PRODAJA VINA JAKO USPORENA

VINAR IZ FUŠKULINA IVAN DAMJANIĆ: Korona-kriza jako je loša za vinare, ali jako dobra za vina koja će biti bolja kada odleže

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Prodajmo lanjsku malvaziju, a svježu sačuvajmo do kraja sljedećeg ljeta. Mislim da našu svježu malvaziju već godinama prerano puštamo na tržište, jer ako ona izlazi iz podruma već u razdoblju od veljače do travnja, ona još nije formirana, nije smirena i povezana kako bi trebala biti, kaže Ivan Damjanić

Da nije korona-krize, iz fuškulinske vinarije Damjanić na tržište bi prije petnaestak dana ponosno krenuo Clemente blanc 2017., najtrofejnija i dosad najhvaljenija etiketa vinara Ivana Damjanića. Osmišljen kao njegovo idealno vino, ono koje je oduvijek želio napraviti, vino koje, Damjanićevim riječima, "na najbolji način reflektira što je vinska Istra, a to su toplina i voćnost".

Bijeli Clemente se pojavio prije nekoliko godina u skromnoj nakladi od 1.500 boca, sljedeća je serija već dogurala do 3.500 butelja, a ova aktualna, iz berbe 2017., napunjena je u već solidnih 5.000 boca. Ova je etiketa Ivanu Damjaniću donijela zlatne medalje na oba najprestižnija svjetska vinska natjecanja u Londonu: na International Wine Challengeu čak dvaput, 2018. i 2019. godine te na Decanteru 2019. godine (uvijek za berbu otprije tri godine), a mnogi su ga domaći i inozemni vinski portali i novinski vinski kritičari uvrštavali u izbor najboljih vina godine.

- Nisam očekivao takav uspjeh Clementea bijelog. Doduše, znam da je jako dobar, ali natjecanja su uvijek pitanje sreće. Svi mi volimo hvaliti svoja vina, ali kad to vino visoko ocijeni netko koga ne poznaješ, netko dalek, onda je to veliko priznanje. Kad očekuješ najmanje, dobiješ najviše, reći će skromno Ivan Damjanić o svom najvećem vinskom adutu, ali time još više kaže o sebi. Posebna je pozicija na kojoj raste grožđe za Clemente bijeli, tri kilometra od mora, za pripremu kvalitetnog grožđa od kojega se radi ovo vino potrebno je mnogo truda i požrtvovnosti u vinogradu, i zato danas ovo vino u svojoj ponudi ima svaki bolji restoran u krugu od tisuću kilometara, pogotovo oni s Michelinovim zvjezdicama, a enoteke ga rezerviraju odmah po najavi njegova puštanja na tržište. 

Clemente bijeli je kupaža tri bijele sorte međusobno različitih karakteristika, i različitih vremena dozrijevanja, a time i berbe: malvazije u ovom vinu ima 60 posto, chardonnaya 30 posto i pinota bijelog 10 posto. Pinot bijeli je Damjanić posadio samo zato da bi ga mogao kupažirati u Clementeu bijelom i tako usavršiti balans svježine, utjecaja drva, strukture i aromatike u sljubljivanju sve tri sorte. Clemente bijeli iz 2017. ima 14 posto alkohola, što je poprilično za jedno bijelo vino, ali kroz tehnologiju odležavanja u drvu Damjanić smatra da je uspio dobiti strukturu koja uspješno prati taj alkohol.

- Ovo je vino potpuno uravnoteženo i to je njegova velika vrlina, kaže Ivan Damjanić te sasvim mirno dodaje kako tu još ima stvari koje se mogu popraviti. Kako se može popraviti ovo savršenstvo s izvrsnim pedigreom? U vinogradu, odrješit je Damjanić, smatrajući da se višefaznom berbom pojedinih sorti, pogotovo malvazije, može još poboljšati odlike ovog vina.

Buduća izdanja ovog višestruko nagrađivanog vina mogla bi dakle biti još kompleksnija i intrigantnija i time se Clemente bijeli po složenosti postupka proizvodnje približava svom nešto starijem parnjaku, Clementeu crnom, kojeg je Damjanić počeo proizvoditi nekoliko godina prije bijelog. Crni Clemente je pak kupaža od 60 posto merlota, 20 posto cabernet sauvignona, 10 posto terana i 10 posto borgonje, međutim od svake od tih sorti koristi se dio svježeg i dio prosušenog grožđa, tako da ovo vino zapravo ima osam sastavnih komponenti. Clemente crni je ranije krenuo u pohod na svjetske medalje, međutim srebrna medalja mu je dosad bila najviši domet, i na Decanteru, i na njemačkom ocjenjivanju Frankfurt International Trophy i na francuskom ocjenjivanju Concours International de Lyon. Na crnom Clementeu Damjanić je pekao zanat kreiranja vina svjetskog dosega, kombinirajući i dugotrajnu maceraciju i dugotrajno, čak dvogodišnje, odležavanje u drvu, ne duže od toga jer je tim vinom htio dobiti eleganciju i voćnost kao prevladavajuće odlike, umjesto "pekmezastosti" koja često odlikuje dugo odležavane crne kupaže. 

Zbog korone propala svjetska premijera Clementea bijelog iz berbe 2017. nije ražalostila Ivana Damjanića, naprotiv, čak mu je nekako i drago što će pod prisilom vanjskih okolnosti ovo vino još neko vrijeme odležavati u podrumu, već spremljeno u boce, pa će pred publiku izaći još spremnije i još bolje. I dobro je to, smatra Damjanić, za sva vina, ne samo za Clemente, dobro je čak i za svježu malvaziju, jer iako je korona-kriza bila jako loša za vinare, bila je jako dobra za vina.

- Mislim da našu svježu istarsku malvaziju već godinama prerano puštamo na tržište, jer ako ona izlazi iz podruma već u razdoblju od veljače do travnja, ona još nije formirana, nije smirena i povezana kako bi trebala biti", kaže Ivan Damjanić, i time načinje jednu prilično zanimljivu temu, koja je međutim u dijelu naše vinske javnosti nepoželjna, čak i zabranjena. Tržišna potražnja za svježom malvazijom praktički počinje odmah nakon berbe, i zato mnogi vinari nemaju strpljenja odraditi s mladom malvazijom posao do kraja pa ju prerano prodaju. Posljednjih godina oko malvazije se razvila vrlo kreativna stilistika pa se ova najpoznatija i najučestalija istarska sorta (koja zauzima 60 posto svih istarskih vinograda) pojavljuje u najmanje pet stilova: kao svježa, kao odležana bez maceracije, kao macerirana pa odležana, kao pjenušava i kao slatka, a broj varijacija se iz godine u godinu zahvaljujući kreativnosti naših vinara povećava.

Međutim, iako su upravo odležane i macerirane malvazije osvajale najviše domaćih i inozemnih visokih priznanja i medalja, u prodaji još uvijek s više od 95 posto udjela prevladava svježa malvazija. "Tržište se još uvijek nije priviklo na ozbiljnije varijante malvazije, ali ako nam je ova korona-kriza usporila prodaju lanjskog vina, to je možda prilika da nakon ovogodišnje berbe nastavimo s prodajom vina iz one lanjske, a da malvaziju iz ovogodišnje berbe sačuvamo barem do sljedećeg ljeta i da ju puštamo na tržište tek u kolovozu ili rujnu. Možda je berba 2019. zadnja iz koje ćemo malvaziju kušati već početkom proljeća, i ako se to dogodi, napravili smo veliki pomak", predviđa i nada se Ivan Damjanić, i sam veliki pobornik, ljubitelj i umjetnik malvazije.

I u njegovih 10,5 hektara vinograda naime, kao i kod većine istarskih vinara, raste najviše malvazije, uz chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon i borgonju. Čista malvazija puni se u čak četiri njegove etikete: kao svježa, kao odležana u akaciji, kao macerirana malvazija Classic, i kao slatka prosušena malvazija Sincerus, a k tome malvazije ima i u bijeloj kupaži Clemente, i u pjenušcu Virtu brut, koji se isto kao i Clemente bijeli sastoji od 60 posto malvazije, 30 posto chardonnaya i 10 posto pinota bijelog. Ostale njegove etikete su chardonnay, borgonja, rose od borgonje Penelope, kupaža terana i borgonje Duro Istriano, te već spomenuti bijeli i crni Clemente. "Već mi je to malo previše pa možda i smanjim broj etiketa", rezimirat će Ivan Damjanić, koji se nada da će nakon prestanka potpune blokade prodaje uslijed korona-krize do kraja godine uspjeti plasirati 50-60 posto planiranih količina.

Eventualni višak ga uopće ne brine, već ponavlja: "Za ono što zbog nemogućnosti prodaje odležava - dobro je da odležava, tako da nam je ova kriza donijela i nešto pozitivno, jer će vina sazrijeti kako treba. Kao i vino, tako i tržište sazrijeva, a sazrijevamo i mi vinari, i svi zajedno postajemo svjesniji da nakon dvije-tri godine odležavanja vino ima dodanu vrijednost i veću kvalitetu koju profinjeniji vinoljupci sve više cijene i ne žale za takva vina odvojiti malo više novaca. I svježu malvaziju koju ne uspijemo prodati možemo na godinu dana spremiti u drvene bačve, pa ako to lijepo marketinški popratimo, imat ćemo novo lice malvazije, imat ćemo malvaziju kakva bi zapravo trebala biti".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater