OVJEKOVJEČITI (NE)VIDLJIVE SIMBOLE PULSKE SUBKULTURE

Novi projekt pulskog fotografa Zlatka Gotovca: NEKA MI SE JAVE AUTORI GLAZBENIH GRAFITA

| Autor: Mladen RADIĆ
Zlatko Gotovac (Milivoj MIJOŠEK)

Ako znate za neki grafit koji ulazi u tu kategoriju subkulture i da je proizvod tog prošlog vremena i nije vezan za politiku, nego da je dio priče o Puli, ali i osobne priče koja je vezana za glazbu, bilo bi fora saznati tko ste vi kao autori, poručuje Gotovac

Pulski fotograf Zlatko Gotovac za novi projekt u koji entuzijastično kreće treba vašu pomoć. Radi se ovaj put o dijelovima Pule koje mnogi ignoriraju i tek manji dio ljudi primjećuje, a još manji im daje neku važnost. To su grafiti i to ne bilo koji već oni koji se odnose na nazive metal i punk bendova koji su se pojavili krajem 1970-ih i 1980-ih. Neki od njih su prebrisani, neki jednostavno blijede, no Gotovac ih želi ovjekovječiti fotoaparatom i od toga napraviti izložbu koja bi se u klubu Uljanik održala 30. studenog u sklopu Roštiljarke live 2019, a večer prije toga održao bi se koncert metal bendova.

Simbol vremena

- Kada prolazim pored tih grafita nesvjesno ih upijam kao stvaran simbol vremena, nešto što je živuće. Sve više fasada, zgrada dobiva novo ruho te sam zaključio da je krajnji trenutak da ljudima opet malo približimo, iako je to svakodnevno vidljivo, to su jedini i stvarni dokumenti.

Sve to što je postojalo vezano za osobe koje su bile aktivne u subkulturi grada, subkulturnoj glazbi, bilo kao članovi bendova ili kao publika, sve je to ostalo u nekim prikrajcima, a svi ti grafiti i sve te memorabilije koje postoje na nekim zidovima su jedini dokument vremena koji je preživio. Neki od tih dokumenata su preživjeli više od tri desetljeća, a neki možda ulaze i u četvrto desetljeće što je nevjerojatno jer je to jako dug period. Nekada se tim grafitima izražavao neki bunt samim time što bi netko napisao ime benda ili neku poruku, a danas oni govore puno više nego iščitavanje enciklopedije ili arhivske građa.

Dao sam si zadatak predstaviti te grafite i stvarno mi je želja ući u neku najmanju ulicu, u najskriveniji kutak u Puli, u nadi da će tu iza nekog kantuna nečeg još biti, kaže Gotovac kojem ovo nije prvi put da se bavi poviješću pulske subkulture pa je tako snimio i film "Grad izobilja".

Heavy metal

Da bi ovaj projekt realizirao u potpunosti htio bi doznati tko su autori nekih od tih grafita i kako su nastali. Na primjer, onaj koji smatra najimpresivnijim a nalazi se na Punti, u prostoru iza bivše poslovnice Atlasa u ulici Starih statuta gdje je crnom bojom netko napisao "Heavy metal".

- To je proizvod ekipe s Punte, a znamo da je ranih osamdesetih na Punti u Puli bilo možda i najjače uporište što se tiče heavy metala pa bi bilo fora saznati tko ga je napravio, kaže Gotovac. Volio bi on, primjerice, isto tako saznati tko je autor grafita "Ko vas jebe šminkeri" na tvrđavi Casoni Vecchi na Vidikovcu.

- Nekada se znalo da postoji underground ekipa u koju su spadali metalci, rockeri, punkeri, a s druge strane su bili šminkeri, podsjeća Gotovac. Te dvije struje se nisu voljele i netko je odlučio pokazati što misli o jednima od njih. Gotovac bi htio doznati tko.

Neki grafiti poput "Sonic Youth" u blizini Doma sportova danas su prebrisani, no Gotovac ga je uspio ovjekovječiti na fotografiji koju je objavio na svom Facebooku.

- Ako znate za neki grafit koji ulazi u tu kategoriju subkulture i da je proizvod tog prošlog vremena i nije vezan za politiku, nego da je dio priče o Puli, ali i osobne priče koja je vezana za glazbu, bilo bi fora saznati tko ste vi kao autori, poručuje Gotovac. Njegov broj telefona je 092/2368-289, a mail zlatko.gotovac.pula@gmail.com.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini