Vino za nedilju

ZAGREB VINOCOM OKUPIO JE 300 IZLAGAČA: Predstavljamo crnogorsku malvaziju


Danas na Mediteranu egzistira oko pedeset različitih malvazija a crnogorska malvazija spada u grupu „Malvasia di Candia aromatica“ koja je jako popularna u Italiji. Grožđe za ovo vino raste na Čemovskom polju na mikrolokacijama Dinoš i Nikolj crkva, a ukupno je zasađeno oko 15 hektara ove sorte grožđa na plitkom skeletnom tlu

 

Prošlog vikenda, 22. i 23. studenog u jednom od najljepših hrvatskih hotela zagrebačkoj Esplanadi održan je dvodnevni međunarodni festival vina i kulinarstva 14. Zagreb VINOcom. Profesor Ivan Dropuljić, direktor i idejni začetnik ovog festivala zajedno sa svojim malim timom suradnika svake godine podiže VINOcom na viši nivo. Kroz 14 godina ovaj je event izrastao u trenutno najvažnije eno-gastronomsko okupljanje u Hrvatskoj, kojega rado pohode i vinoljupci iz susjednih zemalja. Ovogodišnji event održan na površini od preko 3.000 četvornih metara okupio je više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca: vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja. Prostor Esplanade u nekim je trenucima   premali da primi sve posjetitelje željne izvrsnih delicija, pogotovo u subotu popodne.

RokOtok

Ovogodišnja zemlja partner bila je još jedna vinorodna zemlja vrlo slična Hrvatskoj - Slovačka, a svoje su proizvode ponudili izlagači iz Francuske, Austrije, Italije, Bugarske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Festival ima svoju humanitarnu komponentu koja je ove godine posvećena udruzi RokOtok a održane su i brojne zanimljive radionice s lokalnim i svjetskim vinima. Osobno sam nazočio na svih dosadašnjih 14. festivala i uvijek na njemu vidim pregršt zanimljivih ljudi iz svijeta vina i uvijek kušam neke novitete. Svake godine s Vama podijelim moje viđenje jednog zanimljivog vina pa sam ove godine kušao zanimljivu malvaziju i to crnogorsku.

Ova priča započeta je šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su spojena poljoprivredna dobra na području gradova Podgorice, Danilovgrada i Virpazara u Agrokombinat 13. jul koji se kasnije razvio u modernu kompaniju 13. Jul – Plantaže. U početku je podignut vinograd od 1.500 hektara i bio je to već tada fenomenalan poduhvat. Vinogradi se nalaze na Ćemovskom polju na kojemu je tada bilo više kamena nego zemlje, no radom vrijednih ljudi ovoga velikog kombinata danas je to najveći vinograd u Evropi u jednom komadu i zauzima 2.310 hektara vinograda. Dominantna sorta grožđa od početka je vranac, koji je i simbol ove vinarije, potom slijede kratošija i krstač, ali polako se sade i ostale internacionalne sorte. Među zadnjim akvizicijama je i malvazija te treba dodati i 20.000 stabala maslina.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje upravo njihove crnogorske malvazije. Ovo sam vino prvi put kušao pred par godina na Vinistri u Poreču u sastavu Svijeta malvazija, svojevrsnog svjetskog prvenstva malvazija. Po nekim podacima danas na Mediteranu egzistira oko pedeset različitih malvazija a crnogorska malvazija spada u grupu „Malvasia di Candia aromatica“ koja je jako popularna u Italiji. Grožđe za ovo vino raste na Čemovskom polju na mikrolokacijama Dinoš i Nikolj crkva, a ukupno je zasađeno oko 15 hektara ove sorte grožđa na plitkom skeletnom tlu. Vinogradi su stari od 5-13 godina. Berba grožđa bila je ručna i odvijala se u prvoj polovici rujna. Nakon berbe i fermentacije vino odležava isključivo u inox tankovima od 6-8 mjeseci te potom još par mjeseci u boci pred puštanje na tržište.

Karakteristike

Vino krasi lijepa zeleno žuta boja sa slamnat diskovima sa strane, kristalno je bistro i djelomično gusto, na nosu se javlja kora od naranče, malo manga i breskve, potom slijedi nota ružmarina pa zrela marelica. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, solidne svježine, ukusno te ga krasi srednje tijelo, vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost sasvim solidna, na aftertasteu javlja se nota breskve, a vino je harmonično. Treba ga piti sada ne čuvati, a eno gastronomski paše izvrsno uz riblja jela, preporučio bih ga uz filet pastrve sa žara.

 

 

a

 

Ime vina: Crnogorska malvazija

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Plantaže 13.Jul

Lokacija: Podgorica / Crna Gora

Temperatura serviranja: 8-10 °C

Gastro preporuka: Pastrva sa žara.

Ocjena: 9,1 / 10

Čaša: Malvazija Riedel   glass

Cijena (mpc): 40 kuna ( vinolog.info@gmail.com )


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of