Piše Larisa RADIN

Sirevi su odličan ljetni amuse bouche


Kolovoz je ponovo nemilosrdno pripekao, danju je većinom najdraže osvježenje hladovina, ledeno piće ili svježa lubenica, apetit je sveden na minimum potreba i teška se želuca odlučiti na robusniji obrok od salate ili pašte sa šalšom, a kamoli na samovoljno kuhanje ozbiljnijih razmjera.

Ipak, bez obzira na uvjete i senzibilno nepce često puta bude razmaženo zahtjevno, škakljivi osjećaj kada nisi gladan, ali čeznutljivo poželiš samo komadić nečeg finog, a ne možeš dokučiti što bi... a to svakako može vrlo jednostavno biti fini sir. Ne treba niti spominjati da ovdje nije riječ o sapunima sa polica supermarketa već sa velikim respektom govorimo o pravim, ozbiljnim sirevima, a

u neposrednoj blizini naše svakodnevice postoje i djeluju izvrsni i predani proizvođači kozjeg i ovčjeg sira. Komadić mladog chevrina (mladi pikantni kozji sir) uz kapljicu finog meda od kestena ili domaće marmelade od smokava može toliko razveseliti i podići serotonin, stoga beskompromisno ovaj naoko jednostavan zalogaj uvrštavam na listu malih prefinih zalogaja iz visoke kuhinje - amuse bouche.

Od sira se daju složiti jednostavni amuse bouche od najprofanijih kockica kvalitetnog emmenthalera sa bobicama grožđa, ili pak rafiniranija varijanta briea i dinje, zatim ekscentrična kombinacija gorgonzole dolce latte sa mladim celerovim stabljikama i orasima kao i kombinacije raznih sireva svježe robiole, chevrina, skute, finog ribanog parmezana i začinskog bilja, lagano začinjenog bijelim paprom i indijskim oraščićima kao potvrda da sirevi i namazi od sira u kombinacijama mogu biti samo jedan amuse bouche za vlastito zadovoljstvo, ili elegantna pratnja aperitivu ili neobaveznom druženju na ljetnim terasama, bez velikog napora, a sa puno gurmanskog efekta. Postoje prelijepi pladnjevi i clochei za čuvanje sireva, ovisno o potrebama i kapacitetima, od manjih za tete-a-tete užitak pa do raskošno velikih zvona do promjera 45 cm koji se uglavnom koriste u kvalitetnom restoraterstvu ili opulentnom i gostoljubivom domaćinstvu. Stefanie Hering napravila je novu kolekciju plateaua za sireve poput ovog predivnog na fotografiji, rafiniranog i svevremenskom, neodoljivo opulentnom baš pravom stalku za plemenite sireve. Tako čuvani sirevi donose se iz hladnjaka na stol i ostavljaju na ambijentalnoj temperaturi te tako bivaju puno ukusniji i podatniji nepcu. Prije par dana sam na jednoj prelijepoj terasi, nakon što je zapuhao levant, u dobrom društvu do sitnih sati uživala u sirevima, domaćim fantastičnim muštradama i jednom od najboljih terana ikada...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama