LJUBAV PREMA KUHANJU GAJI OD MALIH NOGU

VLADIMIR PANTOVIĆ PANTA, POREČAN KOJI OBOŽAVA KUHATI PRED KAMERAMA: "Kad sam ispao iz showa "Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!', ZVAO ME PREDSJEDNIK MILANOVIĆ"

Prije po ure san primio poziv od jedne jako važne osobe, a to je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Čestitao mi je i kazao da mu je jako žao što smo moj tim i ja ispali na taj način iz showa. Upitao me otkuda su Jovanovići i kada sam mu kazao da su iz Pule, on je na to reka: Normalno da je žiri išao na to da te izbace jer ne mogu dva tima iz Istre ići naprijed. To su bile njegove beside, tvrdi Panta

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Tim "La Parenzana" u kulinarskom showu RTL-a (Foto RTL)

Tim "La Parenzana" u kulinarskom showu RTL-a (Foto RTL)


Vladimir Pantović Panta poznati je istarski natjecatelj u raznim kulinarskim showovima u Hrvatskoj. Rodom je iz Mugebe, mjesta pokraj Poreča. Do sada je prisustvovao u mnogim kulinarskim emisijama kao što su "Punom parom", "Kuhan i pečen", "Tri, dva, jedan - kuhaj!", "Večera za 5", "Večera za 5 na selu", te je tri puta pobjednik emisije "Večera za 5". Svoju ljubav prema kuhanju gaji od malih nogu. Veliki uzor bila mu je njegova baka uz koju je puno toga naučio o kulinarstvu. Bakine trikove koristi u pripremi mnogih jela, a ono što je najvažnije sve se radi po starinski.

"Najviše volim pripremati domaća jela kao što su fuži, pljukanci, njoki s divljači, tartufi, kapuz s peštom. I naravno morske specijalitete", kaže Panta.

Za naše čitatelje otkriva i jedan svoj recept za ovo blagdansko vrijeme.

"Bakalar namočimo i pustimo neka odstoji preko noći. Sutradan ga skuhamo i odvojimo od kosti. Zatim dodajemo začine, papar i sol. Bakalar je najbolje tuči na ruke, i to s drvenim batom, a može se koristiti i bejzbol palica. Puno ljudi griješi u pripremi stavljajući maslinovo ulje u velikim količinama. Na maslinovom ulju pofriga se malo česna, koji se hiti ča, i to ulje koje ostane se ulije unutra. Kasnije se bakalar polijeva s običnim uljem te tu i tamo kap maslinovog. Tek kada se bakalar servira na tanjur podlije se maslinovim uljem. Uz bakalar gredu posutice sa zeljem. Zelje se skuha, stavi se na maslinovo ulje i česan, pak se onda skuhaju posutice. Za pripremu posutica na kilo moke gredu pet jaja. I kada se posutice skuhaju, na njih dodajemo maslinovo ulje. U drugoj padeli ili tavi na maslinovom ulju se rastope slani inćuni, na koje hitimo posutice. To lipo zajedno gre u pjat - malo posutica, bakalara, inćuna i zelja. Nema bolje od tega!, preporuča Panta.

Što se tiče pripreme kolača, tu ulogu ipak prepušta svojoj supruzi, a u ovo blagdansko doba najviše voli praviti fritule na istarski način. Napominje da u tijesto za fritule ide rakija da ne bi pri prženju popile previše ulja i bile jako masne.

Panta je sudjelovao i u nedavno okončanom RTL-ovom showu "Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!" za koji nema riječi hvale. Razočaran i ljut na ocjenjivački sud žirija. Ali je ponosan na rad i trud svog tima "La Parenzana".

"Nekorektno smo ispali iz showa! Jelo koje sam spravljao radim dugih niz godina i svima se sviđa osim gospodinu Špičeku. Čak san mu i kruha speka da more lipo točati uz kapesante. Šugo od grdobine je bilo za pet! Što se tiče rižota, ja sam lijepo izjavio da ću gospodinu Špičeku dati sve ulike ako skuha bolje od mene. Jer ja to delan sve sa srcem! Sve školjke i vodu sam si puštija sa strane i učinija temeljac od ribe tako da rižoto more bit dobar. A komentar žirija bio je da je u jelu prevladavao šafran, što je nemoguće pored toliko školjki", kaže.

Ne miri se Panta s izlaskom iz showa u kojem je na koncu pobijedila pulska obitelj Jovanović.

"Volio bih javno kazati da smo kod zadnjeg ocjenjivanja dobili tri sedmice. Članica žirija Željka dala nam je sedmicu, Ivan Pažanin sedmicu i Špiček sedmicu. Kada su palice bile gore i kada je Špiček vidio da su ostala dva člana dala sedmice, on je u tom trenutku promijenio svoju odluku brišući ocjenu koju je prije dao i upisao novu, manju - samo da mi ispadnemo. To bih htio da se zna u javnosti, da smo pokradeni", razočaran je Panta.

No, tu je njegovu gorčinu ublažio jedan neuobičajen telefonski poziv.

"Prije po ure san primio poziv od jedne jako važne osobe, a to je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Čestitao mi je i kazao da mu je jako žao što smo moj tim i ja ispali na taj način iz showa. Upitao me otkuda su Jovanovići i kada sam mu kazao da su iz Pule, on je na to reka: 'Normalno da je žiri išao na to da te izbace jer ne mogu dva tima iz Istre ići naprijed.' To su bile njegove beside! Drago mi je da je predsjednik pratio sve naše emisije, puno je puta bio moj gost i probao moje specijalitete. Jako mi je drago i svima u svom timu sam javio da smo dobili pohvale od predsjednika. Iako smo ispali iz emisije, mi smo moralni pobjednici", zaključuje Panta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini