LEGENDARNI GLAZBENIK NAJAVIO NOVI ALBUM

Bruce Springsteen nadahnuće našao u soulu i gospelu

Novi albuma Brucea Springsteena "Only the strong survive" u prodaji bi se trebao pojaviti 11. studenog. Dvije godine nakon albuma "Letter to you" Boss se vraća s kolekcijom obrada, prvom takvom nakon "Seeger sessions" iz 2006.

| Autor: Mladen RADIĆ
Bruce Springsteen: Imam 73 godine i rasturam! (Foto: Wikimedia Commons)

Bruce Springsteen: Imam 73 godine i rasturam! (Foto: Wikimedia Commons)


"Only the strong survive" naziv je novog albuma Brucea Springsteena koji bi se u prodaji trebao pojaviti 11. studenog. Dvije godine nakon albuma "Letter to you" Boss se vraća s kolekcijom obrada, prvom takvom nakon "Seeger sessions" iz 2006.

Izazov glasu

To je glazba koju, kako je u najavi na YouTubeu predstavio sam Boss, on nije napisao, ali je osjećao da je želi snimiti. Krenuo je od jedne pjesme, i to od "Nightshift" i dok se nije ni okrenuo, već je imao snimljen cijeli album.

"Ovaj put odlučio sam na nešto što nikad prije nisam napravio, a to je snimiti glazbu koja je fokusirana na pjevanje, koja je izazov mom glasu", kaže Boss koji je u svojoj autobiografiji priznao da ne misli da ima neki glas, ali je onda shvatio da mu je glas opak. "Imam 73 godine i rasturam!", shvatio je u jednom trenutku a do tog prosvjetljenja dovela su ga upravo soul glazba i gospel.

Naslovnica albumaNaslovnica albuma

Novi album već je najavljen dvama singlovima i spotovima. Prvi je bio "Do I love you (Indeed i do)" koju je originalno snimio soul pjevač Frankie Wilson 1965., a drugi se na YouTubeu pojavio u petak, a radi se o baladi "Nightshift" koju je na vrh top lista sredinom osamdesetih dovela grupa Commodores. "Nightshift" je inače direktna posveta velikanima soula Marvinu Gayeu i Jackieju Wilsonu koji se poimence spominju u pjesmi, a obojica su preminuli 1984. Očito da i Gazda na ovaj način odaje počast ne samo Commodoresima nego i njihovim uzorima u čijoj je glazbi uživao i Springsteen. Što se tiče skladbe Frankieja Wilsona, Springsteen je ostao vjeran trajanju od dvije i pol minute, kao i izvornoj energiji pjesme s tim da ju je vizualno čak malo i pojačao u rasplesanom spotu kroz koji kao da poručuje da još nije za baciti.

Ukupno 15 pjesama

Na albumu se nalazi još 13 pjesama, a među naslovima poznatijih skladbi u oči upadaju "What becomes of the brokenhearted" Jimmyja Ruffina iz 1966. Još je poznatija "The sun ain't gonna shine anymore" koju je 1965. objavio Frankie Wilson, no postala je poznata godinu dana kasnije kada su je snimili The Walker Brothers, da bi je kasnije pod nazivom "Sjaj u tami" snimio hrvatski bend Dorian Gray u kojem je pjevao Massimo Savić koji pjesmu i dalje redovito izvodi na koncertima.

Bossu se za mikrofonom u dvije pjesme na novom albumu, i to "Soul days" i "I forgot to be your lover" pridružilo legendarni soul pjevač Sam Moore, najpoznatiji po klasiku "Soul man" snimljenom u duetu s Daveom Praterom.

"Only the strong survive" producirao je Ron Aniello, koji je producirao i dva prethodna Springsteenova albuma "Western stars" iz 2019. i spomenuti "Letter to you". Zanimljivo je i da na naslovnici novog albuma piše i "vol. 1", možda kao naznaka da se neće stati samo na ovoj seriji obrada.

Springsteen se sprema i za turneju koja počinje 1. veljače u Floridi. Nakon što s vjernim E Street Bandom premreži rodni mu SAD, krajem travnja stiže u Europu te njegov raspored uključuje i tri koncerta u Italiji i to 18. svibnja u Ferrari, 21. svibnja u Rimu i 25. srpnja u Monzi.

Između "Letter to you" i "Only the strong survive" krajem prošle godine objavljen je live album i koncertni film "The Legendary 1979 No Nukes Concerts", snimka No nukes koncerta koji je 1979. u Madison Square Gardenu organizirala udruga Ujedinjeni glazbenici za sigurnu energiju koja se protivila korištenju nuklearne energije. Trinaest numera s koncerta predstavljaju tada 30-godišnjeg Springsteena spremnog da kroz koncert izbaci iz sebe sve što ga tišti, pogotovo u legendarnoj "Badlands". No, jednako je nabrijan i u nekim manje poznatim pjesmama poput "Sherry darling" koja će se 1980. pojaviti na dvostrukom albumu "The river".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater