MALVAZIJA RADANOVIĆ

Od proizvodnje za vlastite potrebe do buteljki: Mala obiteljska vinarija tržištu nudi pet etiketa vina

Malvazija Radanović je vino u pravoj formi za trošenje, a u dobrim uvjetima može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski, ovakav tip vina izvrsno paše uz široku paletu hladnih predjela, a sljubio sam ga uz klasičnu salatu od hobotnice

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Na pulskoj TV Novi i još nekoliko regionalnih televizija te na YouTube kanalima "Boje zemlje" i "Tinja wine by Emil Perdec" upravo se prikazuje serijal od šest epizoda "Trideset godina nove Istarske vinske scene". Ovaj zanimljivi projekt osmislio sam i realizirao uz pomoć najbolje istarske video-novinarke Kristine Macuka te pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije. U serijalu je kronološki prikazan razvoj vinske scene, od skromnih početaka, polaganog razvoja sve do današnje situacije kad se svake godine na sceni pojavi neki mladi vinar i svojim radom obogati istarsku vinsku scenu.

Novi, a dobri vinari

Jedan od takvih primjera je i mala obiteljska vinarija Radanović koja je smještena u zaselku Zovići, nedaleko od Trviža. Oni se ne mogu pohvaliti nekom dugom tradicijom vinogradarstva u obitelji, no kao i mnogi drugi u okolici, proizvodili su vino za vlastite potrebe. Zanimljivo je da je glava obitelji, otac Ivan završio Agronomski fakultet, ali ga je profesionalni životni put odveo u drugom smjeru. Ipak, 2010. godine obitelj se odlučila na iskorak i zasadila novi vinograd.

Prva etiketa ugledala je svjetlo dana 2015. godine. U tom razdoblju sin Luka započeo je svoju vinogradarsku naobrazbu u Poreču i polako se počinju slagati temelji za ozbiljnu vinsku priču. U posao se uključuje cijela obitelj pa je tako majka Ana zadužena za izradu slasnih delicija koje će ponuditi posjetiteljima, dok sestra Mikaela vodi brigu o marketingu i promociji vinarije i proizvoda. Prvi put javnost je za ovu vinariju čula 2019. godine kad su na izložbi vina u Gračišću odlikovani zlatom za malvaziju istarsku i teran. Uslijedio je uzlet na Vinistri 2021. kad je njihova malvazija istarska iz berbe 2020. odlikovana zlatnom medaljom što je predstavljalo veliko iznenađenje. Luka Radanović još uvijek stječe iskustvo kao zaposlenik vinarije Fakin iz Brkača te paralelno razvija i vlastitu boutique vinariju. Radanovići danas obrađuju 1,5 hektara vlastitih nasada vinograda i još toliko kontroliraju s provjerenim kooperantima. Godišnja im je proizvodnja oko 12.000 litara od čega se 60 posto na tržište plasira kroz butelje, a 40 posto kroz rinfuzu. Od sortimenta imaju malvaziju istarsku, teran i muškat bijeli te od toga na tržište plasiraju pet etiketa vina.

Crvena i bijela zemlja

U bliskoj budućnosti Luka planira osamostaljenje te nadogradnju sadašnjeg podruma i proširenje vlastitih nasada do pet hektara, a od sortimenta planira još zasaditi sauvignon bijeli i merlot. Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihove malvazije istarske iz berbe 2021. koja je, zanimljivo, dobivena od grožđa s crvene i bijele zemlje. Naime, Luka ima vlastite nasade u okolici sela na crvenoj zemlji na mikrolokaciji "Kamenje", a drugi dio grožđa raste na mikrolokaciji "Brigi" na bijeloj zemlji između Škropeti i Karojbe. Grožđe za ovo vino brano je ručno sredinom rujna te je nakon prerade isključivo odležavalo u inoxu šest mjeseci, a potom je provelo još tri mjeseca u boci.

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a po točenju u čašu otvara se fin i ugodan miris. Na prvo mirisanje dominiraju zelenkaste note u obliku svježe mente i zelene pokošene trave te cvijeta bagrema. Na drugo mirisanje javljaju se voćne note u obliku nektarine te narančine korice i svježe kruške, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina te je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima dosta dugačka. Vino se lijepo pije, ukusno je te harmonično s jako dobrom kakvoćom okusa, a na aftertasteu javlja se nota svježe breskve. Vino je u pravoj formi za trošenje, a u dobrim uvjetima može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz široku paletu hladnih predjela, a sljubio sam ga uz klasičnu salatu od hobotnice.

Foto

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Vina Radanović

Lokacija: Zovići /hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8 - 10 ?C

Gastro preporuka: Salata od hobotnice

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel: Riedel Malvazija Glass

Cijena (mpc): 60,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of