ENOTEKA

Žestoka pića: GIN IZ MARASI

Za kušanje sam koristio vinsku čašu za malvaziju istarsku koja je izvrsna i za degustiranje ovakvog tipa destilata. Pink Robin je već dobio nekoliko prestižnih nagrada na raznim natjecanjima, a među zadnjima je i ona u vlastitom dvorištu, zlatna medalja na Vinistri u kategoriji Gina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Ovogodišnja turistička sezona za sada ide dosta dobro, vrijeme je lijepo, turisti su doslovno navalili na naš poluotok. Ekonomski analitičari tvrde da je promet za sada vrlo blizu rekordne 2019. Nadam se da će ti brojni turisti kod nas nešto i potrošiti i smatram da se neće razočarati ponudom jer imamo što ponuditi.

Smještajni kapaciteti su nam svake godine sve bolji a i eno gastronomija također drži korak sa konkurencijom. Ponuda dobrih vina je već uobičajeni standard, a u zadnjih pet godina imamo i puno dobrih craft piva, ali i craft destilata. Gin je nekad bio destilat koji se trošio isključivo u ljetnim mjesecima i skoro isključivo od strane britanskih gostiju. U mojim mladim danima gin-tonic skoro da nisam ni konzumirao, zapravo prvi put sam za njega čuo u legendarnoj pjesmi Bijelog dugmeta. U pjesmi "Pediculis pubis" iz 1984. godine stih kaže da ga konzumira dama iz Zagreba u loby baru sarajevskog hotela Holiday Inn. A danas dobrih ginova ne nedostaje, a i ponuda tonica je veoma dobra, dakle svi uvjeti za dobar gin-tonic su tu.

Dva mlada poduzetnika

Upravo već spominjane rekordne turističke 2019 godine dva mlada poduzetnika, po struci inženjeri elektrotehnike, odlučili su se za neobičan iskorak u svojim karijerama. Marin Maras i Paolo Sciavartini odlučili su sredinom lipnja osnovali tvrtku Imagine   Spirits, destileriju sa sjedištem u selu Marasi na Marinovoj djedovini. S baznim turističkim destilatima Marin se bavio već nešto prije, tako da je proces dobro poznavao, ali želja mu je bila da osmisli nešto novo i finije. A i njegov kolega Paolo je razmišljao u istom smjeru te su se našli negdje na pola puta i ideja je rođena.

Paolo je pred desetak godina živio u Barceloni kada je tamo započinjala gin-tonic priča od kuda se proširila na cijeli Mediteran. Oni danas na tržište plasiraju dva gina i to bijeli "Midnight" i rose "Pink Robin", a imali su ideju da pokušaju pripremiti i gin s tartufima, ali su za sada odustali od te namjere.

Kušao sam temeljito oba gina te mi se nekako više svidio Pink Robin. S vama bih podijelio moje viđenje. Istaknuo bih i sjajan markentiški pristup proizvodu s jako lijepom osmerokutnom bocom koja nosi starinski štih. No jako mi se sviđa pomno osmišljena etiketa koja simbolizira povezanost gina i moreplovaca, jer upravo su ovi ljudi, koji jedu kruh sa sedam kora, bili u povijesti prvi konzumenti gina.

Medalja na Vinistri

Za kušanje sam koristio vinsku čašu za malvaziju istarsku koja je izvrsna i za degustiranje ovakvog tipa destilata. Pink Robin je već dobio nekoliko prestižnih nagrada na raznim natjecanjima, a među zadnjima je i ona u vlastitom dvorištu, zlatna medalja na Vinistri u kategoriji Gina.

Posebnost ovog Gina je upravo ta povezanost sa aronijom. Nakon bazne destilacije 12 botaničkih proizvoda dobiveni gin se preko mjesec dana macerira bobicama aronije, od čega dobiva posebnu aromu, ali i lijepu elegantnu "pink" boju. Krasi ga lijepa i elegantna boja višnje, bistar je i gust. Miris je fin i ugodan, na prvi nos dominira nota ukuhanog šumskog voća, cimeta, crnog papra. Na drugo mirisanje javljaju se note agruma u obliku narančine kore te aromatičnog bilja poput ružmarina i salvije te majčine dušice, i na kraju malo korijandera. Dakle, kompleksnost mirisa je jako bogata. Gin je suh, topao i djelomično mekan, a s druge strane ima dobru tajnost okusa u ustima i veoma je intenzivna okusa. Gin je harmoničan, veoma ukusan te se čak i sam lagano rashlađen lijepo pije, a na "after tasteu" izlazi bazna aronija i malo gorčine tipične za bademe.

Kao što rekoh, može se piti i sam dobro rashlađen, no to je rijetkost, jer puno je bolji u kombinaciji s tonicom i začinima te fetom naranče. Eno gastronomski odlično paše uz razne kanape sendviče, a probao sam ga sljubiti uz provjerenu kombinaciju, domaću skutu prelivenu medom, i jako je lijepo pasalo.

Foto

Ime pića: Gin "Pink Robin"

Proizvođač: Imagine Spirits

Lokacija: Marasi/ZOI Hrvatska Istra

Način serviranja: S tonicom

Gastro preporuka: Kanape sendviči ili skuta s medom

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Malvazija Istarska Riedel glass

Cijena (mpc): 199 kuna (www.ecuga.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter