Bucolaj je tradicionalni kolač s Bujštine, bez kojeg se u tom kraju nikada nije slavilo. Karakterističan je i za područje Šišana, na samom jugu Istre.
Redovito je bio na stolu prigodom obiteljskih slavlja: krštenja, pričesti, krizme, svadbe i drugih svetkovina. Bliži se Uskrs, pa neka se na vašem stolu nađe i ova slastica!
SASTOJCI:
sedam jaja
250 grama šećera
180 grama ulja
dvije kockice kvasca
jedan kilogram brašna
malo soli,
vanilin šećer
ribana korica limuna ili naranče
PRIPREMA:
Jaja i šećer izmiksati i grijati na pari dok smjesa ne postane mlaka. Zatim staviti kvasac u lončić s malo mlijeka i vode te žličicu šećera i pustiti da odstoji dok se ne udvostruči. Ulje zagrijati i dodati jajima – smjesa ne smije biti vruća. U brašno dodati kvasac, zatim smjesu od jaja te prstohvat soli i ribanu koricu limuna i umijesiti tijesto koje mora ostati mekano. Nakon pola sata, kad se tijesto udvostruči, premijesiti ga. Tijesto je dosta ljepljivo pa ako treba dodajte malo brašna. Oblikovati kolače i opet ostaviti da se dižu oko 20 minuta. Peći na 220°C dok ne porumene – oko deset minuta. U lončić zagrijati mlijeko i dodati dva vanilin šećera. Kad su kolači pečeni umočit ih nakratko u mlijeko i posuti kristal šećerom.