Sve je ove godine nekako neobično. Od turističke sezone nismo znali što očekivati, jer je predsezona bila tanka i sve je sličilo na lanjski scenarij. No, naš najvažniji turistički saveznik Njemačka se početkom lipnja ipak otvorila i krenulo je za sada jako dobro
Enoteka Emila Perdeca
Ove se godine održava i lani odgođeno Europsko nogometno prvenstvo, najneobičnije do sada. Igra se u raznim zemljama, a gradovi domaćini su udaljeni tisuće kilometara, od Bakua na istoku do Seville na jugozapadu i Glasgowa i Kopenhagena na sjeveru, negdje pred punim tribinama, a negdje pred desetak tisuća ljudi. Draga nam Vinistra ove se godine ipak održala, premda u neobičnim uvjetima, pod otvorenim nebom na porečkoj Peškeri. Bez obzira na sve, još jednom se pokazalo koliko nam znači ova manifestacija jer je i u ovakvim, izmijenjenim uvjetima bila jako dobro posjećena. Upravo zbog neobičnih okolnosti održavanja, ova će Vinistra ostati zapamćena među ljubiteljima vina te se nadamo da ćemo se druge godine vratiti na staro normalno, pod velebne svodove dvorane Žatika.
Treba istaknuti da ovaj neobični koncept Vinistre nije bio loš. Radno vrijeme trajalo je od 15 do 21 sat, a činilo mi se da bi bilo bolje pomaknuti sve za dva sata, u terminu od 17 do 23. Vinistra mi je uvijek lijepa prilika na jednom mjestu vidjeti i popričati s mnogim dragim prijateljima vinoljupcima i vinarima.
Nažalost, ove godine zbog lakših zdravstvenih problema na Vinistri nije bilo dragog mi prijatelja Eligia Pilata. Njegova obiteljska vinarija iz Lašići pored Vižinade ima dugogodišnju tradiciju vinarstva koju je Eligio naslijedio od oca Končeta, a danas je polako prepušta svojim nasljednicima sinu Sanjinu te kćerima Sanji i Karin. Vinarija Pilato danas obrađuje 19 hektara vinograda od čega je 15 vlastitih, a još četiri od provjerenih kooperanata te su na tržištu prisutni s 12 etiketa vina. Od početka ovog stoljeća njihov forte su bijela elegantna vina. Njihov chardonnay je zasigurno jedno od najkonstantnijih istarskih vina, potom malvazija istarska i pinot bijeli, a tu je i sauvignon bijeli. U zadnjih sedam, osam godina napravili su i značajan iskorak s crvenim vinima koja su im sve bolja, od kojih bih istaknuo kupažu Grande Cuvee.
Ovo je klasična bordoška kupaža slična onima s Lijeve obale. Sastoji se od 65 posto cabernet sauvignona, 30 posto merlota i 5 posto terana koji ovdje daje regionalni štih, a i neophodnu svježinu, upravo poput cabernet franca u Bordeauxu. Berba grožđa je bila odvojena i relativno kasna u razmaku od početka do sredine listopada. Nakon odvojene prerade, odrađena je maceracija od 20 dana te potom odležavanje od godinu dana svake sorte zasebno u malim drvenim bačvama. Za odležavanje je korištena kombinacija novih i starih bačvi, a potom je sve kupažirano u inoxu i zatim odležavalo u boci 40 mjeseci pred puštanje na tržište. Vino pred degustaciju nisam dekantirao nego samo poslužio u veliku bordošku čašu da se postepeno otvara u njoj. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, miris je fin, ugodan i svakom vrtnjom čaše iz nje izviru nove fine note.
Na prvo mirisanje javlja se nota zrelog bobičastog voća u kojoj dominiraju note crnog ribiza te se isprepliće s notom divlje kupine, a kasnije slijedi nota dima i prašine. Na drugo mirisanje javlja se nota cedrovine i duhana te nota tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krase ga solidne svježine, fini mekani tanini i ugodna mineralnost te puno tijelo. Vino je u izvrsnoj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je trajna, a kakvoća okusa je fina. Na aftertasteu javlja se nota kupine. Vino je harmonično, u izvrsnoj je kondiciji i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet, šest godina. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz širok spektar mesnih jela, a ja bih se odlučio za sočne janjeće kotlete s ružmarinom.
Ime vina: Grande Cuvee
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: Vina Pilato
Lokacija: Lašići / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 C
Gastro preporuka: Janjeći kotleti s ružmarinom
Ocjena: 9,4/10
Čaša: Riedel: Riedel
Extreme Restaurant Cabernet glass
Cijena (mpc): 185,00 kn (Cicibela Rovinj)