POP ART EXPERIENCE

"LJETO KORONARNO" 2020. JE POČELO: Fort Bourguignon za neke nove generacije

| Autor: Lara BAGAR


Fuzija raznih umjetničkih pravaca i izričaja ukazala je na novu mladu, živahnu umjetničku scenu u kojoj pušu neki novi generacijski vjetrovi. Pop art experience bio je svojevrsno prezentiranje lokalnih umjetnika mlađe generacije, kako u likovnom tako u glazbenom smislu, koji se propitkuju istražuju nove umjetničke pravce

Zadnji dan škole, otvorenje Eiffelovog tornja i pop art umjetnički događaj na pulskom Fort Bourguignonu bili su glavni događaji petka i ujedno znak da je "ljeto koronarno" 2020. započelo.

Fort Bourguignon kao multimedijalni umjetnički paviljon (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ponovno otvaranje austrijske utvrde, tog pulskog techno bastiona iz 90-ih privukao je, sukladno epidemiološkim mjerama, veliki broj posjetitelja raznih generacija. Upravo je ta transgeneracijska posjećenost dokaz pogođene multidisciplinarne umjetničke forme Pop up događanja Pula art experience koja je privukla publiku koji nisu posjetitelji samo umjetničkih ili glazbenih događaja.

Nova scena

Fuzija raznih umjetničkih pravaca i izričaja ukazala je na novu mladu, živahnu umjetničku scenu u kojoj pušu neki novi generacijski vjetrovi. Pop art experience bilo je svojevrsno prezentiranje lokalnih umjetnika mlađe generacije, kako u likovnom tako u glazbenom smislu koji se propitkuju istražuju nove umjetničke pravce. Multimedijalni događaj odvijao se na nekoliko punktova. Festivalska atmosfera u zatvorenom prostoru. U predvorju Hook&Cook otvorili su sezonu ribljeg take awaya, Latteria pak koktela, a tijekom cijele noći moglo se zasladiti bio veganskim energetskim kuglicama.

Ljetno druženje (Dejan ŠTIFANIĆ)

U okolnom dijelu, prstenu utvde, izložba Reimaging reality prikazala je raznolikost i aktualnost promišljanja mladih hrvatskih suvremenih umjetnika koji se izražavaju kroz različite likovne i kiparske tehnike. Svoje su skulpture, grafike, ilustracije i fotografije na izložbi predstaviti Marko Človek, Rino Banko, Denise Martinis, Valentina Spajić, Hana Belobrk, Dora Ramljak, Valent Hrvatin, Marko Maksimović, Ana Kuna, Nina Maria Milotić, Hena Crnović i Gaia Radić i Raul Marini koji je na licu mjesto istovremeno izrađivao printove sitotiskom.

Peformans Darka Brajkovića Njapa (Dejan ŠTIFANIĆ)

Na trenutnu bezizlaznu nepokretnu situaciju peformansom "Almost human" ukazao je umjetnik Darko Brajković Njap. U trlišu s maskom na licu nepomično je sjedio u kutu i time ukazao na svu nemoć u koje nas sustav stavlja neprestanom liberalno kapitalističkom represijom, konzumerizmom i izrabljivačkim radom bez prosperiteta čime smo pretvoreni u promatrače te nepomično stojimo na mjestu. Performans ujedno i ukazuje na tehnokratsku transformaciju čovjeka u robota koji mora samo proizvoditi i konzumirati, šutke, bez glasa, geste, pokreta.

I nježno, i energično

Koncertni dio započeo je prvim nastupom riječkog interdisciplinarnog kolektiva pjevačice Stephany Stefan koja je svojom glazbenom fluidnošću, nježnim glasom koji se stapao sa hipnotičkim žongliranjem vatrom, i binarnim video volom umjetnika Obak 3, hladan gotovo monolitan prostor omekšao svojim downtempo tonovima. Kao protuteža uslijedili su energični ritmovi četiri saksofona i jednog bubnja Techno Vikingsa koji nikog ne ostavljaju mirnim.

Techno Vikingsi (Dejan ŠTIFANIĆ)

Tako je bilo i ovaj put. Bila je to uvertira u rasplesanu večer koja se do jutarnjih sati nastavila žanrovski raznovrsnim glazbenim setovima devet lokalnih DJ-a sa soulom, funkom, discom pa sve do housea. Započelo je soulom ženskog Soul Ting kolektiva kojeg čine Godess i Miss Moon, nastavilo se Jinxie Grooves, Munchies Sound System, Sun Mattom, Ervinom Kool S, Damien Prophetom, a zatvoreno je DJ Bebettom i Borutom Cvajnerom, velikanima pulske elektronske scene koja je upravo začeta u Fort Bourguignonu.

Rasplesano (Dejan ŠTIFANIĆ)

Multimedijalni Pop up umjetnički prvijenac u potpunosti je, unatoč korona vremenima, ispunio očekivanja i poručio da mlada scena puna energije i bunta ima što pokazati, a i da Bourguignon   nije više što je nekada bio i da mu, nadajmo se, slijede neka nova kreativna vremena.

Stephany Stefan (Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini