NAJNOVIJEU ORGANIZACIJI HGU PULA

BESPLATNE LJETNE JAZZ RADIONICE ovog tjedna u Rojcu i Circolu

| Autor: Tea TIDIĆ

U organizaciji Hrvatske glazbene unije Pula, već devetu godinu za redom održavaju se "Ljetne jazz radionice", a ove godine će se održati od srijede, 28. kolovoza, do subote, 31. kolovoza.

Program se održava pod vodstvom ovogodišnjeg umjetničkog voditelja, priznatog trubača Branka Sterpina, te pod pokroviteljstvom Grada Pule i HGU-a Pula.

Ove godine u društveno-kulturnom centru Karlo Rojcu u Puli, u prostorijama Puhačkog orkestra, održati će se glazbene radionice, a koncert svih predavača, odnosno "Combo jazz radionica za ansambl" održati će se u subotu, 31. kolovoza, u 10 sati u pulskom Circolu.

Svakog dana održavanja glazbenih radionica svi zainteresirani biti će u mogućnosti poslušati razne predavače, koji će svojim predavanjima obogatiti, te proširiti znanje svih polaznika, odnosno ljubitelja, te štovatelja jazz glazbe.

Glazbene jazz radionice su besplatne i otvorene za sve koje zanima jazz tematika, bez obzira na stupanj glazbenog obrazovanja kao ni godine života.

Prva je na rasporedu u srijedu, 28. kolovoza, u 14 sati u Rojcu predavanje trubača Lukasa Oraveca pod nazivom "Kako postati dobar instrumentalist i jazz glazbenik", gdje će biti govora što vježbati, kako vježbati, kako razmišljati o glazbi, kako primijeniti stečeno znanje…

U četvrtak, 29. kolovoza, također u 14 sati, predavanje na temu "Kako vježbati gitaru za improvizaciju" održat će gitarist Riccardo Chiarion, a u petak, 30. kolovoza, pijanist Matteo Alfonso će s početkom u 14 sati održati predavanje o ritam sekciji kao i odnosima unutar ritam sekcije.

Svi predavači - Lukas Oravec, Riccardo Chiarion i Matteo Alfonso - okupit će se u subotu u 10 sati u pulskom Circolu na "Radionici za combo jazz ansambl".

Koncert svih predavača i gostiju - bubnjara Dušana Kranjca i kontrabasiste Zvonimira Šestaka - održat će se u petak, 30. kolovoza, u 22 sata u pulskom Circolu.

Biografije predavača:

Lukas Oravec slovački je jazz trubač, kompozitor i producent. Rođen je 21. listopada 1988. u Žilini (Slovačka). Nakon završetka studija na konzervatoriju u Žilini primljen je na Royal Academy of Music Aarhus u Danskoj (2008/2009) da bi nastavio studij trube na Janačkova akademie muzickyh umeni v Brne u Češkoj (2009/2010). Nakon toga odlazi na studij na Akademia Muzyczna im Karola Szymanowskiego Katowice u Poljskoj (2010/2011). Od listopada 2013. godine započeo je studij na Bečkom univerzitetu, a 2014. godine vraća se u Brno na magistarski studij kojeg završava 2016. Lukas je solist “Gustav Brom Czech Radio Big Band-a” i Big Banda Matusa Jakabcica. Često surađuje sa istaknutim glazbenicima svjetske jazz scene kao što su Aaron Goldberg, Bob Mintzer, Danny Grissett, Vince Herring, Rick Margitza, Wayne Escoferry, Benito Gonzales, Miroslav Vitous, Peter Erskine, Essiet Okon Essiet, Kalman Olah, Gabor Bolla i mnogim drugima. Dobitnik je brojnih nagrada a njegov debitantski album “Introducing Lukas Oravec Quartet” proglašen je najboljim slovačkim jazz albumom 2013. godine, dok je album “Ali” proglašen najboljim slovačkim jazz albumom 2016. godine.

Riccardo Chiarion je profesor jazz gitare na konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu. Surađivao je sa mnogim poznatim glazbenicima talijanske i međunarodne jazz scene: K. Wheeler, J. Taylor, G. Venier, K. Gesing, M.France, C.Laurence, E.Vloeimans, P. Tonolo, M. Tonolo, N. Le, D. Torto, Y. Goloubev, J. Pukl, R. Lopatic, M. Loborec, D. Cecchini, P. Birro, R. Emili, A. Kramer, R. Dani, S. Majore, D. Boato, M. Alulli, R. Bonnisolo, F. Sotgiu, A. Succi, N. Fazzini, S. Senni, L. Colussi, M. Polga, T. Cappellato, M. Abrams i mnogim drugima. Snimio je nekoliko albuma kao “leader” i kao “sideman” surađujući sa mađunarodnim glazbenicima. Na snimanju njegovog posljednjeg albuma “Waves” sudjelovao je istaknuti pijanist John Taylor, te londonski saksofonist Julian Siegel i čuvena talijanska pjevačica Diana Torto.

Matteo Alfonso je pijanist čija se bravura ističe u kvaliteti zvuka i istančanoj interpretaciji. Rođen 1976. godine u Veneciji, od početka se priklanja jazz muzici da bi kasnije završio svoje obrazovanje na konzervatoriju u Castelfrancu Venetu, gdje dobija diplomu iz Klavira i kompozicije, te na konzervatoriju u Veneciji gdje završava Master iz Jazz muzike sa najvišim ocjenama i pohvalom. Vlastitu karijeru pokreće već u svojim ranim dvadestima, i to jednomjesečnim angažmanom u Rainbow Room-u, povijesnom lokalu na zadnjem katu Rockfeller Centra u New Yorku, te započinje suradnje sa čuvenim glazbenicima poput Bobby Watsona, Raya Mantilla, Toquinha, Francisca Mela, Jacka Walratha, Fabrizia Bossa, Pietra Tonola, Roberta Gatta....Alfonso je svirao na brojni festivalima u Italiji i Europi, ali i u Kanadi i Latinskoj Americi. Njegov prvi diskografski uradak Count your blessings postavlja ga na čelo validnog kvarteta obogaćenog prisutnošću Eliota Zigmunda, legendarnog bubnjara koji je svirao sa Billom Evansom i Michelom Petruccanijem. Od 2009. godine Alfonso je docent na kolegiju za Klavir na tršćanskom konzervatoriju Giuseppe Tartini.

Branko Sterpin rođen je u Puli 1978. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je također u Puli.

Diplomirao je trubu na jazz odjelu akademije u Grazu 2007. godine u klasi profesora Edvarda Holnthanera. Od 2007. do 2009. godine predaje trubu u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi u Puli. Od 2005. dp 2012. godine član je

"HGM-Jazz Orkestra Zagreb". Kao član tog orkestra ima priliku svirati sa brojnim zvučnim imenima jazz scene, te sudjeluje na snimanjima tri albuma tog orkestra. Godine 2010. biva zaposlen u "Jazz Orkestru HRT-a“. Kao član ansambala "Tamara Obrovac Transhistria Electric", "Branimir Gazdik Group“, "Kristian Terzić Group“, "Veselino Project“, "Lela Kaplowitz kvartet“ sudjeluje na snimanjima njihovih nosača zvuka. Bilježi nastupe na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. Od 2008. godine voditelj je Big banda Pula.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam