Na pozornici teatra Ariston

Sve je spremno za ovogodišnje izdanje festivala talijanske kancone - Sanremo. Donosimo popis svih 28 izvođača

Na ovogodišnjem Sanremu sudjelovat će 28 izvođača, svi u jednoj kategoriji, od kojih su 22 sudionika poznati pjevači, a ostali predstavnici bit će prvih šest klasificiranih u kategoriji Sanremo mladi 2022. Pobjednik festivala predstavljat će, osim ako ne otkaže, Italiju na Eurosongu 2023. godine

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sanremo

Sanremo


Sve je spremno za ovogodišnje izdanje festivala talijanske kancone. Od 7. do 11. veljače kazalište Ariston ugostit će 73. izdanje poznate manifestacije, sanremskog festivala, a voditelj će biti, četvrtu godinu zaredom, Amadeus, ujedno i umjetnički voditelj manifestacije.

Jedna kategorija

Uz Amadeusa, važnu će ulogu imati i poznati pjevač Gianni Morandi, koji će biti suvoditelj tijekom cijelog trajanja manifestacije te suvoditeljice, među kojima su Chiara Ferragni prve i četvrte večeri, Paola Egonu (treće večeri) i Francesca Fagnani, tijekom druge večeri. Sudjelovat će sveukupno 28 izvođača, svi u jednoj kategoriji, od kojih su 22 sudionika poznati pjevači, a ostali predstavnici bit će prvih šest klasificiranih u kategoriji Sanremo mladi 2022. Pobjednik festivala predstavljat će, osim ako ne otkaže, Italiju na Eurosongu 2023.

SanremoSanremo

Ove će godine nastupiti, abecednim redom: Anna Oxa, Ariete, Articolo 31, Colapesce Dimartino, Colla Zio, Coma_Cose, Elodie, Gianluca Grignani, Gianmaria, Giorgia, I Cugini di Campagna, Lazza, LDA, Leo Gassmann, Levante, Madame, Mara Sattei, Marco Mengoni, Moda, Mr. Rain, Olly, Paola e Chiara, Rosa Chemical, Sethu, Shari, Tananai, Ultimo i Will.

Nakon tri godine, to će ponovno biti normalno izdanje manifestacije. Posljednje normalno izdanje održano je 2020. godine, svega nekoliko dana prije prvog objavljenog slučaja koronavirusa u Italiji. Zatim, godinu kasnije, manifestacije je održana, prvi put u povijesti, bez publike, a prošle godine uz stroge epidemiološke mjere.

Al Bano & Romina Power obilježili su osamdesete godineAl Bano & Romina Power obilježili su osamdesete godine

Kroz godine, svega je bilo na slavnom talijanskom festivalu, od svađa među protagonistima, voditeljima, otkazivanja nastupa velikih zvijezda, dolaska na bijelom konju - poput oskarovca Roberta Benignija.

Prvo izdanje manifestacije održano je 1951. godine, a cilj je bio doprinijeti jačanju turističke i umjetničke ponude u San Remu.

Sanremo je tijekom godina doživio brojne promjene, nekada je to bio nezaobilazan praznik kancone, a čitave obitelji okupljale su se najprije pored radio-prijemnika, potom i tv-prijamnika slušajući pjesme i uživajući u melodijama koje su obilježile jednu epohu, a mnoge od njih postale su i evergreeni. Sanremo je bio poseban događaj, kada su se dugo pjevale pjesme s posljednjeg izdanja, zapisivale riječi, snimale, prepričavali svi detalji sa svake večeri, odlazilo se gledati kod obitelji koje su imale tv-prijemnik.

Toto Cutugno - neizostavno lice s brojnih SanremaToto Cutugno - neizostavno lice s brojnih Sanrema

Na samom festivalu kroz godine ogledale su se i sve društvene promjene, razvoj tehnologije i drugo - od slušanja pored radija, zatim pored tv-a, početaka interneta, video-kaseta, DVD-a gdje su se snimale za uspomenu pjesme, pa sve do najmodernijih kanala komunikacije i društvenih mreža.

Prvo je izdanje upriličeno 1951. godine, i imalo je svega tri konkurenata - pobjednicu Nillu Pizzi, čija je pjesma "Grazie dei fiori" neizostavna u kronologijama sanremskog festivala te Achillea Toglianija i Duo Fasano.

Gianni Morandi - poznati pjevač, ove godine suvoditeljGianni Morandi - poznati pjevač, ove godine suvoditelj

Godina kasnije, drugo izdanje manifestacije, označilo je prekretnicu u karijeri Nille Pizzi, budući da je njezina drugoplasirana pjesma "Papaveri e papere" postala jedan od sanremskih simbola, a pobjednička pjesma, također u interpretaciji Nille Pizzi, "Vola colomba" isto tako važan dio sanremske povijesti. Te je godine ova pjevačica osvojila prva tri mjesta, što je bio jedinstveni slučaj na Sanremu, a kasnije su se pjevači pojavljivali isključivo s jednom pjesmom. Na trećem izdanju pobijedile su Carla Boni i Flo's Sandon's, s pjesmom "Viale dell'autunno", a ta je pjesma već nakon nekoliko godina po malo zaboravljena.

Pjesma "Buongiorno tristezza", Claudija Ville i Tullia Pane, trijumfirala je 1955. godine i označila je početak ere ovog legendarnog pjevača.

Kraj pedesetih godina bio je u znaku Domenica Modugna i Johnnyja Dorellija s "Nel blu dipinto di blu", evergreenom koji je ušao u povijest kao "Volare". Godinu dana kasnije isti je duet pobijedio s pjesmom "Piove", koja je postala puno poznatija pod naslovom "Ciao, ciao bambina".

Bezvremenski hitovi

Dakako, uvijek se spominje neobična pobjeda Gigliole Cinquetti, svakako zaslužena, ali do koje je došlo na neobičan način. Tada šesnaestogodišnja Gigliola Cinquetti pobijedila je 1964. s "Non ho l'eta'", mada je te godine favorit bio Bobby Solo i govorilo se da je on trebao pobijediti, no budući da je upravo u danima održavanja Sanrema imao jaku grlobolju, pjevao je na playback, što je tada bilo strogo zabranjeno.

Voditelj Sanrema i umjetnički direktor Amadeus i prošlogodišnji pobjednici Blanco & Mahmood na pozornici teatra Ariston (foto: EPA)Voditelj Sanrema i umjetnički direktor Amadeus i prošlogodišnji pobjednici Blanco & Mahmood na pozornici teatra Ariston (foto: EPA)

Sreća da je to bilo puno prije doba koronavirusa, jer inače bi ta grlobolja bila itekako sumnjiva. No, kakogod, Bobby Solo je eliminiran, a njegova "Una lacrima sul viso", postala je bezvremenski hit.

Brojne su zvijezde tu prodefilirale kroz godine, od sedamdesetih, osamdesetih pa sve do dan-danas. Osamdesete su godine bile tako u znaku Totoa Cutugna, Al Bana i Romine, Riccarda Foglia, sastava Ricchi e poveri…

Važna komponenta svega toga su i voditelji, bez kojih manifestacija ne bi bila tako uspješna, od kojih je svaki dao svoj poseban pečat. Prvi voditelj bio je Nunzio Filogamo. Megapopularni talijanski voditelj Pippo Baudo bio je najviše puta voditelj ove manifestacije, kao i čuveni, danas nažalost pokojni Mike Bongiorno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini