U SKLADU S PRIRODOM

POREČKA ARTHA JEDINI VEGETARIJANSKI I VEGANSKI RESTORAN U ISTRI Tamo gdje hranu i piće služe sa srcem

Artha i Darko Rundek

Artha i Darko Rundek


Među mnoštvom restorana u Istri koji tradicionalno nude jela od mesa i ribe, ističe se jedan poseban – vegetarijanski, odnosno veganski. Ovaj šarmantno uređeni lokal pod nazivom „Artha“ u vlasništvu je obitelji Korotaj, a nalazi se u Poreču.

Restoran je otvoren još na proljeće 2013. godine, a vode ga gđa Klaudija sa suprugom Ladislavom i kćerkama blizankama Lindom i Laurom. Artha je veganski restoran, koji u ponudi sadrži i neke vegetarijanske namirnice – kavu s kravljim mlijekom, med za čajeve, parmezan za tjesteninu i sladoled spravljen od mlijeka.

gg

- Možemo reći da je 99 posto ponude vegansko, a ostatak je vegetarijanski. To su više nekakvi dodaci, nego glavne namirnice. Nastojimo da nema drugih vegetarijanskih stvari, nego da nudimo vrstu prehrane prilagođenu i ljudima koji pate od raznih alergija i intolerancija na određene namirnice, objašnjava gđa Klaudija.

Artha je otvorena otprilike 9 do 10 mjeseci na godinu, jedino se radno vrijeme mijenja. Ljeti rade dvokratno, a trenutno od 11 do 15 sati. S radom počinju u ožujku, a otvoreni su dokle god ima ljudi, do kraja listopada ili studenoga. Gospođa Klaudija i kćer Linda zadužene su za posluživanje hrane i pića, Ladislav i druga kćer Laura pripremaju jela, a tijekom sezone imaju još zaposlenika. Ideja za restoran proizašla je iz njihovog načina života.

- Živimo u Istri, koja je turistička regija. Muž i ja bili smo zaposleni u ugostiteljstvu – on je kuhar, a ja služim hranu. Budući da se svugdje radilo s mesom i ribom, što se nije podudaralo s našim načinom života, odlučili smo dati otkaz i krenuti ispočetka. Unajmili smo prostor i odvažili se otvoriti vegetarijanski restoran u Poreču, ističe gospođa Korotaj.

gg

Vlasnici su vegetarijanci

- Već 21 godinu sam na vegetarijanskoj prehrani, to mi je došlo prirodno. Bila sam prva, pa je i muž krenuo s tim jer mu je odgovaralo, a kćerke su svojevoljno s 10 godina odlučile preći na takvu ishranu. Jedna je veganka, a nas troje smo vegetarijanci. Ne koristim mliječne proizvode, ali jedem pčelinje proizvode, rekla je gđa Klaudija i dodala kako se na takav životni stil odlučila zbog suosjećanja i nenasilja prema živim bićima. Smatra kako su veganstvo i vegetarijanstvo postali trendovi današnjice. Neki se na takav izbor odlučuju zbog zdravlja ili liječničke preporuke, ali kad nemaju pravog osjećaja, onda to bude samo prolazan trend.

Gosti ovog restorana mogu uživati u a la cart ponudi, dok su van sezone, odnosno u proljeće i jesen dostupni i dnevni meniji. Recepte smišljaju sami, koriste svježe namirnice s obližnje tržnice. Tako se na meniju mogu naći topla jela poput seitana u umaku ili tempuri te pečenog tofua i tempeha. Tu su još i sojini medaljoni, popečci od povrća, veganske tjestenine i rižota s raznim dodacima – rajčicom, bosiljkom, gljivama, sojinim vrhnjem, tikvicama, šparogama, sjemenkama i mnogim nepcu zanimljivim začinima. Kao priloge nude povrće, mahunarke i rižu, a zanimljive su i bogate salate s klicama, seitanom i tofuom. Gosti mogu uživati i u dnevnim juhama i predjelima - brusketama te indijskom kruhu nannu s hummusom. Za sve sladokusce neizostavni su i deserti – palačinke s marmeladom, sladoledom ili šumskim voćem te dnevni kolači pannacotta, jaffa, coff, walnut…

- Sve smo sami naučili pripremati - popečke, nann, kruh, tofu, seitan… Tofu se radi od sojinog mlijeka, dok se seitan dobiva ispiranjem sojinog brašna. Kuhar sam po struci, kad je Klaudija postala vegetarijanka pripremao sam joj jela i uskoro prešao na takvu vrstu prehrane. Kažu da ljubav ide kroz želudac - eksperimentirao sam i malo po malo naučio. Hrana može biti ukusna i bez mesa, aditiva i pojačivača okusa.   Naši kolači ne sadrže mlijeko, jaja ni bijeli šećer. Trudimo se da jela budu što prirodnija i zdravija, ispričao nam je g. Ladislav.

Teško im je izdvojiti određeno jelo.

- Sve nam podjednako dobro ide, netko više voli tofu, netko mahunarke, netko bogate salate, drugi pak preferiraju tjestenine. Sve je svježe pripremljeno, u trenutku narudžbe. Ljudi vole naručiti vege platu jer sadrži mnogo raznovrsnih namirnica, pa onda mogu sve isprobati. Gotovo uvijek nam naručuju i bruskete za predjelo jer su isto tako raznovrsne. Jedino tjestenine kupujemo, ali one bez jaja. Priprema jela puno je zahtjevnija i dugotrajnija nego u klasičnoj kuhinji. Jedno je kad kupite smrznuti špinat, a drugo je kad ga donesete s tržnice, čistite i pripremate. Namirnice su danas tretirane svakakvim preparatima. Stopostotno zdravo više ne postoji, ali nama ostaje odabir – hoćemo li birati zdravije, odnosno vege hranu koja nema antibiotike i adrenalin prisutan prilikom usmrćivanja životinja, istaknula je Klaudija Korotaj.

Gosti iz cijelog svijeta

Dolaze im gosti iz cijelog svijeta – iz Australije, Južnoafričke Republike, Indije, Čilea, Kolumbije, Perua, Meksika, SAD-a, Rusije te, naravno, iz Europe – Talijani, Nijemci, Nizozemci, Islanđani, Austrijanci, Slovenci, Španjolci i mnogi drugi.

- Neki turisti ciljano biraju Poreč kao destinaciju jer ovdje imaju priliku probati vege jela. Jedini smo vegetarijanski restoran u Poreču, a i u Istri. Općenito je u Hrvatskoj malo takvih restorana, brzo se zatvore. Inače imamo više stranaca, ali i naši ljudi sve više postaju svjesni koliko je bitna zdrava prehrana, objasnio je Ladislav Korotaj.

Osim iz Poreča, u Arthu dolaze i gosti iz Rijeke, Pule, Rovinja, Pazina i ostalih okolnih mjesta.

- Tko god je probao našu hranu, postao je stalan gost. Ljudi su zadovoljni našim jelima, što nam je jako bitno jer je ovaj restoran odraz našeg načina života. Volimo i živimo vegetarijanstvo, odnosno veganstvo, zato nam je i bitno upoznati ljude s takvom prehranom. U Arthu dolaze i oni koji jedu meso, ali prepoznaju vegetarijanstvo kao opciju te se preko naših jela upoznaju s ukusnim i zdravim namirnicama. Stranci su posebno zahvalni što nudimo nešto drugačije, a ima i onih koji dođu na ručak i uzmu hranu za van, kako bi imali za drugi dan, dodao je Ladislav.

Opuštena atmosfera

Obitelji Korotaj je posebno stalo do atmosfere u restoranu. Žele da se kod njih svi osjećaju ugodno i opušteno, baš kao kod kuće.

gg

- Dobra atmosfera treba biti prisutna u cijelom restoranu i to onda gosti osjete. Živimo u svijetu koji je jako ubrzan – od ritma života do hrane koja je brzo pripremljena i brzo konzumirana. Kod nas je atmosfera opuštenija. Uvidjeli smo sve dobrobiti vegetarijanstva, kako ono pozitivno utječe na ljude i na njihovo zdravlje. S vegetarijanstvom se promijenio i naš pogled na svijet, na ono što nas okružuje. Našu životnu filozofiju unijeli smo u prostor u kojem radimo – sami smo uredili interijer restorana – izradili smo lustere, slike, kipiće. Mi smo umjetnička obitelj – Klaudija svira hornu, a cure su završile Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, pa onda svoje ideje projiciraju kroz uređenje prostora. Smatramo kako je i kuhanje vrsta umjetnosti, istaknuo je gospodin Korotaj.

Nedavno ih je posjetio i Darko Rundek, koji je bio oduševljen jelima. Pripremali su hranu i za Serenu Williams, Livija Morožina i još nekolicinu poznatih osoba. „Nama je svaki gost jednako vrijedan, bio radnik ili zvijezda te mora biti poslužen na jednak način. Vodimo se onom poslovicom "ne čini drugima ono što ne želiš da oni tebi čine". Ovdje ljudi dolaze jesti dobru hranu u miru, trudimo se dobro ih uslužiti i poštovati njihovu privatnost, zaključuje Ladislav Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of