PIANINO

KLAVIR LEGENDARNE ISTARSKE PJEVAČICE nakon gotovo pola stoljeća ima novog vlasnika. I to u Buzetu

Riječ je o Pianinu Petrof kojega je Lidija Percan nabavila 1973. godine nakon povratka s ruske turneje, a prema preporuci Karla Metikoša

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Petrof u Hotelu Fontana u Buzetu (Foto: Privatna arhiva)

Petrof u Hotelu Fontana u Buzetu (Foto: Privatna arhiva)


Nakon gotovo pola stoljeća promijenio je vlasnika: pianino legendarne Lidije Percan upravo je stigao u Hotel Fontana usred Buzeta. Inicijator, a tko drugi nego estradni menadžer Buzećan Robert Marušić, ponosno će pojasniti kako je uopće klavir s juga Istre završio na istarskom sjeveru.

foto

Bruno Krajcar u domu Lidije Percan (Foto: Privatna arhiva)

- Na poziv maestra Bruna Krajcara, posjetio sam Lidiju Percan u Puli početkom ožujka ove godine. To je bilo nekoliko dana uoči njezinog 83. rođendana. U druženju s Lidijom i njenom obitelji, kćerkom Ester Demori, saznao sam da postoji mogućnost kupnje pianina Petrof kojega je Lidija nabavila 1973. godine nakon povratka s ruske turneje i za kojega joj je preporuku dao Karlo Metikoš u ono vrijeme na zapadu poznatiji kao Matt Collins. S obzirom na to da se upravo gradi porečka La Mula koja nosi ime pjesme koju je Lidija proslavila, odmah sam reagirao i nazvao vlasnika buzetskog Hotela Fontana, Mladena Merlića i onako mu u šali rekao, "kakav je to hotel bez klavira" i objasnio gdje se nalazim uz opasku "Ako ga nećeš ti, zovem Porečane!", prepričat će Marušić svoju neobičnu inicijativu, i dodati kako vlasnik buzetskog hotela s kojim se poznaje još iz buzetskih srednjoškolskih dana, nije gubio vrijeme. Odobrio mu je da pokuša dogovoriti kupnju.

Za nekoliko dana sve smo iskomunicirali, uredili dokumentaciju, potpisali, i "Le voila!". U Hotelu Fontana u Buzetu od danas nalazi se klavir naše najveće istarske pjevačice Lidije Percan!

foto

To je uvod i priprema za sve rujanske programe i sadržaje koje priprema Hotel Fontana u sklopu gradskog praznika, rujanske Subotine - Robert Marušić (Foto: Privatna arhiva)

To je uvod i priprema za sve rujanske programe i sadržaje koje priprema Hotel Fontana u sklopu gradskog praznika, rujanske Subotine, najavio je Robert Marušić te dodao kako je u tijeku uređenje starog skladišnog prostora hotela u klupski prostor kojem bi ulaz bio sa središnjeg gradskog trga. Plan je tijekom ljetnih mjeseci, čim to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, krenuti u probni rad kluba koji bi onda od rujna nudio sadržaje za sve generacije, od matineja za najmlađe do plesnih zabava.

U planu su i koncertne večeri u piano baru Hotel Fontana i to ne s bilo kakvim instrumentom nego upravo onim jedne od najpopularnijih istarskih pjevačica, Lidije Percan za koju kažu da je "na svojim singl pločama vješto spajala glazbu i izričaj Istre i primorja, te sve pretočila u neke od najljepših istarskih pjesama koje su i danas zvučna kulisa istarske svakodnevnice".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater