ENOTEKA

ODLIČAN OMJER CIJENE I KVALITETE MEĐU BORDOŠKIM VINIMA: Chateau Reynon Rouge

| Autor: Emil PERDEC

Chateau Reynon Rouge iz berbe 2014. sastoji se od 85 posto merlota te 9 posto cabernet-sauvignona i 6 posto petit verdota. Berba grožđa je bila tijekom rujna, odvojena i ručna, a nakon prerade slijedila je odvojena maceracija u trajanju od 25 dana

Bordeaux je najcjenjenija vinska destinacija svijeta, a kad pričamo o vinima iz Bordeauxa u prvome redu mislimo na crvena vina. Bijela vina su ipak nekako u drugome planu, dok slatka vina iz Barsaca i Sauternsa predstavljaju sam svjetski vrh u svojoj kategoriji.

Bordoška vina prati fama da su jako skupa, no tek kad dođete u taj lijepi kraj shvatite pravo stanje stvari . Naravno da vina iz najpoznatijih chateaua koji se nalaze u etabliranim apelacijama kao što su Margeaux i St.Emilon odskaču cijenom, ali to je marketing koji se gradi od 1855. godine i još se usavršava.

Zapravo, može se naći jako dobrih vina po sasvim solidnim cijenama koji dolaze iz manje poznatih dijelova Bordeauxa. Mnogo toga mi je u jedno kišno popodne razjasnio ljubazni sommelier Vincent koji radi u lijepo uređenom wine shopu „L'Avant-Garde“ koji se nalazi u centru Margauxa.

Bordoška vina

Vozeći se iz Pauillaca kroz Margaux sasvim slučajno smo naišli na ovu trgovinu vinima u kojoj smo se zadržali barem dva sata, a da nismo ni osjetili kako je vrijeme proletjelo. Kad je Vincent shvatio da nismo obični naivni turisti koji se lijepe samo na poznate etikete, posvetio nam je dužnu pažnju kao pravi kolega te pojasnio prave omjere cijene i kvalitete među bordoškim vinima. Sjećam se da nam je kao odličan omjer cijene i kvalitete preporučio vina iz podruma Chateau Reyona koji se nalazi u apelaciji Cadillac-Côtes de Bordeaux te smo kupili nekoliko različitih boca njihova vina. Côtes de Bordeaux kao apelacija postoji od 2009. te je nastala spajanjem: Premieres Côtes de Blaye, Côtes de Castillon, Côtes de Francs i crvenih vina iz okruga Cadillac.

Ovo spajanje vinskih geografskih lokacija je donijeto upravo zbog toga da se bolje promoviraju vina iz manje poznatih dijelova Bordeauxa. Cadillac se nalazi oko pedeset kilometara jugoistočno od grada Bordeauxa te je smješten na desnoj obali rijeke Garonne i zapravo je poznatiji po bijelim vinima.

Danas bih se osvrnuo na podrum „Chateau Reyon“, koji je već dugi niz godina u vlasništvu obitelji Dubourdieu koja upravlja s još četiri vinarije u Bordeauxu, a posluje pod brandom „Denis Dubourdieu Domaine“. U Chateau Reynonu imaju ukupno zasađenih 20 hektara vinograda s crvenim sortimentom, dominiraju merlot, petit verdot i cabernet sauvignon. Bijelog sortimenta imaju oko 12 hektara, najviše   sauvignona bijelog i semmilona. Loza je zasađena na položajima koji se nalaze na blagim padinama, a u sastavu tla prevladava kombinacija pijeska, šljunka, vapnenca i gline.

Karakter

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina Chateau Reynon Rouge iz berbe 2014. koji se sastoji se od 85 posto merlota te 9 posto cabernet-sauvignona i 6 posto petit verdota. Berba grožđa je bila tijekom rujna, odvojena i ručna, a nakon prerade slijedila je odvojena maceracija u trajanju od 25 dana. Potom je odrađeno odležavanje u malim hrastovim bačvama zapremine 225 litara u trajanju od 12 mjeseci. Bačve su miješane, trećina je novih, trećina je rabljena jednom, a trećina dvaput. Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto te se polako otvara u čaši te mu treba dati malo zraka. Na prvo mirisanje dominira mi nota crnoga ribiza, ljubičice, kora kruha koja je na ognjištu dimljena te stavljena u supu, klinčići, tamna čokolada crnoga papra te na kraju nota prašine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo te mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, tanini su fini, čak baršunasti. Chateau Reynon Rouge je ukusno vino, lijepo se pije i krasi ga srednje tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost je također djelomična. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota borovnice. Sad mu je pravo vrijeme za trošenje. Enogastronomski je izvrsno vino za nedjeljni ručak te odlično paše uz teleći odrezak.

Ime vina: Chateau Reynon Rouge

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Chateau Reynon / Denis Dubourdieu Domaine

Lokacija: Cadillac- Cotes de Bordeaux / Francuska

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Teleći odrezak.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Vinum Bordeaux Riedel glass

Cijena (mpc): 12 € (www.wine.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter