KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ideja za brzinski i jednostavan ručak - MESNE OKRUGLICE U KREMASTOM UMAKU OD ŠAMPINJONA

| Autor: Portal Glas Istre

Okruglice od mljevenog mesa uvijek su pun pogodak za ručak. Ako ih još poslužite s finim kremastim umakom od šampinjona, dobit ćete zalogaj u kojem će uživati svi ukućani, prijedlog je portala zadovoljna.hr.

Ovaj se obrok brzo priprema, jednostavan je i vrlo ukusan. Uz okruglice je dovoljno skuhati malo riže ili napraviti pire od krumpira te napraviti veliku zdjelu sezonske salate.

Ako ne volite gljive, napravite umak bez gljiva ili okruglice ukuhajte u umaku od rajčica, bit će jednako slasne. Poslužite ih uz kuhanu rižu ili pire-krumpir i složite omiljenu salatu.

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješanog ili junećeg, može i mljevena puretina)

1 manja glavica luka ili 2 ljutike

½ žličice mljevenog kumina

nekoliko grančica svježeg peršina

1 jaje

100 g krušnih mrvica

100 ml mlijeka

2 prstohvata soli

malo svježe mljevenog papra

maslinovo ulje

Za umak:

250 g šampinjona

1 mala glavica luka

2 žlice oštrog brašna

300 ml mesnog ili povrtnog temeljca

200 ml mlijeka

4 žlice ribanog parmezana

1 žličica majčine dušice

sol, papar

maslinovo ulje

Priprema:

U posudu stavite mljeveno meso, dodajte i ostale sastojke za okruglice pa sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama). Kušajte smjesu pa po potrebi dodatno začinite.

Vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha.

Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje, ubacite okruglice i kratko ih popržite da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjur.

U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša, potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploškice pa i njih na jačoj vatri uz stalno miješanje popecite do zlatne boje, otprilike 10 minuta. Pospite ih brašnom, posolite, popaprite, dodajte majčinu dušicu te zalijte temeljcem.

Nakon 5 minuta ubacite mesne okruglice i nastavite pirjati oko 15 minuta. Potom dodajte mlijeko i pustite još 5 minuta da se umak lijepo stegne i reducira.

Na samom kraju pospite ribanim parmezanom i poslužite uz kuhanu rižu ili pire-krumpir.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini