ENOTEKA

VINO BIVŠEG MINISTRA: Apolitico Graševina Tomislava Tolušića

Vino je ukusno te ima najbitniju vinsku karakteristiku, a ta je da se lijepo pije i da svaka čaša traži sljedeću

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vino je bogovsko piće, ipak se 235 puta spominje u Bibliji, a i svećenici ga na svakoj misi redovito degustiraju. Proizvodnja vina postoji preko 8.000 godina, govore nam najstariji dokazi pronađeni u kolijevci vinogradarstva Gruziji. Ni Rimljani nisu osvajali ona područja gdje nisu mogli posaditi brajde.

Proizvodnjom vina se diljem svijeta tradicionalno bave obiteljske vinarije, ali i moćne korporacije. Trend je pak da i mnogi uspješni ljudi iz šou biznisa, poput sportaša, glumaca i pjevača, ulaze u posao s vinom, ali i bivši političari. Najpoznatiji političar-vinar u Hrvatskoj je meni izuzetno simpatični Petar Čobanković iz Iloka, koji je u Sanaderovoj vladi obnašao dužnost ministra poljoprivrede. No, kako je prošao premijer, slično je prošao i ministar - neslavno. Najpoznatiji istarski političar Nino Jakovčić se ipak nije odlučio za proizvodnju svog omiljenog pića vina, nego češnjaka.

Zdanje od 5 milijuna kuna

U pandemijskoj 2020. godini još je jedan bivši ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, krenuo u vinsku priču. Njegova vinarija smještena je u Rezovcu u blizini Virovitice i predstavlja prvo ozbiljnije vinsko ulaganje u ovom kraju. Moderno zdanje na 600 metara kvadratnih koštalo je blizu pet milijuna kuna, a dio je sufinanciran sredstvima EU-a "Vinske omotnice" i završeno je u rekordnom roku. Vinarija je nazvana "Tomo Boutique Winery" i nastavak je lijepe priče ulaganja u moderne vinarije u Slavoniji.

Ova se regija bila malo uspavala na lovorikama stare slave i masovne proizvodnje vina, no zapuhali su neki novi dobri vjetrovi. Nova ulaganja u moderne vinarije, poput spomenute Tolušićeve, Galićeve u Kutjevu i najavljenog u novu vinariju Feravina u Feričancima, mijenjaju percepciju slavonske vinske scene, i to me jako veseli. Ova mlada vinarija još nema vlastitih vinograda, a grožđe za njihova vina dolaze iz nekoliko kooperantskih vinograda iz različitih dijelova Slavonije i Baranje. Kao enolog savjetnik u vinariji radi jedna od najboljih hrvatskih enologinja srednje generacije Ivana Nemet, a podrum kontrolira iskusni podrumar Miroslav Marulić. Ivana se je do sada dokazala s izvrsnim vinima u velikim vinarijama Feravino i PP Orahovica, a sada ima priliku isto učiniti i s ovom boutique vinarijom. Prema trenutnim planovima, u blizini vinarije bi uskoro trebao niknuti jedan novi nasad s crnim sortama, a za sada bi se bijele sorte uzimale od provjerenih kooperanata.

U dobroj formi

Kako je vidljivo iz njihove lijepo uređene web stranice, na tržištu su trenutačno prisutni s tri etikete: graševina, sauvignon bijeli i rose, a ostala su vina još na odležavanju. Ja bih s vama danas podijelio moje viđenje njihove svježe graševine iz berbe 2020., koja je nakon ručne berbe početkom rujna prerađena i potom odležavala u inoxu. Vino krasi lijepa elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino sam poslužio u Riedel čaši za malvaziju istarsku te se vrlo brzo počelo otvarati. Miris je fin, ugodan, lepršav, razigran te izražen. Na prvo mirisanje javlja se nota breskve i grejpa, a prati ga nota svježe koprive te koromača i ružmarina, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga ugodna svježina, vino je ukusno i ima srednje tijelo.

Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa sasvim solidna. Vino je ukusno te ima najbitniju vinsku karakteristiku, a ta je da se lijepo pije i da svaka čaša traži sljedeću. Vino je harmonično, na aftertasteu se javlja nota sočne breskve. U jako je dobroj formi, treba ga trošiti, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem godinu dana. Izuzetno zanimljiva graševina, jedno moderno i elegantno vino koje se svidi na prvu. Enogastronomski ova graševina može pokriti širok spektar hladnih predjela, a ja sam je kušao uz salatu od hobotnice i zaista je bila izvrsna kombinacija.

Foto

Ime vina: Graševina

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vinarija Apolitico

Lokacija: Virovitica / ZOI Slavonija

Temperatura serviranja: 8-10 ?C

Gastro preporuka: Salata od hobotnice

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel / Riedel Malvazija Istarska Glass

Cijena (mpc): 70,00 kn (www.miva.com.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini