U DOMU KULTURE

AUSTRALSKO-EUROPSKI PROJEKT: Slavni australski kantautor Lior ove subote u Vižinadi

| Autor: Tea TIDIĆ
Lior (Foto: Facebook)

Jedan od poznatijih australskih kantautora, Lior, koji je svojedobno snimio duet sa Siom ("I'll forget you") nastupa ove subote u Domu kulture u Vižinadi. Svoje gostovanje u Hrvatskoj ovaj renomirani kantautor počinje koncertom zatvorenog tima u vinariji Marjana Armana, a u subotu je pak koncert otvoren za javnost, ulaz je besplatan te počinje u 19 sati.

Inače, Lior svoju glazbenu karijeru počinje 2005. godine kad je objavio album «Autumn Flow» za koji je nagrađen brojnim nagradama, te je nominiran za ARIA Awards u kategorijama najbolji novi glazbenik, najbolji izvođač te za najbolje nezavisno izdanje. Ovaj album je u konačnici postao najuspješnije debitansko izdanje u australskoj glazbenoj povijesti.

I naredni album «Corner of an Endless Road», koji je objavljen 2008. godine kao nezavisno izdanje, također je požnjeo niz nagrada, a uspješan niz nastavili su albumi «Tumbling into the Dawn» (2010.), «Scattered Reflections» (2014.) i "Between You and Me" (2018). Zanimljivo je da je 2013. godine Lior s Nigelom Westlakeom napisao «Compassion», za orkestar i glas, gdje su korišteni drevni hebrejski i arapski tekstovi koji govore o suosjećanju. Ovo djelo je praizvedeno u Sydney Opera House, a Lior je nastupio uz sidnejski Simfonski orkestar, te je sve to i zabilježeno na albumu «Compassion» koji je 2014. godine nagrađen za najbolji album klasične glazbe. Za svoj rad Lior je nagrađen brojnim Grammy priznanjima, a njegovi koncerti u Australiji su redovno rasprodani.

Za njegovo gostovanje u Istri zaslužna je dr. Anna Prinz, bivša njemačka ambasadorica u Australiji, koja je ujedno predsjednica neprofitne organizacije www.artcircleresidence.net te je osmislila ovaj projekt kao spoj vinara i umjetnika iz Europe i Australije. Osim u Istri, australski umjetnici – glazbenici i slikari – predstavljaju se diljem Europe, a i vinari s dva kontinenta razmjenjuju iskustva, pa je tako primjerice Stefano Lubiano krenuo prošle godine s projektom uzgoja malvazije u Australiji, te planira rezultate tog projekta predstaviti upravo u Vižinadi.

Subotnji koncert u Domu kulture u Vižinadi donosi Liorov solo nastup, a u izvedbi nekoliko pjesama pridružit će mu se gosti, dobro znani domaći glazbenici - Alen Bernobić na basu i klavijaturama, Marko Kalčić na basu i gitari i Goran Salvi na bubnju, dok će pjevačica Barbara Munjas s Liorom izvesti pjesmu «I'll Forget You» koju u originalu izvodi sa Siom.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of