NAJNOVIJEMALA OBITELJSKA VINARIJA ŽIKOVIĆ

S DUGOM TRADICIJOM: Cabernet sauvignon iz Rapavela

| Autor: Emil PERDEC

Zapadno istarsko vinogorje oduvijek je bila izvrsna mikrolokacija za cabernet sauvignon. Predvodnik je uvijek bila moćna Agrolaguna, ali i brojni privatni vinari se godinama ističu poput vina Radovan i vina Poletti. Ova dva uspješna proizvođača cabernet sauvignona nalaze se na mikrolokaciji u okolici Višnjana

 

U tekstovima koje dijelim s Vama na ovim stranicama često sam pisao o vinima koja se dobivaju od cabernet sauvignona koji je ujedno i najrasprostranjenija sorta grožđa na svijetu. Ova sorta grožđa porijeklo vuče iz Bordeauxa te je glavna sorta za mnoga velika vina u Bordeauxu, ali i u mnogim drugim poznatim vinskim regijama diljem svijeta, od Toscane do kalifornijske Napa Valley pa sve do Čilea i Australije.

Svugdje se od cabernet sauvignona prave velika vina. Možda niste znali jedan vrlo zanimljiv podatak. Kinezi su zapravo veliki obožavatelji bordoških vina te su shodno tome, pred desetak godina krenuli u masovnu sadnju cabernet sauvignona i merlota pa stoga i ne čudi ogroman skok tih sorti grožđa na listi najzasađenijih u svijetu.

Zapadno istarsko vinogorje oduvijek je bila izvrsna mikrolokacija za cabernet sauvignon, a pogotovo su iz okolice Poreča dolazili izvrsni cabernet sauvignoni. Mnogi se stariji čitatelji zasigurno sjećaju čuvenog porečkog caberneta koji je bio dominantan u bivšoj državi. Naravno, predvodnik je uvijek, kao uostalom i danas, bila moćna Agrolaguna, ali i brojni privatni vinari se godinama ističu s izvrsnim cabernet sauvignonima poput vina Radovan i vina Poletti. Ova dva uspješna proizvođača cabernet sauvignona se nalaze na mikrolokaciji u okolici Višnjana, a upravo sam iz tog dijela nedavno dobio na kušanje jako dobar cabernet sauvignon iz Rapavela. Ovo malo mjesto nalazi se u neposrednoj blizini magistralne ceste Pula - Koper kojom smo godinama hodočastili u Trst, a koja je danas malo zaboravljena. U Rapavelu je smještena mala obiteljska vinarija Žiković koja baštini neprekidnu tradiciju vinarstva i vinogradarstva od preko 150 godina, a mali podrum nalazi se u obiteljskoj kući na adresi Rapavel 4. Vinariju vode otac Lino i sin Željko te danas obrađuju oko četiri hektara vinograda i od sortimenta uzgajaju: malvaziju istarsku, chardonnay, borgonju, merlot i cabernet sauvignon. Godišnja proizvodnja kreće se oko 12.000 litara vina, od čega se jedna četvrtina na tržište plasira kroz butelje, a ostatak kroz rinfuzu. Moram istaknuti da rade i jako fin pjenušac klasičnom metodom, od malvazije i chardonnaya, a nekoliko puta su na Vinistri osvajali zlatnu medalju za malvaziju. Zasigurno jedan od boljih potrošača njihovih vina je Linov brat Mario koji u Poreču dugi niz godina ima obiteljski restoran Mario.

Karakteristike

Danas bih, dakle, s Vama podijelio moje viđenje cabernet sauvignona iz berbe 2016., za kojega je grožđe raslo u vinogradu na toponimu Brajde. Vinograd je star oko petnaest godina, a sađen je na dubokoj istarskoj crvenici, na nadmorskoj visini od 300 metara. Nakon ručne berbe koja je odrađena krajem rujna i prerade grožđa, odrađena je maceracija u trajanju od 25 dana te je nakon toga vino odležavalo 18 mjeseci u rabljenim   bačvicama od 500 litara i potom još šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja s malo svjetlijim rubovima, bistro je i gusto, vino pred kušanje nisam dekantirao nego sam ga ostavio u većoj bordoškoj čaši da se polako otvori i razvije. Na prvo mirisanje javlja se nota vanilije, crnoga ribizla, liqurizie, crnoga papra i tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krasi ga jako solidna svježina, tanini su mekani, fini i zaokruženi te je vino ukusno sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a okus ima dosta dobru   trajnost te se vino lijepo pije. Na aftertasteu javlja se nota suhe šljive. Vino je harmonično te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem dvije do tri godine, a enogastronomski izvrsno paše uz razne mesne delicije. Ja bih se odlučio za janjeće pečenje s krumpirima.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam