NOVI AGROTURIZAM

ROŠINI KRAJ TARA: Na imanju obitelji Musizza baš sve je domaće, iz vlastitih njiva, štala, vinograda i maslinika

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Lučano Musizza, njegova supruga Mira te njihove kćeri Ivana i Martina na deset hektara zemlje proizvode krumpire, pomidore, dinje, krastavce lubenice, žitarice koje koriste za brašno. Proizvode maslinovo ulje, poznati su po vinu, a također uzgajaju goveda, svinje i kokoške

Otkako je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća u Istri počeo stasati agroturizam kao tada sasvim novi oblik ugostiteljsko-turističke djelatnosti kao dopune poljoprivrednoj proizvodnji obiteljskih seoskih gospodarstava, kao nekom idealu težilo se da sve što taj agroturizam nudi bude iz vlastite proizvodnje. S više ili manje sretnim rješenjima taj je ideal kroz minula dva i pol desetljeća i zakonski reguliran, da bi se konačno ustalilo razumno rješenje po kojoj agroturizmi (koji se u nas zakonski mogu registrirati kao izletišta, kušaonice ili vinotočja) uz namirnice iz vlastite proizvodnje mogu nabavljati i namirnice od drugih OPG-a unutar iste županije.

Ravioli, pljukanci i fuži od domaćeg brašna i domaćih jaja (Davor ŠIŠOVIĆ)

Ipak, imati što više namirnice iz vlastite proizvodnje i danas je za istarske agroturizme stvar prestiža, a u najmlađem istarskom agroturizmu, onome obitelji Musizza u mjestu Rošini u općini Tar-Vabriga, mogu se pohvaliti da doista nude sve iz vlastitih njiva, vrtova, vinograda, maslinika, voćnjaka i štala. Osim, naravno, namirnica koje se u Istri ne proizvode, poput kave, šećera, soli i mineralne vode.

Angurije

Obitelj Musizza već je godinama poznata po svojoj poljoprivrednoj proizvodnji. Lučano Musizza, njegova supruga Mira te njihove kćeri Ivana i Martina obrađuju deset hektara zemlje, od čega su polovica povrtlarske kulture: krumpiri, pomidori, dinje, krastavci te čak hektar i pol lubenica. Velike sočne lubenice iz Rošini ljeti se mogu pronaći u mnogim istarskim trgovačkim centrima, a ovo je selo početkom kolovoza domaćin jedinstvene Fešte od angurije, kada se upravo lubenice s njiva obitelji Musizza nude svim posjetiteljima - potpuno besplatno. Na svom imanju uzgajaju i žitarice od kojih imaju brašno, a koriste ih i za prehranu svojih životinja. Obrađuju i 200 stabala maslina.

(Davor ŠIŠOVIĆ)

Obiteljska vinarija, za koju je zadužena Ivana Musizza, grožđe proizvodi s 2,5 hektara vinograda u kojima rastu malvazija, chardonnay, merlot, muškat, teran i cabernet sauvignon. Dio vina plasira se u rinfuzi, a u butelje se pune malvazija, chardonnay i merlot. Uskoro će na tržište izaći i nova etiketa vinarije Musizza - njihov prvi pjenušac od malvazije. Inventuru njihova poljoprivrednog gospodarstva zaokružuju domaće životinje: kokoši, svinje, krave i ovce. Kao sirovinska baza, tu je doista sve što gost nekog agroturizma poželjeti može.

Potpora

O otvaranju agroturizma razmišljali su još poodavno.

- Možda bismo malo više mogli zaraditi ovako kroz agroturizam nego da prodajemo naše proizvode što onda jako teško naplatimo, razmišljao je Lučano Musizza, a njegova kćer Martina dodaje: "Zašto ne bismo i kroz jela pokazali da imamo nešto naše domaće? Svi volimo kuhati, ali i dobro jesti," a Ivana zaključuje: "Veliki je gušt kada ponudimo nešto dobro pa nas pohvale". No, maštanje je jedna stvar, a ozbiljno planiranje sasvim druga, pa je obitelj Musizza projekt svoga agroturizma kandidirala na natječaj Programa ruralnog razvoja, te dobivenom potporom uredila salu za blagovanje i kuhinju, ali i četiri sobe za smještaj ukupno osam gostiju. U Rošine se sada tako može doći ne samo dobro jesti, nego i prenoćiti odnosno provesti višednevni odmor u autentičnom seoskom ambijentu.

Što sve nudi najmlađi istarski agroturizam obitelji Musizza u Rošinima? Zapravo, većina ponude je klasična, s osloncem na tradicijsku istarsku kuhinju, ali ima i originalnosti koje proistječu upravo iz činjenice da sami proizvode sve što u svom agroturizmu nude. Od desetak svinja koliko godišnje uzgoje (ako im posao krene, morat će ih biti i još malo više) u vlastitoj sušionici proizvode pršute, kobasice, salamine, pancetu, ombolo, vratinu i drugo. Kako imaju vlastita goveda, gostima mogu ponuditi i, primjerice, bifteke i fiorentine odležane 35 dana, pa i tatarski biftek.

Ivana Musizza s odležanim fiorentinama od domaćeg mesa (Davor ŠIŠOVIĆ)

Govedina se koristi i za šugo, kao i meso domaćih kokoši, a od domaćih kokoši dobivaju se domaća jaja od kojih se, uz ostalo, svakodnevno radi i domaća pašta - pljukanci, ravioli, fuži i njoki. Za paštu je, kao i za kolače, zadužena Mira Musizza, a ostatak obitelji se, jednako kao i u kampanji, smjenjuje i u kuhinji. Domaći kruh od vlastitog brašna, ukiseljeno povrće s vlastitih njiva, uključujući i kupus kojega sami kisele, vlastito maslinovo ulje, juhe i maneštre (bobići, stupanje, jota), razna jela s tjesteninom, domaće marmelade i pite od smokava, šljiva i marelica, kroštule i soufflei, sokovi od vlastitog voća uključujući naranče i mandarine, domaća šalša od vlastitih pomidori, kao i domaći ocat, sve je to također dio ponude ovog agroturizma. S jelovnika simpatično otisnutog na komadu drva pažnju privlače još neke zanimljivosti.

Istarska fantazija

Istarska fantazija je naziv za hladnu platu na koju će vam naslagati narezane suhe kobasice, ombolo, pancetu, tri vrste sira i slane uštipke. Ti su uštipci zapravo posebno oblikovano tijesto kao za kruh, prženo u dubokom ulju, a zanimljivost među tjesteninama su i ravioli punjeni vrganjima u umaku od pancete. Na samom dnu jelovnika pažnju plijeni i "Slatka fantazija" s desertom još neviđenim u istarskim agroturizmima. To su prženi pljukanci s medom i orasima. Jelovnik će se kroz godinu mijenjati i prilagođavati sezonskim namirnicama, pa goste koji su ovdje došli jednom, sljedeći put može dočekati nešto sasvim drugo.

Ivana Musizza zadužena je za obiteljsku vinariju (Davor ŠIŠOVIĆ)

Agroturizam Musizza svečano je otvoren prije nekoliko tjedana, a gosti koji su dolazili tih prvih dana već su ovdje rezervirali i doček Nove godine. Entuzijazam s kojim je obitelj Musizza, nakon velikog iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji, okrenula novi list u svom obiteljskom biznisu, već u startu čini njihov agroturizam u selu Rošini zanimljivim i privlačnim mjestom vrijednim istraživanja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater