VINO S POTPISOM

TERAN SANTA ELISABETTA 2015. VINARIJE BENVENUTI IZ KALDIRA: Savršen teran od najboljeg grožđa iz vrhunskog vinograda

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Dok Santa Elisabetta iz 2015. kreće u svijet, naredne tri berbe dozrijevaju u bačvama - Nikola Benvenuti

Dok Santa Elisabetta iz 2015. kreće u svijet, naredne tri berbe dozrijevaju u bačvama - Nikola Benvenuti


Teran Anno domini nastaje kao blend od grožđa terana uzgajanog na tri lokacije: na poziciji Santa Elisabetta, u okolici sela Divjaki te pokraj Brkača. Rezultati koje je grožđe terana davalo na Santa Elisabetti navješćivali su da bi se i od najboljeg možda moglo napraviti još bolje. Naime, teran Anno domini iz berbe 2013. na predlanjskom ocjenjivanju londonskog Decantera osvojio je platinastu medalju i titulu najboljeg hrvatskog crnog vina

Pojavio se gotovo preko noći, iako je naravno pripreman pune četiri godine, i trenutačno je osvojio srca vinoljubaca i vinskih stručnjaka. Neki su ga čak proglasili najboljim teranom koji je Istra dala u posljednjih nekoliko desetljeća. Struka ga je okrunila velikom zlatnom medaljom na ovogodišnjoj Vinistri, a to je vjerojatno tek prvo od mnogih sjajnih odličja kojima će se okititi i u bližoj i u daljoj budućnosti. Teran Santa Elisabetta iz berbe 2015. godine jedan je od plodova legendarne berbe iz te godine koju su mnogi istarski vinari proglasili najboljom ikada i navijestili da će svoju punu vrijednost otkriti tek za nekoliko godina, kada odležana vina iz te berbe dosegnu svoju punu zrelost.

Igra i istraživanje

Nikola i Albert Benvenuti, na ponos oca Livija koji je utemeljio obiteljsku vinariju u Kaldiru i zatim je s punim povjerenjem prepustio sinovima, potvrdili su Santa Elisabettom kontinuitet napretka i rasta kvalitete i ugleda svoje vinarije, a taj rast i napredak traju i dalje. Već su s ostalim svojim vinima osvajali najviša domaća i svjetska odličja, već su bili proglašeni najboljom vinarijom u Hrvatskoj, ali kada je vinar uspješan, onda postaje slobodan, prepušta se igri i istraživanju, provjeravanju i potvrđivanju teza, ideja i vizija.

Jedna od tih ideja i vizija, kojom se posljednjih godina bavi sve više istarskih iskusnijih vinara, vrednovanje je terroirea, vinogradskih mikrolokacija, kroz single wineyard vina koja će u sebi nositi pečat zemlje na kojoj raste grožđe od kojeg su napravljena, a istovremeno biti odraz filigranske pažnje koja je posvećena i grožđu u tom vinogradu i kasnije u podrumu vinu od toga grožđa.

Iz podruma vinarije Benvenuti već godinama izlaze cijenjene etikete mlade malvazije, mladog rosea od terana, odležane malvazije Anno domini, odležanog terana Anno domini, kupaže Caldierosso koja se sastoji od po četvrtinu terana, merlota, tempranilla i nebbiola, te četiri slatka odnosno desertna vina od prosušenih bobica - Corona grande od malvazije, muškata i ulovine, malvazija San Salvatore, muškat San Salvatore i teran San Salvatore. Teran Santa Elisabetta je deseta etiketa vinarije Benvenuti, a motivacija da se napravi jedno takvo vino proizašla je, tumači Nikola Benvenuti, iz dugogodišnjeg promatranja i praćenja rezultata koje daje grožđe terana iz svega dva hektara velikog vinograda na položaju Santa Elisabetta.

Teran se u vinariji Benvenuti proizvodi od 2006. godine, a kako je iz godine u godinu bivao sve bolji i uspješniji, 2015. njihov teran dobiva atribut Anno domini, koji je već otprije nosila njihova odležana malvazija. Anno domini je etiketa zamišljena da predstavlja ono najbolje od mirnih vina što vinarija Benvenuti može dati od ove dvije istarske autohtone sorte, duboko ukorijenjene u višegeneracijsku tradiciju ovdašnjih obitelji.

Anno domini

Teran Anno domini, međutim, nastaje kao blend od grožđa terana uzgajanog na tri lokacije: na poziciji Santa Elisabetta, u okolici sela Divjaki te pokraj Brkača. Rezultati koje je grožđe terana davalo na Santa Elisabetti navješćivali su da bi se i od najboljeg možda moglo napraviti još bolje. Izazov je bio velik i njime su konkurirali sami sebi budući da je teran Anno domini iz berbe 2013. na predlanjskom ocjenjivanju londonskog Decantera osvojio platinastu medalju i titulu najboljeg hrvatskog crnog vina.

Priprema boljeg od dotad najboljeg terana vinarije Benvenuti započela je u vinogradu Santa Elisabetta kroz nekoliko stupnjeva stroge selekcije, od prorjeđivanja pupova pri njihovom formiranju, preko "zelene berbe" odnosno smanjivanja prinosa na svega jedan kilogram po trsu, što je učinjeno krajem srpnja i početkom kolovoza. Kad su se grozdovi ostavljeni na trsu malo razrasli, odrezane su im "uši" i "noge", odnosno veliki grozdovi kakvima teran obično rodi smanjeni su koliko se god moglo da bi se poboljšala kvaliteta preostalih bobica.

Za berbu se čekao zadnji moguć trenutak, kolikogod je vrijeme dopuštalo, pa je te 2015. teran sa Santa Elisabette pobran u drugoj polovici listopada. Međutim, nije sve grožđe iz tog vinograda otišlo u teran Santa Elisabetta, već samo pomno probran manji dio onog najkvalitetnijeg i samo su idealni grozdovi završavali u muljači, čak manje od trećine. Tako je ovog iznimnog terana napravljeno svega 1.700 boca. Ostatak grožđa iskorišten je za klasični teran Anno domini.

Nakon berbe uslijedila je maceracija od dvadesetak dana, tijekom koje je fermentacija u potpunosti završena. Vino je zatim spremljeno na odležavanje u velike drvene bačve i to na pune dvije godine, a zatim je napunjeno u boce u kojima je ležalo još godinu i pol. I, što je na kraju ispalo, jesu li očekivanja ispunjena?

Crna, a ne crvena

Prvi ikad napravljen teran Santa Elisabetta vinarije Benvenuti iz berbe 2015. ima 15 posto alkohola i iako je star već četiri godine, boja mu je mlađahno rubinska, duboka i gusta. "Eto zašto mi naša vina zovemo crna, a ne crvena", komentira Nikola Benvenuti. U izuzetno profinjenom mirisu mogu se razaznati sveže ubrane borovnice spremljene u košaru od bekve, javljaju se i note svježe koprive, zatim miris površine cijelog pomidora, uz neizbježne mirise zrelog ljetnog voća, prije svega višanja. U okusu se rasprostiru arome kandiranog crvenog voća, prije svega trešanja, zatim kandirane kore naranče, odnosno arancina, a naći ćemo i arome kuhanog lišća koprive i slične zelene note.

Ponovit ćemo da Santa Elisabetta iz 2015. već ima četiri godine na svojim plećima, no je li to dovršeno vino? "Po svim parametrima ovaj teran bi treba ostat' lip i star", kaže Nikola Benvenuti, a vinski stručnjaci koji su o ovom vinu već pisali ističu da mu je potencijal starenja čak dvadeset godina. Zato, uspijete li pribaviti koju od 1.700 napravljenih butelja, ne žurite, spremite je negdje i otvorite kada budete ženili kćer ili sina, nećete pogriješiti.

Sada kad su napravili savršeni teran, jesu li Nikola i Albert Benvenuti dosegli svoj plafon, može li se napraviti nešto još savršenije od Santa Elisabette?

- Polako, sada treba raditi na ovome, treba osigurati kontinuitet. Single wineyard vina kao što je Santa Elisabetta od berbe do berbe pokazuju svoje posebnosti i razlikovat će se ovisno o uvjetima kakvi su vladali tijekom te godine. Rad s ovakvim vinom u podrumu je vrlo zahtjevan jer udio šećera u grožđu je visok, a treba ga dovesti do potpuno suhog stanja što je prilično teško, kaže Nikola Benvenuti. Kakve će biti razlike od godine do godine, vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme, jer u bačvama odležava Santa Elisabetta iz 2016., 2017. i 2018., također vrlo dobrih godina.

Uz "slow food"

Teran Santa Elisabetta bi, kao izraz vrhunske strpljivosti i pažnje vinogradara i vinara, bilo idealno sljubiti s jelom koje predstavlja izraz vrhunske kuharske strpljivosti i kreativnosti, primjerice s crvenim mesom, recimo boškarina, pripremanom na sous vide način, odnosno dugo kuhanom u vakuumu na niskoj temperaturi. I pokoje plemenito šugo pariralo bi uz ovaj teran te općenito jela koja bismo svrstali u "slow food" filozofiju hrane.

Ni butelja više!

Budući da je ovaj teran toliko nahvaljen već na samom početku svoje karijere, hoće li vinarija Benvenuti pokleknuti pred mogućom velikom potražnjom? Nikola Benvenuti je odrješit: "Trebamo se držati svojih pravila i standarda. Imamo poseban položaj i samo s njega radimo ovo vino, ima ga toliko koliko ga ima, i ni butelja više!".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater