UOČI VEČERAŠNJEG NASTUPA U PULI

Janko Novoselić iz zagrebačke grupe Kozmodrum: VOLIMO KROZ SVIRKU PROBATI OSVOJITI LJUDE

| Autor: Mladen RADIĆ

Naša svirka se bazira na ritmovima iz elektroničkih žanrova house, techno, breakbeat, dok sama glazba ima elemente i post-rocka i minimalizma i pop glazbe

Večeras se u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja na Kaštelu nastavlja koncertna sezona uz koncert grupa Kozmodrum, Stormera i Hum te nastup DJ-a Timekillersa i Marija Kovača, a sve pod nazivom "Stožer 19". Program organiziraju Incognito Agency i Audiolab, a u duhu parole "dva tjedna su ključna", organizatori kažu da su "tri benda ključna".

Program počinje u 21 sat i završava u 5 ujutro, a prvi će se u 21.30 predstaviti projekt tri glazbena virtuoza koji će nastupiti isključivo za ovu priliku – riječ je o projektu Hum koji okuplja basista Miroslava Tovirca, gitarista Alena Spadu i bubnjara Marca Quarantotta. Pulska Stormera za ljubitelje žestokog rocka je na redu u 22.30, a Kozmodrum bi se na binu trebao popeti u 23.30. Za glazbenu selekciju za DJ pultom pobrinut će se DJ kolektiv Timekillersi Radio Maestrala koji čine Željko Herceg i Marijan Quaranta, dok je za after party zadužen DJ Mario Kovač.

Tristo ljudi

Organizatori napominju da je zbog epidemioloških mjera, broj posjetitelja ograničen na 300 ljudi. Ulaznica košta 50 kuna, a nakon ponoći 30.

Prije koncerta popričali smo ukratko s Jankom Novoselićem iz Kozmodruma, koji su večerašnji headlineri. Novoselić je poznat po radu u grupama Tobogan i TBF, piše i obrađuje glazbu za ovaj ansambl u kojem sjedi za bubnjevima. U postavi su i Ivan Kapec i Elvis Penava na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama. Pored autorske glazbe, bend u programu ima i obrade poznatijih skladbi iz svijeta elektronike, live izvedbe sastava i producenata kao što su Kenny Larkin, UR, Makoto, Swayzak, Julio Bashmore, Deadmau5, Om Unit i mnogih drugih.

- Koliko ste puta do sada nastupali u Puli, koliko vas je ovdašnja publika upoznala?

- Do sada smo već puno puta nastupali u Puli: Dimensions Festival, Music After Dinner na Forumu, Seasplash platforma u klubu Kotač, a bilo je tu i raznih nastupa tokom godina u nešto drugačijim kombinacijama i bendovima, od Seasplash festivala do Jazzbina događanja... Tako da mislim da nas je publika imala prilike upoznati i s ovim bendom, kao i s drugim bendovima i formacijama. Uvijek smo lijepo dočekani u Puli, jako volimo tu svirati, i ne samo da je publika uvijek odlična nego moramo pohvaliti i organizaciju, ljude koji rade na tehnici i ozvučenju, itd. Pula drži jedan dobar standard što se tiče svirki, od organizacije do publike, u to smo se uvjerili više puta i zato se uvijek rado vraćamo.

- Na koji način se ova stanka odrazila na vaše živote kao glazbenika, jeste li uspjeli održavati kondiciju ova skoro tri mjeseca?

- Svi smo različito reagirali na ovaj prekid normalnog života; netko je doma svirao i snimao, netko nije ništa svirao, neki od nas su se bavili drugim aktivnostima vezanim uz glazbu, tipa studijska produkcija ili štimanje klavira... ali nekako kad se nađemo, stvar brzo profunkcionira, kao auto koji jedno vrijeme nije vozio, ali kad upali, radi. Glavno da upali.

Živi koncerti

- Je li teško naći publiku za ovaj stil koji izvodite?

- Pa nekad nije lako, ali ovakva događanja nam pomažu da lakše nađemo publiku i da ona lakše nađe nas. Primijetili smo da uz sav arsenal novih digitalnih tehnologija, interneta, streaming servisa i svega toga, još uvijek najbolje funkcioniramo na živim koncertima i uvijek tamo najviše publike nekako stvarno shvati i osjeti to što radimo. Po tom pitanju smo malo old-school, volimo kroz svirku probati osvojiti ljude, puno radije nego kroz YouTube i Instagram.

- Vaš stil se naziva Organic Dance Music, ali ako dobro shvaćam, uporište je u jazzu, s obzirom da neki, ako ne i svi, vaši članovi dolaze iz jazz miljea?

- Često nas pitaju što sviramo, pa sam ja izmislio Organic Dance Music, u nedostatku boljeg odgovora. Naša svirka se bazira na ritmovima iz elektroničkih žanrova house, techno, breakbeat, dok sama glazba ima elemente i post-rocka i minimalizma i pop glazbe. Sve to skupa smiješano je u jednu kašu gdje imamo i prostora za improvizaciju, ali i vrlo jasne strukture toga što sviramo. Svi u bendu su na neki način vezani uz jazz kao način sviranja i pristup instrumentu i glazbi općenito, to je neka osnovna platforma od koje krećemo, ali ne bih rekao da je to što mi sviramo jazz. Zato ovaj naziv gore, a evo možemo koristiti i kraticu ODM, to je sad zadnja inačica.

- Mislite li da je ovo što svirate budućnost glazbe?

- To bi bilo uistinu lijepo iznenađenje, to znači da bismo mogli napokon od toga dobro živjeti. Nažalost, ne znam točno taj odgovor, ali mi ćemo svakako pratiti razvoj budućih glazbenih stilova i uvijek ćemo probati dio te budućnosti ubaciti u našu sadašnjost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater