SAMO DOMAĆI SASTOJCI

Poznata žminjska pizzerija povezala se s lokalnim proizvođačima pršuta, kobasica i sira. Tako su nastale dvije originalne istarske pizze - TEŽAČKA I PIZZA ULIKA

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Težačka i pizza Ulika

Glavni sastojci Težačke pizze su domaće suhe istarske kobasice koje proizvodi obrt Žminjski gušti Milana Udovičića, mozzarela i skuta iz žminjske sirane Latus te pršut iz žminjsko-supetarske pršutane Jelenić

Za pizzu koja odozdo sadrži uobičajene osnovne sastojke, šalšu i sir, a na pečenu pizzu se zatim naslažu fete sirovog pršuta, koje se na taj način toplinom odozdo tek malo opare u ponudi mnogih istarskih pizzerija prije deset-dvadeset, a možda i više godina, ustalio se pojam "pizza Istriana". Ima raznih varijanti, s raznim dodacima, no većini tih "istarskih" pizza u istarskim pizzerijama zajedničko je to što pršut na njima uglavnom - nije istarski. Ima i rijetkih izuzetaka kada se doista koristi istarski pršut, a ima i slučajeva kada se istarski karakter pizze Istriane pored pršuta želi podvući još i, primjerice, tartufima, ali u velikoj većini slučajeva pizza Istriana je tek komercijalni naziv u kome najčešće ništa nije istarsko.

U žminjskoj pizzeriji Ulika, obiteljskom biznisu kojeg od 2011. godine vode Denis Modrušan i supruga mu Lenka te njihovi sinovi Filip i Valentino, odlučili su preokrenuti situaciju i ponuditi pizze kojima je temeljna zamisao da na sebi sljubljuju što više izvorno istarskih sastojaka. Smislili su i sasvim nedavno "lansirali" dvije takve pizze, i nijednu od njih nisu nazvali "Istriana".

foto

Težačka pizza

Prva od njih je Težačka pizza, koja je svojim nazivom, tumači pizzajol Filip Modrušan, izravna posveta vrijednim težacima Žminjštine, koji su im uostalom i česti gosti, dok je druga nazvana Ulika, prema nazivu pizzerije, ali i prema velikom stablu masline koje krasi ljetnu terasu ovog objekta. "Inače u našim različitim pizzama oduvijek koristimo lokalne sastojke, samo što to dosad nismo naglašavali. Otkako smo u ponudu uveli ove dvije pizze za koje baš naglašavamo da su im glavni sastojci domaći, od poznatih proizvođača, postale su, uz klasičnu miješanu, najpopularnije iz ukupne naše ponude od 35 različitih pizza, što je pokazatelj da naši ljudi vole i cijene domaće stvari", pričaju mi Filip i Valentino Modrušan. Zbog domaćih sastojaka ove pizze nisu skuplje od ostalih, a kako kroz cijelu godinu, pa i u sezoni, veliku većinu posjetitelja ove pizzerije čine domaći gosti ciljna grupa je čini se vrlo dobro pogođena.

Glavni sastojci Težačke pizze su domaće suhe istarske kobasice koje proizvodi obrt Žminjski gušti Milana Udovičića, mozzarela i skuta iz žminjske sirane Latus, te pršut iz žminjsko-supetarske pršutane Jelenić. Ova se pizza priprema u dvije faze: na tijesto se najprije nanosi šalša, na nju se rukom razmrvi mozzarela i ravnomjerno posipaju kobasice, narezane na 2-3 milimetra tanke kolutiće. Tako složena, pizza se zatim peče u krušnoj peći, loženoj bukovim drvom, svega dvije minute. Na pizzu izvađenu iz peći zatim dolaze fete pršuta, razmrvljena skuta, origano i masline, i gotova Težačka pizza može na stol.

foto

Pizza je pečena, ali gotovo je tek pola njene pripreme, na nju dolaze još i sirovi sastojci

Pizza Ulika u prvoj fazi dobiva također šalšu i razmrvljenu mozzarelu, i jedno jaje. Nakon što se s tim sastojcima ispeče, na nju se stavljaju fete Jelenićevog pršuta, na trakice naribani Latusov nagrađivani sir Veli Jože, rukola i vrhnje, a na svaku hrpicu vrhnja ugnijezdi se po jedna maslina.

I na tiskanim stolnim i na zidnim jelovnicima jasno je istaknuto da su sastojci ovih pizza pršut Jelenić, Latusova skuta i sir Veli Jože te kobasice iz Žminjskih gušti, i to je zapravo sjajan primjer kako sinergija lokalnih proizvođača može proizvesti ovako jednostavan ali efikasan lanac od njive preko obrtničkog proizvodnog pogona pa do stola.

foto

Pizza Ulika

Na pitanje što svojim gostima uz ove pizze preporučuju za piće i odlučuje li se većina gostiju za pivo, Filip i Valentino Modrušan odgovaraju da im često preporučuju vina obližnje supetarske vinarije In sylvis, koja imaju u svojoj ponudi, ili barem - pašaretu.

Težačka pizza i pizza Ulika prve su inovacije s domaćim proizvodima s uspjehom iskušane u ovoj žminjskoj pizzeriji, ali neće biti i posljednje: jedna od ideja koja se upravo razrađuje je pizza s povrćem, za koju će sastojci doći također od lokalnih proizvođača odnosno OPG-ova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater