KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Kombinacija koja zvuči nespojivo, ali je morate probati: RIŽOTO SA SABLJARKOM, RAČIĆIMA I NARANČAMA

| Autor: Vesna MEDVEDEC

Rižoto ne smije biti pretekuć, ali ni prekompaktan, čvrst. Znalci to obilježje označavaju pojmom all'onda, u prijevodu val, što znači da kada lonac u kojem ga pripremamo zanjišemo, a najbolje je da to bude bakreni s inoks stjenkama, rižot se pomiče baš kao val. Kao more kad ga zanjiše maestral!

Koliko god se činilo jednostavnim, nije lako napraviti dobar rižot. Valja slijediti neka pravila: odabrati adekvatnu rižu i posuđe, znati kada i koje sastojke dodati, a postoje i četiri osnovne operacije u pripremi. Prema stručnoj literaturi to su slijedom: pripremanje zaprške (ne one naše klasične), prženje, kuhanje i ukuhavanje. To znači: rastopiti i zagrijati masnoću s aromatičnim povrćem (luk, ljutika, češnjak...), zatim na tome popržiti rižu dok ne pobijeli pa u njoj ukuhati malo vina. Kad ono ispari dodaje se vrela juha najprije da prekrije rižu a potom postupno koliko treba da rižot bude al dente.

Rižot možete pripraviti od različitih namirnica – mesa, ribe, povrća pa i voća. Kakav će biti i koji će okus prevladati, ovisi o receptu ili vašoj snalažljivosti i kreativnosti. Za ovu priliku donosimo vam recept za rižoto sa sabljarkom, račićima i narančama.

Sastojci:

320 g riže

200 g sabljarke narezane na kockice

200 g očišćenih račića

10 g maslaca

pola glavice nasjeckanog luka

0,4 dl maslinovog ulja

1 češanj usitnjenog češnjaka

3 dl bijelog vina

2 naranče

1 l povrtne juhe

2 žlice pirea od rajčice

sol

papar

Priprema:

Luk i češnjak propirjajte u tavi s uljem , maslacem i paprom. Zaprški dodajte sabljarku i račiće, posolite i popaprite, ostavite nekoliko minuta da se prožmu okusi. Poprskajte polovicom vina, neka djelomično ispari, dodajte sok i naribanu koricu jedne naranče te meso druge naranče. Pirjajte pet minuta na umjerenoj vatri. Dodajte rižu i popržite je, zalijte vinom, kad ono ispari, dodajte pire od rajčice i pirjajte rižoto miješajući i dodavajući jednu po jednu kutlaču juhe. Istresite rižoto na pladanj ili neposredno na tanjure koje prethodno možete ugrijati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama