ZA LJUBITELJE MORSKIH DELICIJA

Jeste li znali da se u centru Pule može pojesti ukusni riblji ručak 

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Antun Refka (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Antun Refka (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


 Antun Refka, vlasnik Obrta brze prehrane Furia, nije nimalo dvojio želi li predstaviti svoju, gotovo jedinstvenu ponudu u gradu - svježe i cjenovno pristupačne brze riblje hrane i morskih delicija, koju, osim Puljana, već jako dobro poznaju i turisti. Ljeti se pred njihovom terasom, na katu pulske Tržnice, stvore dugi redovi: turisti strpljivo čekaju slobodan stol, domaći se malo proguraju, preko veze.

Antun nam kazuje kako su u taj posao krenuli sa željom da ponude Puli nešto što joj je tada, prije deset godina nasušno nedostajalo. Iako su tog dana tek otvarali kuhinju i čekalo ih je puno posla, uspio je pronaći vrijeme za razgovor s nama, otkrivši što ih je brendiralo i što održalo na tržištu koje se stalno mijenja i širi ponudu.

- Osobno, nisam imao nikakve veze s ugostiteljstvom, moji su bili nešto verziraniji, a s tatom sam krenuo u posao pa smo se na kraju i održali. Tata je sada više u nabavi, brat je uz mene u kuhinji, a s nama je i konobarica, koja je tu već šest godina. Ljeti nas ima nešto više, ali to je ta postava. U vrijeme kad smo krenuli, nije bilo ovakve ponude, a u gradu na moru, na puno mjesta nije se baš mogla pojesti riba. Tako je to bilo tada. Krenuo sam s pet jela: srdela na četiri načina, kalamare i zeri - girice, tada je to bilo na meniju. Girice sam makao, jer ih ne mogu loviti, a sve ostalo smo dodavali pomalo, prisjeća se Antun.

Snimio Danilo MemedovićSnimio Danilo Memedović

Srdele, otkriva nam, i danas su najtraženije, a radi ih na savor, na grilu i pohane, dok od sitne ribe dobro idu trilja i mol, ali njih nema često. Prilog uz ribu je najčešće domaća blitva, koju kuhaju svaki dan, po starom istarskom receptu, uz maslinovo ulje i krumpir, a domaćin nam otkriva, uz smijeh, kako je u blitvu prestao stavljati češnjak, jer ima puno gostiju iz banke, službenika, koji rade s ljudima na šalterima pa mu oni tako traže - da "ispusti" češnjak. Na ribu ipak ide češnjak, ali riba njegov intenzivan miris, slažemo se, uspješno pokrije.

Od ostale ponude tu je brancin, file brancina i orada, salata od hobotnice, za koju je jako bitno da je dobro termički obrađena, a kako nam otkriva Antun, "dobre dve ure"

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater