Kolovoz je ponovo nemilosrdno pripekao, danju je većinom najdraže osvježenje hladovina, ledeno piće ili svježa lubenica, apetit je sveden na minimum potreba i teška se želuca odlučiti na robusniji obrok od salate ili pašte sa šalšom, a kamoli na samovoljno kuhanje ozbiljnijih razmjera.
Ipak, bez obzira na uvjete i senzibilno nepce često puta bude razmaženo zahtjevno, škakljivi osjećaj kada nisi gladan, ali čeznutljivo poželiš samo komadić nečeg finog, a ne možeš dokučiti što bi... a to svakako može vrlo jednostavno biti fini sir. Ne treba niti spominjati da ovdje nije riječ o sapunima sa polica supermarketa već sa velikim respektom govorimo o pravim, ozbiljnim sirevima, a
u neposrednoj blizini naše svakodnevice postoje i djeluju izvrsni i predani proizvođači kozjeg i ovčjeg sira. Komadić mladog chevrina (mladi pikantni kozji sir) uz kapljicu finog meda od kestena ili domaće marmelade od smokava može toliko razveseliti i podići serotonin, stoga beskompromisno ovaj naoko jednostavan zalogaj uvrštavam na listu malih prefinih zalogaja iz visoke kuhinje - amuse bouche.
Od sira se daju složiti jednostavni amuse bouche od najprofanijih kockica kvalitetnog emmenthalera sa bobicama grožđa, ili pak rafiniranija varijanta briea i dinje, zatim ekscentrična kombinacija gorgonzole dolce latte sa mladim celerovim stabljikama i orasima kao i kombinacije raznih sireva svježe robiole, chevrina, skute, finog ribanog parmezana i začinskog bilja, lagano začinjenog bijelim paprom i indijskim oraščićima kao potvrda da sirevi i namazi od sira u kombinacijama mogu biti samo jedan amuse bouche za vlastito zadovoljstvo, ili elegantna pratnja aperitivu ili neobaveznom druženju na ljetnim terasama, bez velikog napora, a sa puno gurmanskog efekta. Postoje prelijepi pladnjevi i clochei za čuvanje sireva, ovisno o potrebama i kapacitetima, od manjih za tete-a-tete užitak pa do raskošno velikih zvona do promjera 45 cm koji se uglavnom koriste u kvalitetnom restoraterstvu ili opulentnom i gostoljubivom domaćinstvu. Stefanie Hering napravila je novu kolekciju plateaua za sireve poput ovog predivnog na fotografiji, rafiniranog i svevremenskom, neodoljivo opulentnom baš pravom stalku za plemenite sireve. Tako čuvani sirevi donose se iz hladnjaka na stol i ostavljaju na ambijentalnoj temperaturi te tako bivaju puno ukusniji i podatniji nepcu. Prije par dana sam na jednoj prelijepoj terasi, nakon što je zapuhao levant, u dobrom društvu do sitnih sati uživala u sirevima, domaćim fantastičnim muštradama i jednom od najboljih terana ikada...