hrskavo

Najdraža pržena jela možete pripremiti i na zdraviji način, evo i kako

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Volite hrskavi pomfrit, zlatne falafele i ostale pržene delicije, ali pokušavate jesti malo zdravije? Dobra vijest je da ne morate zauvijek odustati od tih omiljenih comfort food klasika – dovoljno je napraviti par jednostavnih izmjena u pripremi.

Zdravije alternative klasičnim prženim jelima nisu samo laganije za želudac, nego i za vašu energiju, kožu i, naravno, liniju. A uz malo truda, mogu biti jednako ukusne i zadovoljavajuće kao original.

Pomfrit bez friteze? Može!

Klasični krumpirići prženi u dubokom ulju možda su super hrskavi, ali su i prava kalorijska bomba. Dobra vijest je da možete napraviti fantastičan pomfrit i u pećnici – ili još bolje – u air fryeru.

Narežite krumpir na tanke štapiće ili kriške. Potopite ga na 15-30 minuta u hladnu vodu (tako ćete isprati višak škroba – i pomfrit će biti hrskaviji).

Posušite i začinite maslinovim uljem, paprikom, češnjakom u prahu, timijanom ili ružmarinom. Pecite u pećnici na 200 °C dok ne postane zlatan i hrskav (oko 25–30 minuta), ili stavite u air fryer i pecite 15–20 minuta uz povremeno protresanje. Možete koristiti i batat (slatki krumpir) za dodatnu dozu vlakana i vitamina A.

Falafel – pečen, a ne pržen

Ova bliskoistočna delicija od slanutka najčešće se prži u dubokom ulju, ali jednako su fini (i puno lakši) kad ih ispečete u pećnici.

U smjesu dodajte malo maslinovog ulja, a falafele oblikujte žlicom ili rukama. Pecite ih u pećnici na papiru za pečenje 20-ak minuta na 190 °C, uz okretanje na pola pečenja. Rezultat? Hrskava vanjština i mekana unutrašnjost – ali bez masnoće. Super su u pita kruhu, s humusom, salatom ili tahini umakom.

Pohana hrana bez ulja

Pohane tikvice, piletina, sir ili gljive – sve to možete napraviti zdravije, a da zadrži hrskavost.

Umjesto prženja u tavi, koristite pećnicu ili air fryer. Zamijenite bijelo brašno integralnim, dodajte začine u smjesu (kurkuma, paprika, origano…). Umjesto prženja u ulju, lagano poprskajte s malo maslinovog ulja u spreju prije pečenja.

Ako volite ekstra hrskavu teksturu – koristite panko mrvice ili zgnječene kukuruzne pahuljice kao završni sloj.

Zdravi umaci i dipovi

Pržena jela obično idu uz teške umake – majonezu, tartar, kečap… Umjesto toga, pokušajte napraviti svoju verziju zdravijeg dipa. Ne samo da su lakši, nego dodaju i više nutrijenata.

  • Grčki jogurt + limun + senf
  • Avokado + limeta + jogurt za kremasti guacamole
  • Humus s limunom i paprikom
  • Umak od rajčice i bosiljka za pečeni pomfrit

Zdrave verzije prženih jela ne znače odricanje okusa – samo pametniji pristup. Ako vam nedostaje ideja, eksperimentirajte s povrćem – pečene mrkve, cvjetača, brokula ili tikvice mogu biti odlična zamjena za čips ili fast food. A uz pravu kombinaciju začina i teksture, nitko neće ni primijetiti da nije prženo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter