MASLINAR IZ BUŠČINE KRAJ UMAGA

ULJE IZ ČIČA ZUBINOVE KOLIBE LIJEČI BROJNE TEGOBE: Muške i ženske masline nisu iste, a niti se ne sljubljuju s istim vinima

Naizgled samozatajan, ali pun novih ideja i poučnih savjeta, s vječnom težnjom da ostvari još bolje rezultate u kakvoći svog ekološki proizvedenog maslinovog ulja, Zubin je postigao nedavno još jedan zavidan uspjeh. Njegovo je ekstradjevičansko maslinovo ulje od bjelice (bianchere) početkom ove godine uvršteno u kategoriju ljekovitih maslinovih ulja

| Autor: Sanja BOSNIĆ


Da nije svaka buža ista, očito su to najprije shvatili marljivi istarski maslinari. To pravilo vrijedi i za druge sorte maslina, zaključujemo nakon razgovora s Enijom Zubinom, svjetski priznatim, zlatnim maslinarom i darovitim poljoprivrednikom iz Buščine kraj Umaga.

Široj javnosti je Zubin poznat kao višestruko nagrađivani maslinar u kategoriji monosortnih, srednje intenzivnih, voćnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, sa svojim "Oio de Bušćina - Črnica".

Nagrade mu je dodijelio ugledni svjetski vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja - Flos Olei. Time je Zubin svrstan uz bok 20 najboljih svjetskih maslinara. Proglašen je i Vitezom maslinarskog prijateljstva na prijedlog Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije u 2018. godini. No, manje je poznato da ovaj u duši i po habitusu istinski poljoprivrednik, duboko vezan za zemlju dragih nonića i zadrtu ekološku proizvodnju, za svoje potrebe i vesela druženja s prijateljima proizvodi i razne istarske rakije kao i vina, efikasna za otklanjanje probavnih smetnji i potonuća u miran san.

Sve za zdravlje i nepce (Snimila Sanja Bosnić)

Naizgled samozatajan, ali pun novih ideja i poučnih savjeta, s vječnom težnjom da ostvari još bolje rezultate u kakvoći svog ekološki proizvedenog maslinovog ulja, Zubin je postigao nedavno još jedan zavidan uspjeh. Njegovo je ekstradjevičansko maslinovo ulje od bjelice (bianchere) početkom ove godine uvršteno u kategoriju ljekovitih maslinovih ulja.

Natrag prirodi

Nemalo iznenađeni sjeli smo na drvene klupe ispred njegove skromne kušaonice ulja (i ostalih domaćih proizvoda), male drvene kolibe, koja nas je na prvu podsjetila izgledom na onu iz "Čiča Tomine kolibe", kao i na mnoge trenutke zaboravljene radosti zbog druženja u prirodi. I ova koliba u svevremenskoj duši prirode potvrdila je koliko je Zubin njezin istinski štovatelj.

- Da me sada netko nepoznat zatekao na ljuljački pomislio bi da sam prolupao, a ja se samo energetski punim pozitivnom energijom iz svojih hrastova, kazuje dok nas poslužuje tortom. Čokoladnom. Malo neobična ili bolje rečeno krnja oblika, mislim u sebi. Kao da joj pečene kore nisu baš uspjele. I već sljedeći tren postavlja mi pitanje znam li što je to? Tek na drugi pogled i opip, pa njuškanje, otkrivam da je riječ o velikoj, drvenastoj gljivi.

Gljiva ili torta? (Snimila Sanja Bosnić)

- Radi se o gljivi hrastovoj sjajnici (Ganoderma lucidum) koja je vrlo rijetka i raste kao parazit na hrastovima, pojašnjava Zubin. Ova "čokoladna gljiva" spada u red najljekovitijih svjetskih gljiva koja se koristi u medicinske svrhe tzv. mikoterapiji i osobito je popularna po svojim antikarcinogenim svojstvima. Ljekovitija je čak od japanske gljive shiitake, ali još uvijek je u nas nedovoljno korištena u zdravstvene svrhe, upoznaje nas Zubin promovirajući potom svoj novi eliksir, rakiju od hrastove sjajnice.

Gljiva "za čaj" i rakiju

- Gljiva mora sazrijeti, otvrdnuti, da bi se mogla usitniti i koristi kao infuzija za čaj, ali pošto mi Istrijani ne volimo piti čaj, odlučio sam se za proizvodnju sjajne ljekovite rakije od hrastove sjajnice, kaže zadovoljno Zubin.

Isjekao ju je na komadiće, zatim prelio istarskom rakijom i tu je macerirala deset dana, veli, da bi na kraju dodao malo meda kako bi bila ukusnija. I lijek je sada spreman za terapijsko ispijanje. Smatra da bi gljivari trebali više pozornosti posvetiti toj čudotvornoj gljivi i koristiti ju za pripravke prirodnih lijekova. Doznajemo još da se gljiva ne može uzgajati. Pokušao je, navodno, neki Rus u Sovinjaku kraj Buzeta, ali bezuspješno. Nažalost, gljiva nije rasprostranjena, no Istra obiluje hrastovima i drugim bjelogoričnim stablima na kojima se može pronaći. Kuća Zubinovih je smještena u hrastovu gaju i koliba je opasana divovskim hrastovima te ju on može zrelu sastrugati sa stabla kao kakav priljepak s hridi. Bušćina se nalazi na najvišoj točki nadmorske visine u Umagu i zdrava mikroklima utječe na bogati biljni svijet oko njegova doma jer i gljive lisičarke rastu oko kuće kao salata u vrtu. Nazdravljamo ljekovitom rakijom "sjajnicom", ne baš sjajna okusa, ali nadamo se da su njezina ljekovita svojstva proporcionalna tom osjećaju koje izaziva u ustima.

 (Snimila Sanja Bosnić)

Uslijedilo je predstavljanje ekstradjevičanskog maslinovog ulja bjelice koje je dobilo službenu potvrdu ljekovitosti. Razina polifenola dostigla 473,46 miligrama u litri maslinova ulja bjelice.

- Poslao sam uzorke ulja bjelice na analizu u laboratorij jedne od vodećih specijaliziranih tvrtki maslinarskih proizvođača (AIPO) u Veroni koja se bavi specifičnim kemijskim i senzornim istraživanjima. Ovu vrstu laboratorijskih analiza ne rade u nas, a moram dodati da se i sami maslinari, osobito veliki svjetski proizvođači rijetko kad odlučuju za ovakvu obradu ulja. Slične analize otkrivaju pravu kakvoću ulja, a znamo da se danas pod egidom ekstradjevičanskih maslinovih ulja može ispod radara svašta provući. Međutim, analiza mog ulja bjelice potvrdila je moja očekivanja. Rezultira da ulje sadrži 473,46 miligrama polifenolaTot po litri kao vodećeg sastojka, koji ukazuje da je riječ o kategoriji ljekovitog ulja, sve vrijednosti polifenola iznad 250 miligrama po litri u maslinovom ulju svrstavaju ulja u ljekovita, veli.

Znači, Zubinov "Oio de Bušćina - Bijelica" je lijek! Jer upravo su polifenoli ti najsnažniji antioksidansi koji uništavaju kamence u bubrežnim i žučnim kanalima, obnavljaju jetru, olakšavaju probavu, stvaraju zaštitni filter u želucu i imaju niz drugih antikarcinogenih svojstava.

- Zbog stresnog i ubrzanog tempa života patio sam od gastritisa. Ujutro bi mi sukljao plamen iz želuca od nervoze, a nije još ni počeo radni dan. I onda sam uveo ritual ispijanja maslinova ulja bjelice. Na tašte bih najprije isprao usnu šupljinu i jezikom "očetkao" zube. Grgoljio ulje koji minut u ustima, pa ga ispljunuo kad bi pokupilo sve nečistoće. Ustvari, njime bih potom umio ruke ili ulaštio cipele. Šteta ga je višenamjenski ne upotrijebiti, veli ozareno Zubin. Nakon tog rituala popio bi jušnu žlicu nove količine ulja, uz nekoliko kapi limuna zbog detoksikacije jetre, veli.

Protiv gastritisa

- I nakon nekoliko tjedana moj je gastritis iščeznuo, konstatirao je Zubin, sam svoj pokusni kunić. Danas je to postala njegova neizostavna jutarnja kulturno-higijensko-zdravstvena navika koju preporuča svima žele li se očistiti od toksina. Kušamo taj lijek od bjelice i ustvrđujemo da je ukusniji od rakije "sjajnice". Pikantniji i gušći. Žari dok klizi niz grlo. Naravno, riječ je ipak o maslinovu ulju, i neusporedivi su okusi ulja i rakije.

- Trgovački lanac Metro je pokazao veliki interes za prodaju, ali ne znam bismo li uspjeli zadovoljiti njihove prodajne količine jer svake godine su radmani ulja drugačiji. Trenutačno smo na kraju sa zalihama i najsigurnija je nabavka na našem kućnom pragu. Pakiramo ga u bočice od 2,5 dcl, do nove berbe maslina. No, ne smijemo zaboraviti da se radi o jestivom maslinovom ulju koje se koristi svakodnevno kod pripreme hrane, osobito u našoj mediteranskoj kuhinji, a ulje bjelice, koje spada u muške masline, prilikom jela najbolje će se upariti s nekim "korpulentnijim" crnim vinom, recimo istarskim merlotom ili teranom, dok se naše ulje svjetske zvijezde umaške črnice, koja se ubraja u ženske masline, najbolje sljubljuje s nježnijom istarskom malvazijom, savjetujdobro upućeni Zubin dotaknuvši istodobno nepoznatu temu o muškim i ženskim sortama maslina. Očito se vrijeme u "Čiča Zubinovoj kolibi", uz gutljaj ljekovite rakije "sjajnice", pa gutljaj ljekovita ulja bjelice i gutljaj terana s taninima sličnima polifenolnim spojevima, u ovim sitnim satima otelo kontroli i zaokrenulo smjer razgovora. Nisu mi poznate te podjele na muške i ženske masline! Ali maslina je živo biće starije od 2.000 godina pa zasigurno kao kod svih živih bića postoji podjela na "spolove".

 (Snimila Sanja Bosnić)

- Između ostaloga o tome ovisi i količina godišnjih uroda maslina, kazuje Zubin nabrajajući poimence muške i ženske masline, pa ističe kako različitost pripadajućih im svojstva kasnije najbolje osjećamo u različitim okusima ulja.

- Nipošto nije svaka buža ista, ima i muških buža oko kojih se svijet vrti, u prenesenom značenju duhovito tumači Zubin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter