FESTIVAL INDIE GLAZBE U UMAGU

DESETI ROĐENDAN U VELIKOM STILU: Indirekt spreman za najbolje izdanje do sada!

| Autor: Glas Istre
Indirekt

Indirekt


U indie krugovima lipanj znači samo jedno - Indirektom pozdravljamo dolazak ljeta!

Ovaj prvi hrvatski festival nezavisne glazbe nesumnjivo je brzo postao miljenik publike, a kvalitetnim lineup-ovima i vjernim pratiteljima brzo je stigao do svoje jubilarne desete obljetnice.

A evo što će ove godine biti u Umagu…

Urban&4, ABOP, Porto Morto, Stray Dogg, nemanja, ROLO, The Black Room, Barbara Munjas, Regen i Kris već su ranije najavljeni izvođači ovogodišnjeg 10. Indirekt festivala, a ovaj će dojmljivi popis zaokružiti još 3 zvučna izvođača: kantautor Fallen Down Moon, The Siids te industrial electro punk pioniri Baden Baden.

Glazbenim znalcima Baden Baden neće biti stran. Bend je to poznat po čestim promjenama zvuka, stila i raspoloženja, a u Umag stižu na krilima nove reinkarnacije sa specijalnim "jednom u životu" sessionom, pripremljenim posebno za ovogodišnji Indirekt. Baden Baden svira Eurosong, a kako samo ime kaže, set lista je to u koju su utkali njihovu viziju pjesama Eurovizije osmišljenu u doba pandemije.

https://www.youtube.com/watch?v=cbZ0_SEiWZA

Indirekt

Baden Baden

Dok Badeni plešu na rubu slatkog iščekivanja, Fallen Down Moon najavljuje iskrene emocije i skladbe koje će obožavati svaki iskreni ljubitelj americane i folka. Njegov album prvijenac "Way Back Home" snimljen u Medulinu objavljen je 2020. godine. Iza pseudonima Fallen Down Moon inspiriranog pjesmom The Walkaboutsa krije se kantautor Zvonimir Buktenica koji ujedno i službeno otvara ovogodišnji festival 9. lipnja u ItIstria wine baru u centru Umaga u 20 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=73ncvqa_vB0

Indirekt

Fallen Down Moon

Nešto kasnije, u American Baru, mjestu odakle je Indirekt i krenuo davne 2013. godine, proslava se nastavlja uz The Siids. Ovaj se riječki electro-rock duo na sceni etablirao kao glazbeni projekt vrijedan pažnje, a karakterizira ih specifičan zvuk, odlična produkcija, zanimljiva estetika video spotova i profesionalan odnos prema onome što vole i stvaraju. Članovi benda Darko Terlević i Stanislav Grdaković svoj su glazbeni izričaj brusili tijekom putovanja u daleku Australiju na kojem su pronašli inspiraciju za glazbu koju žele svirati i stvarati.

https://www.youtube.com/watch?v=ZR9k-oafweE

Indirekt

The Siids

Indirekt je uvijek bio arts & music festival, pa ne iznenađuje da osim serviranja vrhunske glazbe, misija festivala je i stvaranje galerije na otvorenom, u gradu koji je nekada u malenoj ulici Dante bio upisan na mapu izložbenih događanja svjetske suvremene umjetnosti.

Umaške fasade do sada su oslikavali brojni velikani hrvatske suvremene umjetnosti poput Mirona Milića, Stipana Tadića, Sebastijana Dračića i Eugena Varzića, a neke su danas proslavljene umjetnice, kao što je primjerica Tea Jurišić (Kvar Illustration) svoje prve murale oslikale upravo na Indirektu.

Od samih početaka, mali Indirekt podržava umjetnike u nastajanju pa će tako ove godine svoj pečat gradu dati studenti Akademije likovnih umjetnosti Petra Divković, Nikolina Žabčić i Nikola Grabovac.

Petra Divković bavi se ilustracijom i stripom, a njene su radove mogli vidjeti posjetitelji zagrebačke Laube. Kroz svoj rad istražuje motive stvarnih i imaginarnih ljudskih i životinjskih likova kroz njihovu transformaciju i stiliziranje, kao i egzistencijalne situacije koristeći karikaturu, apstrahiranje i tekst.

Nikolina Žabčić je ilustratorica i animatorica. Uz studij, ilustrira slikovnice i dizajnira naslovnice za slikovnice. Pored brojnih skupnih izlaganja, imala je 5 samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Ljubljani.

Također umjetnik koji se zagrebačkoj publici predstavio u Laubi, Nikola Grabovac bavi se ilustracijom, skulpturom, fotografijom, dizajnom i tu ne staje. Kroz svoje radove istražuje ljudskost, osjećaje, razum i ideje. Znamo da će oslikati svoj mural u Umagu, a nakon toga vjerujemo da će se o ovim umjetnicima u javnosti puno govoriti.

Na koncu, na obalu najstarijeg svjetionika u Hrvatskoj, u savudrijski kamp Veli Jože stiže i projekt iz zagrebačke Bookse - Učitavanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater