Rižoto ne smije biti pretekuć, ali ni prekompaktan, čvrst. Znalci to obilježje označavaju pojmom all'onda, u prijevodu val, što znači da kada lonac u kojem ga pripremamo zanjišemo, a najbolje je da to bude bakreni s inoks stjenkama, rižot se pomiče baš kao val. Kao more kad ga zanjiše maestral!
Koliko god se činilo jednostavnim, nije lako napraviti dobar rižot. Valja slijediti neka pravila: odabrati adekvatnu rižu i posuđe, znati kada i koje sastojke dodati, a postoje i četiri osnovne operacije u pripremi. Prema stručnoj literaturi to su slijedom: pripremanje zaprške (ne one naše klasične), prženje, kuhanje i ukuhavanje. To znači: rastopiti i zagrijati masnoću s aromatičnim povrćem (luk, ljutika, češnjak...), zatim na tome popržiti rižu dok ne pobijeli pa u njoj ukuhati malo vina. Kad ono ispari dodaje se vrela juha najprije da prekrije rižu a potom postupno koliko treba da rižot bude al dente.
Rižot možete pripraviti od različitih namirnica – mesa, ribe, povrća pa i voća. Kakav će biti i koji će okus prevladati, ovisi o receptu ili vašoj snalažljivosti i kreativnosti. Za ovu priliku donosimo vam recept za rižoto sa sabljarkom, račićima i narančama.
Sastojci:
320 g riže
200 g sabljarke narezane na kockice
200 g očišćenih račića
10 g maslaca
pola glavice nasjeckanog luka
0,4 dl maslinovog ulja
1 češanj usitnjenog češnjaka
3 dl bijelog vina
2 naranče
1 l povrtne juhe
2 žlice pirea od rajčice
sol
papar
Priprema:
Luk i češnjak propirjajte u tavi s uljem , maslacem i paprom. Zaprški dodajte sabljarku i račiće, posolite i popaprite, ostavite nekoliko minuta da se prožmu okusi. Poprskajte polovicom vina, neka djelomično ispari, dodajte sok i naribanu koricu jedne naranče te meso druge naranče. Pirjajte pet minuta na umjerenoj vatri. Dodajte rižu i popržite je, zalijte vinom, kad ono ispari, dodajte pire od rajčice i pirjajte rižoto miješajući i dodavajući jednu po jednu kutlaču juhe. Istresite rižoto na pladanj ili neposredno na tanjure koje prethodno možete ugrijati.