GASTRONOMSKI DOGAĐAJ

USPJEŠNA VEČER ISTARSKE I HRVATSKE GASTRONOMIJE: Bruxelles oduševljen novim vrhunskim istarskim maslinovim uljem s Punte Cissane

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(Daniel GJURČEK)

Ekskluzivna edicija maslinovog ulja, vrhunski proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu stručnog rada, predstavljen je u istarskom restoranu u glavnom gradu Belgije, uz koncert Tamare Obrovac

Dah Mediterana, netaknute prirode, intrigantnog kulturnog nasljeđa te jedinstvenih okusa Istre oduševio je Bruxelles. Naime, tamošnjim je gastronomskim stručnjacima predstavljeno novo istarsko maslinovo ulje Punta Cissana, vrhunski proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu stručnog rada.

Sjajne karakteristike

Ovo ekstradjevičansko ulje posebna je selekcija isključivo autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole). Ulje, dobiveno iz 200 godina starog maslinika, nazvano je prema prestižnoj lokaciji Punta Cissana kod Barbarige s tisućljetnom tradicijom maslinarstva. Vjeruje se kako se maslinarstvo ovdje razvilo još u vrijeme prvih grčkih kolonija na sjevernom Jadranu, a upravo u ovom masliniku pronađeni su ostaci velike antičke uljare, najstarije na Mediteranu.

Tamara Obrovac i Uroš Rakovec tijekom koncerta (Daniel GJURČEK)

Ulje s takve lokacije ima dokazano sjajne karakteristike. Vrlo je svježe i naglašeno zeleno, složenog ugodnog mirisa u kojem se pored izražene arome masline isprepliću i mirisi trave, artičoke, rajčice i radića te u manjoj mjeri zelenog badema i crvenog ribiza. "Htjeli smo napraviti izuzetno dobar proizvod koji možemo predstaviti svijetu. Prve reakcije su jako dobre, ljudi su iznenađeni i treba učiniti sve da ulje dođe do većeg kruga potrošača. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato idemo na vrhunsku kvalitetu", rekao je Edi Družetić čija su ulja višestruko nagrađivana u svijetu.

Ekskluzivna limitirana edicija

Ova ekskluzivna limitirana edicija brenda Salvela predstavljena je u restoranu Maison d'Istrie koji već godinama u Bruxellesu uspješno nudi upravo istarske specijalitete. Predstavljanje je održano uz koncert jazz glazbenice Tamare Obrovac, a među gostima je bila i poznata televizijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.

"Ja sam lokalpatriot i jako volim kad naši ljudi nešto kvalitetno rade. Volim pomoći da se to oživotvori te da se Istra i Hrvatska predstave kao brend", izjavila je uz promociju Tamara Obrovac.

Novo ulje umnogome je iznenadilo i nazočne belgijske gastro blogere. "Punta Cissana je vrlo intenzivne arome kakvu ovdje rijetko možete naći. Vrlo sam uzbuđena što ću ga moći sljubiti s ribom i ostalom hranom", izjavila je blogerica Céline Maufor. I njezine kolegice Kim Tranduy i Josefien Geldof sretne su što su se mogle upoznati s izuzetnim uljem iz Istre. "Sjajno je što tako mala regija ima za ponuditi ovakve vrhunske proizvode i predstaviti svijetu svoju bogatu tradiciju", istaknule su one te svojim pozitivnim komentarima upotpunile iznimno uspješnu večer za istarsku i hrvatsku gastronomiju.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of