U BUJAMA JOŠ DANAS TRAJU 114. DANI GROŽĐA

OD KANTINE DO KANTINE na čašu vina, fritule i glazbu

| Autor: Luka JELAVIĆ
Tradicija se nastavlja – fešta iz 1964. godine

Predvođeni Limenom glazbom ZT Buje brojni posjetitelji obišli su sedam bujskih kantina, od nekim koje su pretvorene u moderne vinarije do malih koje još podsjećaju kako se nekada prerađivalo grožđe u domaće vino. Svi vinari su glazbenike i velik broj posjetitelja dočekali s vinom, fritulama, kroštulama, kaže direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese

Bujski Dani grožđa u prošlosti su najavljivali početak berbe grožđa na Bujštini, jesenskih radova u poljima, slavljenja i zahvaljivanja za plodove zemlje i bogatu ljetinu. Mnogi će se sjetiti vremena kada su uzbrdicom prema Bujama iz nepreglednih vinograda traktori vozili pune prikolice tek ubranog grožđa u vinarski podrum koji je otvoren još 1905. godine. Od tada se u Bujama organizira fešta, uglavnom sredinom rujna…

Alegorijska kola

Danas je sve drugačije, podrum više ne radi, tamo već dugo nema ni grožđa ni vina, veliki kompleksi vinograda su rascjepkani na nekoliko novih vlasnika ili korisnika, svatko grožđe vozi u svoj podrum i kantinu…Ali, ostala je fešta, ostali su Dani grožđa, nekada su bili i Praznik grožđa, što je manje važno, ali je važno da se tradicija duga 114. godina nastavlja, mladima i mlađima na znanje ukoliko ih zagolica ta brojka. Organizatori svake godine pokušavaju sadržajima osvježiti sjećanja na minula vremena, ožive tradiciju, naročito povorkom alegorijskih kola, nekada zaprežnih, danas uglavnom traktora, koji podsjećaju na radove u polju, na berbu i preradu grožđa, na mukotrpan posao spremanja ljetine i život od nje. Danas će (nedjelja) još jedna povorka traktora, okićena lozom i grozdovima, alatima i pomagalima, kao i uvijek privući mnoštvo posjetitelja. Večeras se nastavlja i tradicionalna tombola koja se uvijek igrala u vrijeme te bujske pučke fešte, jedne od najstarijih, najpoznatijih i najposjećenijih u Istri. Tombola je uvijek privlačila najviše posjetitelja, a ove godine prva nagrada (tombola) je 30.000 kuna, pa će netko od posjetitelja večeras s još većim zadovoljstvom otići kući.

Program ovogodišnje fešte posvećene tradiciji, grožđu i vinu, ponudio je posjetiteljima raznovrsne sadržaje, od glazbe i zabave, uz obilje sporta i kulturnih sadržaja, do dobre gastronomske ponude. U središtu grada otvoren je Wine Point, koji bi posjetitelje trebao podsjetiti da su u gradu vina i vinara, a tu mogu kušati i kupiti vina domaćih proizvođača.

Glazbeni program

- Kako se ovom manifestacijom slave vinogradari, grožđe i vino, nastojali smo ponuditi nekoliko sadržaja njegujući tu tradiciju, pa smo ovogodišnju feštu započeli šetnjom od kantine do kantine. Predvođeni Limenom glazbom ZT Buje brojni posjetitelji obišli su sedam bujskih kantina, od nekim koje su pretvorene u moderne vinarije do malih koje još podsjećaju kako se nekada prerađivalo grožđe u domaće vino. Svi vinari su glazbenike i velik broj posjetitelja koji su išli za njima dočekali s vinom, fritulama, kroštulama i drugom ponudom, kaže direktor Ureda Turističke zajednice Buje Valter Bassanese.

I kod glazbenih sadržaja organizatori su željeli ponuditi spoj tradicije i modernih zvukova. Prve večeri, u petak, na jednom trgu posjetitelje je zabavljao Trio Hering, Scarcia i Petek koji su pjevali na istrovenetskom dijalektu koji se koristi i na području Bujštine, na drugom trgu svirala je etno grupa Vruja iz Kopra sa tradicijskom glazbom istarskog podneblja, a gosti večeri bili su članovi poznate klape Šufit iz Splita sa svojim širokim rasponom rado slušanih pjesama. Sinoć su svirali umaška grupa Febra, a posebno su dobro raspoloženje unijeli članovi međunarodnog orkestra Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Feštu večeras zaključuju glazbeni veteran Elio Pisak i grupa Platana.

Danas glavna fešta

Današnji, nedjeljni program, svojim će sadržajima sigurno privući najveći broj posjetitelja iz cijele Istre, a već je i prethodne dvije večeri zamijećeno i dosta stranih turista. Od 16 sati u prodaji će biti krostata od 2019 bobica koju će pripremiti neumorna slastičarka Dragica Lukin sa svojom ekipom, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe, za potrebe Centra za inkluziju i Posebnog odjela OŠ Mate Balote. Sat kasnije slijedi mimohod alegorijskih kola, a povorku će predvoditi najmlađi, polaznici vrtića. Slijedi velika tombola, a do kasno u noć trajat će glazbeni i zabavni program, uz dobro vino i druga pića na štandovima gdje će se naći neka domaća jela, ali i neizbježni roštilj. Na prigodnom sajmu mogu se pronaći domaći proizvodi, od meda i maslinovog ulja do raznih rakija i rukotvorina. Jedan je štand ispunjen domaćim grožđem, bujskom malvazijom čije grozdove posjetitelji mogu slobodno uzeti i kušati. Uz sve to, lijepo vrijeme, kao rijetko kada, prati ovogodišnje Dane grožđa, što je dodatni motiv dolaska velikog broja posjetitelja.

Cjelokupnu organizaciju preuzeli su Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, a Grad Buje je pokrovitelj uz niz sponzora. Treba pohvaliti i velik broj volontera koji pomažu kako bi fešta bila što uspješnije organizirana.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater