ŽMINJSKE VAZMENE UŽANCI

ŽMINJ: Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće ove nedjelje Zad Kaštela

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija (Foto TZ Središnje Istre)

Ilustracija (Foto TZ Središnje Istre)


"Za Uskrs, veliki blagdan koji nam dolazi, oskudna istarska zemlja daruje nas i ne tako oskudnim stolom, s tradicionalnim uskrsnim jelima koja baštinimo od naših starijih te ih prenosimo na mlađe. Njima i našim gostima predstavljamo tradiciju i kulturu življenja u Istri", kazao je načelnik općine Žminj Željko Plavčić najavivši dva žminjska uskrsna gastro-događanja.

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" održat će se u nedjelju 10. travnja od 13,30 do 19 sati u Žminju Zad kaštela. Prateća manifestacija "Žminjske vazmene užanci" održat će se od 8. do 16. travnja u sedam ugostiteljskih objekata Žminjštine.

Program ovogodišnje manifestacije predstavila je Lenka Šajina, direktorica žminjske Turističke zajednice, najavivši da će od 13.30 do 19 sati žminjske domaćice demonstrirati pripremu i pečenje pinci, a birat će se i najštabeleje pince, najbolji vazmeni kolači i najlepče piturano jaje. Podsjetimo, za sudjelovanje u natjecanju potrebno je pince i vazmene kolače zajedno s napisanim receptom, te piturana jaja, donijeti Zad kaštela u vremenu od 11 do 13 sati, dakle prije početka programa.

Posjetiteljima će se nuditi Vazmeni pijat (fritaja s mladim porilukom, kuhana špaleta i mladi luk) po cijeni od 50 kuna, a moći će se kupiti i razne potrepštine za obiteljski uskrsni stol, kao što su pince, luk, kobasice, kolači, špalete, vino, panceta i druge. Od početka se na ovoj manifestaciji pripremala i istarska supa, a ovaj će put supu pripremati članovi poljoprivredne udruge Agrorovinj, koja je pokrenula i postupak zaštite umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Uz tradicionalnu istarsku supu sa zagrijanim crnim vinom, maslinovim uljem, paprom, šećerom i prepečenim domaćim kruhom, premijerno će se predstaviti i Žminjska supa, kreativna nadogradnja ove tradicionalne delicije, obogaćena prepečenom pincom i uz dodatak kave. Udruga Agrorovinj će ponuditi na kušanje i vina Rovinjštine. Supe će se pripremati na praktičnom pokretnom ognjišću. Svi koji žele sudjelovati u tradicionalnom turniru u pičenju jaja trebaju se javiti Mirandu Mužini, a za pobjednika je nagradu, istarsku špaletu, osigurala pršutana Jelenić. Poseban program priprema se od 14 do 17 sati u Kutku za najmlađe, od kreativnih uskrsnih radionica do uzbudljive igre za djecu "Tajna nestalih vazmenih jaja".

Idejni začetnik manifestacije Mirando Mužina podsjetio je na začetke ove manifestacije kojom se željelo oživjeti uskrsnu gastronomsku baštinu žminjskog kraja i pokazati "ča bi svakemu krstjanu tribalo bit na stole za Vazmeno ručienje i Vazmeni dan". Od početka na ovoj manifestaciji pince peče Zdenka Jakus, dvaput je čak i obarala rekord u pečenju najveće ikad napravljene pince, a na presicu je donijela pokazati jedan svoj "izum" - pincu pečenu u pinci.

Sa žminjskim uskrsnim tradicijama povezana je i manifestacija "Žminjske vazmene užanci" u sklopu koje će od 8. do 16. travnja žminjski ugostitelji po promotivnim cijenama nuditi posebne uskrsno-proljetne menije. Po cijeni od 120 kuna tako će se nuditi u konobi "Puli Jurića" maneštra sa slancuon, fritaja sa šparugama uz špaletu friganu na maslinovom ulju i salatu, povetica te dec vina ili soka; u konobi "Puli Pineta" kuhana špaleta, želadija, pinca, kuhano jaje, mladi luk i sol, zatim palenta s friganim lukom, janjetina na padelu te dec vina ili soka; u konobi "Žminjka" maneštra s koromačom, makaruni sa špaletom i šparugama, zelena salata, kuhano jaje i mladi luk, te pinca i kroštule; u restoranu "Pod ladonjon" fritaja sa špaletom, odrezak u šugu od pršuta uz njoke i salatu, te kuhano jaje, mladi luk i pinca. Po cijeni od 50 kuna fast food "To je to" nudi Vazmeni burger (pljeskavica, panceta, rukola, majoneza, mladi luk, rajčica, cheedar sir) uz krumpiriće; pizzeria "Orhideja" pizzu Vazmene užanci (rajčica, sir, špaleta, kuhana panceta, mladi luk, masline), a pizzeria "Ulika" Vazmenu pizzu (kuhana panceta, jaje, mladi luk, mozzarela Latus).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of