roll, osebujni pulski glazbenik i producent iza čijeg pseudonima stoji svestrani Vedran Šilipetar, objavio je treći studijski album "AndaluzIstria" s kojeg je izdvojen najavni singl "Susedica" za koji je snimljen i videospot.

Album "AndaluzIstria", sada objavljen u digitalnom obliku za diskografsku kuću Dancing Bear, produciran je u razdoblju od 2020. do 2022. te je sniman na relaciji Sevilla – Pula.

Upravo je višemjesečni boravak u Andaluziji poslužio kao vrelo inspiracije za ovakvu fuziju te Mor Rolla potaknuo na promjenu stila i zvuka, što je uslijedilo zahvaljujući upoznavanju s čarima andaluzijske i marokanske glazbe.

- Ovaj je album svakako prekretnica u zvuku i općenito pristupu prema mojem autorskom stvaralaštvu. Htio sam se odmaknuti od ustaljenih formi i vjerujem da sam s ovim materijalom uspio postići kreativni pomak, objasnio je pulski glazbenik.

Uzori koji su utjecali na njegovo stvaralaštvo su sastavi i izvođači kao što su Enigma, Dead Can Dance, Salif Keita, Femi Kuti, Black Coffee, Savage and She, Parov Stelar, St. Germain, Daft Punk, Kygo, Jestofunk, Air, Seal, Almamegretta, Oliver Mandić, te domaće snage Dino Dvornik i Songkillersi s kojima je Mor Roll i surađivao na prethodna dva albuma.

"Mislim da se svi ti utjecaji isprepliću i sugeriraju jedan drugačiji glazbeni izričaj s mediteranskim solarnim prizvukom. Tu je i instrumentalna glazba, zatim duhovna glazba, obrada staroslavenske mise 'Svet' koja u novom aranžmanu zvuči poput Trap mise. Album je spoj mistike, plesnih ritmova s naglašenim udaraljkama, a kao najveće adute smatram pjesme s dozom crnog humora. To su 'Cavron, 'Sad ti gren pomalo' i 'Mogla si se zvati' u kojoj glavne pjevačke dionice nose španjolski pjevači i istarski kantaduri".

Najavni singl "Susedica" nastao je u dahu kao šlag za kraj rada na materijalu, a krasi ga nepretenciozan tekst istovremeno noseći ljubavnu, ali puno dublju – sociološku konotaciju.

Spot za pjesmu potpisuje mladi i talentirani Paolo Gentilini, a sniman je u Istri čija vegetacija podsjeća na predjele sjeverne Afrike.

Radnja videospota odvija se na puni Mjesec u kojem su protagonisti mladi par, susjedi u ljubavnom zanosu.

Ostatak albuma "AndaluzIstria" opisuje se kao svojevrsno putovanje i koketiranje sa suvremenim i klasičnim glazbenim pravcima poput rocka, funka, electro dancea te klupskom, house i lounge glazbom.

Mor Roll prvi je put u cijelosti sam snimao i producirao kompletan materijal na kojem je pjevao, svirao te skladao i programirao glazbu. Pjevačke dionice pretežito su kombinacija Mor Rollovog vokala te snimaka tradicionalnih istarskih i andaluzijskih glazbenika s kojima je pulski glazbenik surađivao za vrijeme boravka u Sevilli.

Na jednoj od pjesama produkcijskim trikovima aražmanski je pripomogao i Livio Morosin, za kojeg Mor Roll kaže da je svojevrsni duhovni otac hrvatske etnoworld scene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater