Zvijezda world music glazbe

Fatoumata Diawara očarala na zatvaranju 14. Zagreb Jazz Festivala

| Autor: Glas Istre
(Snimio Damil Kalogjera)

(Snimio Damil Kalogjera)


Zvijezda world music glazbe, Fatoumata Diawara s pratećim je glazbenicima zatvorila 14. Zagreb Jazz Festival.

Glazbenica je već samom pojavom na pozornici oduševila publiku u zagrebačkoj Tvornici kulture. I odjeća i glazba inspirirani su njenim afričkim podrijetlom. Mješavinom nekoliko žanrova – jazza, bluesa, afro-popa, reggaea, rasplesala je publiku i priuštila im večer za pamćenje.

Na koncertu je izvela pjesme s hvaljenog aktualnog albuma "London Ko", a između pjesama nam kroz obraćanje publici pokazala i svoju aktivističku stranu i svjetonazore.

Iako se na albumu drži tradicije, Fatoumata Diawara daje nam proročansku viziju onoga što Afrika može učiniti. Ona izmišlja alternativni prostor i vrijeme u kojem je moguće postati gospodar vlastite sudbine. Pozicionirajući se kao glumica u svijetu budućnosti, ovaj album uzdiže Fatoumatu Diawaru u red velikih glasova afrofuturizma.

I ove godine je Zagreb Jazz Festival na nekoliko lokacija ugostio sjajne inozemne glazbenike impresivnih karijera i životnih priča.

"Sretni smo što je publika pokazala da postoji značajan interes za jazz i srodne žanrove i koliko uživa u izvedbama. Svi izvođači odlaze puni dojmova sa željom da se ponovno vrate u Zagreb i to nesebično dijele na društvenim mrežama i usmenom redajom u glazbenim krugovima što je sjajna reklama i za Zagreb i za festival. Počastili smo Zagreb i street editon programom na kojem su nastupili domaći jazzeri. Taj koncept je predstavljen premijerno prošle godine, zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice grada Zagreba. I pokazao se kao pun pogodak", kaže Dražen Kokanović, organizator Zagreb Jazz Festivala.

Besplatno su subotama u centru Zagreba nastupili: Tony & Guy feat. Zoran Majstorović, Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić, Filip Pavić Quartet i Pavle Miljenović Trio.

Inozemna gostovanja započela su koncertom Donny McCaslin Quarteta u Kazalištu Kerempuh. Koncert je ondje održala i hvaljena francuska jazz pjevačica/autorica nominirana za Grammy - Cyrille Aimee u pratnji pijanista Mathisa Picarda. The Baylor Project su također u istom prostoru napravili pravi spektakl.

Jedna od najtraženijih američkih saksofonistica, Lakecia Benjamin, rasprodala je s kvartetom koncert u Maloj dvorani Lisinski.

Publiku je ondje oduševila i jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z i njen kvartet. Na koncertu super grupe Portable Infinity (Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel), publika je ispunila Malu dvoranu do posljednjeg mjesta.

U Petom Kupeu, bila je danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen & Funkbots.

Predgrupa je bio sekstet B's FUNstallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije.

14. Zagreb Jazz Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter