Predstavljena nova knjiga Vinka Barića

"Diskografija ex Yu punka i novog vala": Od opskurnih hardcore punk grupa do onih najvećih i diskografski najaktivnijih

| Autor: Mladen Radić


Nakon enciklopedije "Hrvatski punk i novi val 1976-1987", Vinko Barić u petak je u Rock galeriji predstavio knjigu "Diskografija ex Yu punka i novog vala". Radi se o bogato opremljenoj enciklopediji velikog formata na 235 stranica koja donosi diskografski pregled s biografijama više od 440 grupa, a tu su i omoti više 650 LP albuma i singlova.

Barić je na ovom projektu radio skoro dvije godine te je popisao sve, od opskurnih hardcore punk grupa koje su imale po jednu do dvije pjesme na nekoj malotiražnoj kazetnoj kompilaciji pa do onih najvećih i diskografski najaktivnijih.

Kako je objasnio Nenadu Marjanoviću Dr. Fricu koji je moderirao prezentaciju, u ovoj knjizi zastupljeni svi bendovi iz projekta o hrvatskom punku i novom valu, s tim da su biografije ponešto skraćene, a osnovna ideja bila je da napravi knjigu s izrescima iz novina, no bojao se da bi mogao imati problema s autorskim pravima. "Hrvatski punk i novi val 1976-1987" se dobro prodao, Barić je u projekt investirao nešto svog novca iako je još uvijek nešto dužan, no nešto je uložio i Grad Solin s čijim vlastima, priznao je Barić, ima jako dobru suradnju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Radeći na ovoj novoj knjizi Barića je iznenadilo da je Skoplje bilo centar ska glazbe, dok je Makedonija ima veliki broj synth pop bendova, a zanimljiva su mu bila i dva sastava iz Prištine.

Bilo je tu i nekih bendova koji su počeli kao novovalni da bi nastavili u nekim drugim pravcima, poput pulskog Lilihipa. Barić ističe i da je najveći centar jugoslavenskog novog vala bio Zagreb iako je i Beograd važan sa svoja tri najvažnija benda a to su Šarlo Akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Važna je i grupa Azra, čiji je prvi album, kako kaže Barić koji je te večeri imao zakazan i nastup u Klubu Kotač s bendom Naporno Suicid, važan za jugoslavenski rock kao što su za američki rock važni prvi albumi Televisiona ili Ramonesa.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter