Michelinu usprkos - jedostavni

Obiteljska konoba u Banjolama koja je promijenila hrvatsku gastronomiju: NAŠA IDEJA JE BILA DA KUHAMO KAO DOMA ALI MALO I ZA DRUGE. TAKO JE NASTALA BATELINA!

| Autor: Lara BAGAR


Mislim da je Batelina ujedinila svu tu energiju koju smo imali - kreativnu energiju majke kao izvrsnog krojača i vrsne kuharice, očevu posloženost u glavi u kojoj uvijek isplanira tri koraka unaprijed i moju mladenačku buntovnu energiju koje je bilo puno previše, a nije imala smjera. Tako da mi je Batelina pokazala smjer koji me ponio i još uvijek me nosi. O uspjehu se nije razmišljalo, veli ribarev sin, David Skoko

 

Kada sam prije gotovo dva desetljeća došla u malu nepoznatu obiteljsku konobu Batelina u Banjolama bila sam iznenađena - pristupom i pripremom. Umjesto menija vlasnik i ribar Danilo Skoko donio nam je kašetu s ribom, pokazao što je na meniju i objasnio što može pripremiti od nje. Bio je to jedan od najboljih ručkova ikada. Potvrdila je to ribarova unuka. U međuvremenu je u Batelinu svratio mitski Antony Bourdain i ondje uz sve ostalo kušao tripice od grdobine, pate od riblje jetre i raspametio se. Ostalo je novija povijest vrhunske hrvatske gastronomije.

Ribarev sin, David Skoko okrenuo je kuhinju naglavačke, plavu ribu doveo na pijedestal bijele. I više od toga, vinuo je u visoku gastronomiju. Uspjeh je tim veći jer do Skoke, plavom ribom, malom ribom te ostalim manje cijenjenim, ali zato i ne manje ukusnim plodovima mora, nitko se u hrvatskim restoranima nije htio ozbiljno baviti. To nimalo ne iznenađuje i u skladu je s ugostiteljskom i turističkom filozofijom obalnog dijela u stilu u što kraćem vremenu uzeti što više novaca i uživati ostatak godine.

Kod Bateline je drugačije. Radi cijelu godinu osim kada ima najviše turista - u kolovozu. Svatko bi pomislio da je to vjerojatno jer je u međuvremenu David Soko postao istinska kulinarska zvijezda sa showom na 24 Kitchenu, a obiteljski restoran uvršten u ponajbolje svjetske restorane pa se, eto, kao sav ostali radni narod, za razliku od ostalih ugostitelja besramno u špici sezone mogu odmarati. Odgovor je netočan. U kolovozu ne rade, jer je u tom razdoblju ribarski ulov nedovoljan da bi kuhali na isti način na koji to rade veći dio godine. A gostu ne žele servirati smrznutu ribu, niti uvoznog škampa ili patagonijsku lignju kao domaću. No kako je korona svijet okrenuo naglavačke, situacija nije zaobišla ni Batelinu. Posljedice se osjete, a ove godine i prvi puta ne zatvaraju vrata u srcu sezone ako je uopće tako možemo nazvati. Zbog epidemioloških mjera broj gostiju je smanjen, tako da će, nadaju se, ribe biti za svih. Treba nadoknaditi gubitke covida-19, jer kaže vlasnik Danilo Skoko, skoro su stavili ključ u bravu. No, mic po mic lagano se vraćaju. Mnogi su zahvaljujući Batelini otkrili Istru. Batelina je sinonim za autentičnu kuhinju, izvrsnu obiteljsku konobu s ribarskom tradicijom ali i priča o zajedništvu, obitelji i brizi za zajednicu koja se već dva desetljeća razvija kroz predan rad i skromnost. Upravo tako i toliko.

U ljeto 2000. godine, 17. srpnja otvorena je konoba Batelina, mala obiteljska konoba u Banjolama. I Nakon dva desetljeća nije se puno promijenila. S godinama se malo proširila, ali je i dalje topla, prepuna obiteljskih uspomena. Na zidu iznad vratiju stoje dva vesla s prve bateline vlasnika ribara Danila Skoka: "S ovim sam veslao po cijele dane", pokazuje. Na zidu fotografije živopisnih ribarskih Banjola iz vremena kada je mol bio krcat ribarima, a ne turistima. Pored Michelinova preporuka, u kuhinji još jedna stoji pored blokova. Ne ističu to. Batelina je ove godine dobila Michelinovu oznaku Bib Gourmand. Veliko je to priznanje, stepenica do prestižne zvjezdice koju zasad u Istri ima jedino restoran Monte u Rovinju, za kvalitetu hrane, ali i izvrstan omjer kvalitete i cijene. No, to nije jedina Michelinova potvrda kvalitete. Tri godine za redom, 2017., 2018. i 2019. Michelinova preporuka a njihovu kvalitetu potvrdio je i Gault&Millau, Veronelli mnogi lokalni i strani prestižni gastro vodiči. Veliki su, a nigdje nema oznake kako doći do njih. Na putu od silnih putokaza prema restoranima, Bateline nema. Kvaliteta nađe svoj put i nije joj potrebna reklama. A sve je nastalo gotovo slučajno, iz puke ribarske potrebe.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom